S-Gardenissa leikkokukkien hävikkimäärät noin kolme prosenttia


Osuuskauppamme hävikinvastainen työ koskee luonnollisesti kaikkia toimialojamme. Porvoossa sijaitseva puutarhamyymälä, S-Garden, on pitkäjänteisesti vuosien aikana tehnyt työtä kukkahävikin minimoimiseksi. Varsinkin leikkokukissa hävikki voi olla suurta, koska myyntien ennustaminen on vaikeaa.

18.9.2022

Kasvihävikki on lähes yhtä suurta kuin ruokahävikki. Suomen kukkakaupat ja tukkumyyjät arvioivat heittävänsä pois 2–20 prosenttia varastostaan sesongista riippuen. Kun ollaan elävän materiaalin kanssa tekemisissä, hävikkiä tulee väkisinkin, mutta se on osattava pitää mahdollisimman pienenä. Tämän takia kukkien hävikki on isoa verrattuna esimerkiksi ruokakauppojen hävikkituotteisiin. S- Gardenissa kukkahävikin määrät ovat kolmen prosentin molemmin puolin. S-Gardenissa hävikinvastaisessa työssä esimerkiksi tilauksia tehdessä tilausmääriä verrataan edellisen sesongin myynteihin, asiakkailta pyritään ottamaan ennakkotilauksia sidontatöistä, jolloin leikkokukkavalikoima voidaan pitää riittävänä mutta maltillisena. Tarvittaessa kasveja myydään myös alennettuun hintaan.

S-Gardenissa myydään sekä leikkokukkia että ruukkukasveja. Näistä leikkokukat ovat yleensä herkempiä kuin ruukkukukat. Myymälässä huolehditaan leikkokukkien hygieniasta erittäin tarkasti. Maljakon puhdas vesi ja hyvät imupinnat ovat erittäin tärkeitä asioita kasvien keston kannalta. Myös tilausrytmillä ja -määrillä voidaan vähentää hävikin syntymistä.

– Esimerkiksi ruusut kestävät noin 5–7 päivää hyvänä kotona maljakossa. Tilaamme kotimaista ruusua aina kun sitä on saatavilla, koska tällöin tavara joutuu olemaan lyhyemmän aikaa kuljetuksessa ja saapuu tuoreempana meille. Pyrimme ottamaan myös muuta kotimaista leikkokukkaa myyntiin aina kun sitä on tarjolla, koska kokemuksemme mukaan niistä joudumme reklamoimaan toimittajille erittäin harvoin, sanoo S-Gardenin myymäläpäällikkö Salla Haapatalo.

Tärkein apu hävikin vastaisessa työssä S-Gardenissa on, kuten myös osuuskauppamme ruokakaupoissa ja ravintoloissa, ennakointi ja edellisvuosien myyntien seuraaminen, kun tilauksia tehdään. Varsinkin leikkokukat ovat herkempiä ja myyntejä on siksi tärkeä ennakoida tarkkaan.

– Tilauksia tehdessä vertaamme tilausmääriä edellisen sesongin myynteihin, jotta saamme tilausmäärät mahdollisimman hyvin osumaan kohdilleen. Kukkakaupan vuoden suurin sesonki, joulu on vaikein ennustaa. Sesonki kestää lyhyen aikaa ja myynnit ovat yleensä isoja, minkä takia voi olla vaikea ennustaa tulevaa menekkiä, Haapatalo jatkaa.

S-Gardenissa on myös pyritty pitämään hävikki alhaisena ottamalla asiakkailta ennakkotilauksia ja pitämään valikoima riittävänä, mutta kuitenkin varsin maltillisena kaupan volyymiin verrattuna. Tarvittaessa kasveja myydään myös pois alennettuun hintaan, jos kasvi esimerkiksi pitää taukoa kukinnassa, mutta palvelee hyvin viherkasvina kukintajaksojen välissä.

Ravintoloiden osuus ruokahävikistä 17 prosenttia

Pidennäthän leikkokukkien säilyvyyttä kotona leikkaamalla niille veitsellä uusi imupinta ja vaihtamalla vesi tarpeeksi usein. 

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös: Hävikkituotteet tekevät nyt entistäkin paremmin kauppansaYhdessä asiakkaidemme kanssa mukana hävikinvastaisessa työssä, Ravintoloiden osuus ruokahävikistä 17 prosenttia