För kandidaten


Tiden för kandidatnominering har tagit slut 25.2.2024

Vem kan ställa upp som kandidat?

Du kan ställa upp som kandidat om  

  • du har blivit antagen som medlem i Varuboden-Osla senast 31.12.2023
  • du har betalat din andelsinsats i sin helhet senast 31.12.2023
  • du är myndig när valet inleds, dvs. du fyller 18 år senast 1.4.2024.

Du kan ställa upp som kandidat på det medlemsområde där du bor. Om du bor utanför Varuboden-Oslas område kan du själv välja vilket medlemsområde du kandiderar i.

Hur ställer jag upp som kandidat?

Handelslagsvalet är ett proportionellt val, dvs. ett likadant val som till exempel Finlands riksdagsval. För att ställa upp som kandidat måste du finnas med på en så kallad kandidatlista.

Om du vill ställa upp som kandidat ska du kontakta en av ombudsmännen på ditt område. Ombudsmannen sammanställer en kandidatlista. Det finns kontaktuppgifter till ombudsmän som gett sitt samtycke längre ner på den här sidan. Du kan också höra dig för med valrådgivningen om du behöver hjälp med att hitta en ombudsman (tfn 010 762 6627, vardagar kl. 9–15).

Du kan endast ställa upp på endast en kandidatlista.

Du kan också välja att bli ombudsman, men då kan du inte själv ställa upp som kandidat. Alternativt kan du be ett par kompisar bli ombudsmän om du själv vill ställa upp i valet.

Vem upprättar kandidatlistan?

En kandidatlista upprättas av två röstberättigade medlemmar, som är bosatta inom medlemsområdet men inte själva ställer upp i valet. Dessa personer kallas ombudsmannen och ombudsmannens suppleant.

På listan ska finnas minst två kandidater och högst dubbelt som många kandidater som antalet fullmäktigemedlemmar som väljs in från medlemsområdet.

 

Länkar