S-Gardenissa hävikkimäärät kolmen prosentin ympärillä


18.9.2021

Osuuskauppamme Porvoossa sijaitseva puutarhamyymälä, S-Garden, on pitkäjänteisesti vuosien aikana tehnyt työtä kukkahävikin minimoimiseksi. Kun ollaan elävän materiaalin kanssa tekemisissä, hävikkiä tulee väkisinkin, mutta se on osattava pitää mahdollisimman pienenä. Tämän takia kukkien hävikki on kuitenkin isoa verrattuna esimerkiksi ruokakauppojen hävikkituotteisiin. S- Gardenissa kukkahävikin määrät ovat kolmen prosentin molemmin puolin.

S-Gardenissa myydään sekä leikkokukkia että ruukkukasveja. Näistä leikkokukat ovat yleensä herkempiä kuin ruukkukukat.

– Esimerkiksi ruusut kestävät noin 5–7 päivää hyvinä. Tämän takia tilaamme niitä kaupalle muutamia kertoja viikossa, sanoo S-Gardenin myymäläpäällikkö Salla Haapatalo.

Tärkein apu hävikin vastaisessa työssä S-Gardenissa on, kuten myös osuuskauppamme ruokakaupoissa ja ravintoloissa, ennakointi ja edellisvuosien myyntien seuraaminen, kun tilauksia tehdään. Varsinkin leikkokukat ovat herkempiä ja tarvetta on siksi tärkeä ennakoida tarkkaan. Kukkakaupan vuoden suurin sesonki, joulu, on vaikein ennustaa. Kiivain sesonki kestää vain pari viikkoa, jonka aikana asiakkaat ostavat yleensä paljon kukkia, minkä takia voi olla vaikea ennustaa tulevaa menekkiä.

S-Gardenissa on myös pyritty pitämään hävikki alhaisena ottamalla asiakkailta ennakkotilauksia ja pitämään valikoima riittävänä, mutta kuitenkin varsin maltillisena kaupan volyymiin verrattuna.

Pidennäthän leikkokukkien säilyvyyttä kotona: leikkaa niille uusi imupinta ja vaihda vesi tarpeeksi usein.

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös:

”On aika arvostaa ruokaa”

Hävikin vähentäminen osa kaupan arkirutiineja

Ravintoloiden hävikin vastainen työ hyvällä mallilla