Smaker nära dig – Finländska matens dag 4.9


På söndag 4.9 firas den fjärde Finländska matens dag. Jordbruk förknippas starkt med de finländska traditionerna, och finländarna uppskattar inhemskt. Speciellt grönsaker, mjölkprodukter, kött och fisk, och bröd vill man köpa lokalt. Vårt handelslag gör tätt samarbete med lokala producenter på vårt område. På butikshyllorna finns för tillfället över 200 lokalt producerade produkter. Dessutom har vi i våra butikers sortiment många Kotimaista-produkter och produkter märkta med Gott från Finland.

2.9.2022

Från jord till bord

Allt fler finländares köpvanor påverkas av att avståndet från åkern till affären är kort och att det inte behövs några mellanhänder. Inhemska produkter och produkter som är lokalt producerade ökar i popularitet.  Genom att välja närproducerat bidrar vi också till att hålla ortens jordbrukstraditioner vid liv.

– Vi strävar hela tiden efter att öka antalet produkter av lokala producenter och producenter på vårt eget handelslags verksamhetsområde i och med att efterfrågan på närproducerat ökar.  Huvudvikten ligger på färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter, men utöver dessa finns också ett utbud av kött och charkuterier, bröd och spannmålsprodukter, sötsaker, bryggeriprodukter, honung, glass och konserver.  Vårt sortiment av närproducerade produkter varierar något enligt affär och ort. I alla våra mataffärer finns ändå ett brett sortiment av närproducerat i de olika produktgrupperna. Vi tycker också att det är viktigt att utveckla vårt sortiment av närproducerat enligt våra kunders önskemål och efterfrågan, berättar branschdirektör Bengt Vinberg.

Via kanalen sinuntoive.fi för önskemål. På sinuntove.fi kan våra kunder önska sina egna favoritprodukter till en lokal S-markets sortiment. Du kan också tipsa din lokala butik om lokala producenter vars produkter du gärna vill se på butikshyllan.

Under de senaste två åren har vi också fått bekanta oss med många lokala producenters vardag och om det har vi gjort en artikelserie. Det lönar sig att titta vilka otroliga lokala producenter och produkter vi har i våra enheter. Du hittar berättelserna om våra lokala producenter här. De lokala produkterna har lyfts fram i butikerna med symbolen Smaker nära dig – så att det ska vara enklare för dig att hitta dem.

Mat från eget land

Vid sidan av Smaker nära dig-produkter hittar kunderna i våra butiker ett brett sortiment av inhemska produkter också i S-gruppens Kotimaista-produktserie och produkter märkta med Gott från Finland. Gott från Finland-etiketten på förpackningen visar att livsmedlet är av finländskt ursprung: råvarorna och arbetet är inhemska, och både tillverkarna och produktionskedjan är kända. Gott från Finland är också ett tecken på att höra till ett system, där alla företag som använder märket övervakas med kontrollbesök och kontinuerlig produktuppföljning. Genom att köpa inhemska produkter stöder du samtidigt också lokala finländska aktörer och du kan vara säker på att produkten är av hög kvalitet och ansvarsfullt producerad. Det är lätt att hitta inhemsk mat, eftersom det finns mer än 12 000 olika produkter märkta med Gott från Finland och också närmare 400 producenter.

Vi strävar i vårt handelslag efter att underlätta våra kunders butiksbesök och att välja inhemskt genom att märka de inhemska produkterna tydligt. Speciellt under skördetiden fylls våra frukt- och grönsaksavdelningar av säsongens smakliga grönsaker och rotsaker och av dessa är en stor del skördade bara några kilometer från butiken.

I S-mobil kan du följa upp hur inhemska dina inköp är.

I tjänsten Mina köp i S-mobil finns Matens inhemska ursprung som hjälper ägarkunder att känna igen inhemsk mat. I Matens inhemska ursprung kan man enkelt kolla upp hur stor del av till exempel de frukter och grönsaker man har köpt är inhemska. Matens inhemska ursprung berättar de matprodukter som är producerade, tillverkade och förpackade i Finland. Till exempel märket Gott från Finland garanterar att matprodukterna är inhemska. Dessutom visar tjänsten skilt de produkter som tillverkats i Finland och utomlands. Uppgiften om hur inhemska inköpen är visas alltid på produktnivå och graden för hur inhemskt det är anges enligt inköpens värde.