Vårt handelslag anställde ett rekordstort antal sommarjobbare för sommaren – vår fantastiska personal kompletteras med närmare 700 personer under sommarsäsongen


Rekryteringen av sommarjobbare till vårt handelslag inleddes före julen 2022, och i februari intervjuades alla sökande. Att vårt handelslag är en attraktiv arbetsgivare syns bland annat i det stora antalet ansökningar, över 3100 unga sökte sommarjobb. Av det stora antalet sökande anställde vi ett rekordstort antal sommarjobbare till olika enheter på vårt verksamhetsområde. Under den hektiska sommarsäsongen hjälper nästan 700 sommarjobbare den ordinarie personalen. De första sommarjobbarna började jobba redan i april.

27.7.2023

Mängden medarbetare i vårt handelslag nästa fördubblas till sommaren

Det jobbar ungefär 860 personer i olika arbetsuppgifter i vårt handelslag på hela vårt verksamhetsområde. I och med sommarjobbarna fördubblades nästan antalet medarbetare, eftersom vi kunde anställa ungefär 700 sommarjobbare. Vi anställde sommarjobbare bland annat som försäljare, trafikbutiksanställda och som kockar. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. På enheterna planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. De första sommarjobbarna började redan i början av april och den största ruschen av sommarjobbare som börjar är i början av juni. I synnerhet ungdomar som är anställda via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna börjar sina jobb flexibelt under sommaren.

I sommar kommer vår största enhet, Prisma Kyrkslätt, att anställa närmare 30 sommarjobbare och 30 unga via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. Vi ordnade också i vår en separat rekrytering, där vi följde en positiv särbehandling, när vi tillsammans med yrkesinstitutet Live gör det möjligt för partiellt arbetsföra unga att få ett sommarjobb. Arbetsuppgifterna skräddarsys för att passa varje persons arbetsförmåga. Två ungdomar kommer att börja sina sommarjobb i Prisma Kyrkslätt via den här kanalen.

– Varje sommar kommer sommarjobbarna som en frisk fläkt och är en stor hjälp i vårt dagliga arbete, medan vår fastanställda personal är på sommarsemester. Det är också roligt att vara med och hjälpa unga in i arbetslivet och ge dem råd på vägen inför framtiden, säger Miia Haka, som var med i rekryteringsprocessen i Prisma Kyrkslätt.

Varierande sommarjobbsuppgifter

Vårt handelslag erbjuder ett brett utbud av olika sommarjobb, både inom markethandeln och på våra andra verksamhetsområden så som restauranger, kaféer, trafikstationer och trädgårdsbutiker. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. Majoriteten av sommarjobbarna i Prisma Kyrkslätt arbetar i kassan och med dagligvaror. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna jobbar mest med att plocka upp varor på hyllor. För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial till stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete. Vi har också utsedda handledare på våra enheter och de har huvudansvaret för introduktionen av sommarjobbare. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna har sina egna handledare och i princip görs arbetet alltid tillsammans med någon, så att det alltid finns stöd och hjälp nära till hands.

– Naturligtvis tar hela enheten hand om introduktionen av sommarjobbarna och ser till att det är trevligt för alla att komma på jobb och att de känner sig som en del av arbetsgemenskapen, fortsätter Miia.

Nästan 20 procent har tidigare sommarjobbat i vårt handelslag

Det finns många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna är också sådana som återvänder på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. I år har upp till en femtedel av alla våra sommarjobbare redan arbetat hos oss under tidigare somrar, antingen på samma enhet där de arbetar i sommar eller på en annan enhet.

Många sommarjobbare fortsätter också att arbeta som timanställda efter sommarjobbet eller återvänder till oss igen under julsäsongen. Visste du förresten att många av våra fastanställda också har börjat sin karriär i vårt handelslag som sommarjobbare?

Välkomna och trevliga stunder med sommarjobbet, önskar vi alla våra sommarjobbare!