”On aika arvostaa ruokaa”


Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään jokasyksyiseen tapaan nyt tulevalla viikolla 13.–19.9.2021. Osuuskaupassamme olemme jo vuosien ajan tehneet töitä vähentääksemme ruokahävikkiä. Käytössämme meillä on muun muassa uudet tilausjärjestelmät, Hävi-laatikko, Leipis-pussi ja punalaputetut tuotteet.

11.9.2021

Hävi-laatikko, Leipis-pussi ja punalaputetut tuotteet

Ruokakauppojen ruokahävikin vähentämisen eteen tehty työ osuuskaupassamme on tuottanut hyviä tuloksia. Hävikin torjuntaan on löydetty tehokkaita tapoja ja uusia kehitetään koko ajan. Tärkeintä on menekin ennustaminen datan kautta eli tilataan tuotteita sen verran, mitä myydään. Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Jokainen hävikkiin kirjattu gramma tilastoidaan, jotta tiedetään mistä hävikkiä syntyy. Osuuskauppamme ruokakaupoissa syntyvän hävikin määrä on laskenut tasaisesti ja olemme sitoutuneet vähentämään omasta toiminnastamme johtuvaa ruokahävikkiä 15 prosenttia ensi vuoteen mennessä.

Vähennämme hävikkiä myös muilla tavoin, ja olemme tässä edelläkävijä marketkaupan puolella. Kaikista myymälöistämme on jo useamman vuoden ajan saanut ostaa Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja. Hävi-laatikoissa ja Hävi-pusseissa myydään hedelmiä ja vihanneksia, joiden ulkonäkö on jo hieman nahistunut, mutta jotka edelleen ovat syötävän hyviä. Leipis-pusseissa taas myydään kyseisen päivän parasta ennen päivämäärällä varustettua leipää edulliseen hintaan.

– Leipis-pussit ovat todella suosittuja, ja monessa paikassa ne loppuvat heti aamusta. Myös Hävi-laatikot ja -pussit kuuluvat myymälöiden halutuimpiin tuotteisiin. Vaikka hedelmien ja vihannesten ostopäätökseen vaikuttavat tuoreus ja ulkonäkö eivät Hävi-laatikon tuotteissa enää ole parhaimmillaan, ovat tuotteet täysin käyttökelpoisia, Varuboden-Oslan aluepäällikkö Annina Kallinen kertoo. Kasvisten ja hedelmien osuuden kasvattaminen omalla ruokalautasellakin onnistuu helposti Hävi-laatikoiden ja -pussien ansiosta.

Toimme myös punalaputetut tuotteet kaikkiin myymälöihimme jo vuosia sitten. Vanhenemassa olevista, punalaputetuista elintarvikkeista saa 60 prosentin alennuksen kaupan viimeisenä aukiolotuntina. Eniten hävikkiuhan alta pelastetaan muun muassa pakattuja kala- ja lihatuotteita, kuten lohifileetä tai jauhelihaa, sekä paistopistetuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja ja lihapasteijoita.

Ravitsemisalalla noin kuudesosa ruoasta päätyy muualle kuin asiakkaiden vatsoihin

Ravintolamme tekevät päivittäin konkreettisia asioita vähentääkseen ruokahävikkiä. Työskentelyllämme olemme jo nyt saaneet ravintoloissamme vähennettyä ruokajätettä merkittävästi. Tilauksissa käytetään olemassa olevia ennusteita, tuotteita valmistetaan pienempiä määriä kerralla ja asiakkaita muistutetaan noutopöydässä ottamaan vain niin paljon ruokaa kerralla kuin jaksaa syödä, jolloin poisheitettävän ruoan määrään kiinnitetään enemmän huomiota.

Yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme mukana hävikinvastaisessa työssä.

Vuotuista Hävikkiviikkoa vietetään 13.–19. syyskuuta.