Hävikin vähentäminen osa kaupan arkirutiineja


14.9.2021

Viimeisimpien tutkimusten mukaan kaupan osuus koko elintarvikeketjussa syntyvästä hävikistä on noin 16 prosenttia. Tärkeintä on menekin ennustaminen datan kautta ja kauppojen tuotteiden tilausjärjestelmä on tarkasti menekin mukaan säädetty, jotta ruokaa saadaan tilattua juuri oikea määrä.

Kaupan arjessa hävikin vähentäminen on päivittäistä seurantaa päiväysten ja etenkin helposti pilaantuvien tuotteiden osalta. Hyllytystekniikan perusperiaate, uudet tuotteet taakse ja vanhemmat eteen, on edelleen ohjenuorana hävikin vastaisessa kamppailussa. Tämän rinnalla mietitään myös tuotepaikkoja ja mikä paikka hyllyssä myy parhaiten. Tuotteiden säilytykseen kiinnitetään huomiota, oikea valo ja lämpö vaikuttavat tuotteiden säilymiseen.

– Meille hävikinhallinta on luonteva ja tärkeä osa arkisia rutiineja. Valikoiman kehittäminen kysynnän mukaan, modernit tilausmäärien ennustejärjestelmät, vanhentuvien tuotteiden alennuskäytäntö ja jatkuvasti lisääntyvä ruokalahjoitusyhteistyö pitävät ruokahävikin määrän hallinnassa. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme hävikin pienentämiseksi. Tavoitteenamme on saada biojätemäärät nollille, toimialajohtaja Bengt Vinberg toteaa.

Kaupan pitää entistä enemmän tasapainoilla jatkuvan saatavuuden, erilaistuvien tarpeiden ja juuri oikeanlaisen, kyseisen myymälän asiakaskuntaa parhaiten palvelevan valikoiman kanssa. Paikallisen, juuri tietyssä myymälässä asioivan asiakaskunnan tarpeiden täyttäminen on tärkeää. Osuva valikoima ei välttämättä ole aikaisempaa laajempi valikoima.

Lahjoitukseen ja ruoka-apuun menee myös osa hävikkiuhan alla olevia tuotteita. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti.

– Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Osuuskauppamme laajalla toimialueella yhteistyökumppaneita on lukuisia. Ruoka-apuun lahjoitetaan tuotteita, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia myös päivämäärämerkintöjen puolesta, mutta joilla on riski jäädä myymättä niiden voimassaoloaikojen puitteissa, kertoo Vinberg.

 

”On aika arvostaa ruokaa”

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös