Makuja läheltä – Suomalaisen ruoan päivä 4.9.


Historian neljättä Suomalaisen ruoan päivää vietetään tulevana sunnuntaina 4.9. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu vahvasti maanviljelys, ja suomalaiset arvostavat kotimaisuutta. Erityisesti kasvikset, maitotuotteet, liha ja kala sekä leipä halutaan läheltä. Osuuskauppamme tekee tiivistä yhteistyötä alueemme lähituottajien kanssa. Kauppojemme hyllyillä on tällä hetkellä reilusti yli 200 lähituottajiemme tuotteita. Tämän lisäksi kauppojemme valikoimissa on runsaasti Kotimaista-tuotteita ja Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita.

2.9.2022

Lähipellolta pöytään

Yhä useamman suomalaisen ostotottumuksiin vaikuttaa se, että tuotteiden matka pellolta kauppaan on lyhyt eikä välikäsiä tarvita. Kotimaisuus ja lähellä tuotettu kasvattaa suosiotaan. Valitsemalla lähiruokatuotteita edistetään myös lähiseudun maanviljelysperinteiden säilymistä.

– Pyrimme koko ajan lisäämään paikallisten ja oman osuuskauppamme toimialueen tuottajien lähiruokavalikoimaa kysynnän kasvaessa. Pääpaino on tuoreissa kausituotteissa, kuten kasviksissa ja hedelmissä, mutta niiden lisäksi on myös tarjolla lihaa ja leikkeleitä, leipää ja viljatuotteita, makeisia, panimotuotteita, hunajaa, jäätelöä ja säilykkeitä. Lähiruokavalikoimamme vaihtelevat hieman myymälöittäin ja paikkakunnittain. Kaikista ruokakaupoistamme löytyy kuitenkin kattava valikoima eri tuoteryhmiin kuuluvia lähituotteita. Meille on myös tärkeää kehittää lähiruokavalikoimaamme asiakkaidemme toiveiden ja menekin kautta saamamme palautteen perusteella, kertoo toimialajohtaja Bengt Vinberg.

Käytössämme on toivekanava sinuntoive.fi, jonka kautta asiakkaamme voivat toivoa juuri omia suosikkituotettaan valikoimaan paikalliseen S-marketiin. Omaan lähikauppaansa voi myös vinkata paikallisista tuottajista, joiden tuotteita toivoisi löytävänsä kaupan hyllyltä.

Olemme myös viimeisen kahden vuoden aikana saaneet tutustua monen paikallisen tuottajan arkeen ja tästä olemme tehneet juttusarjan. Kannattakin käydä katsomassa mitä mahtavia lähituottajia ja tuotteita meidän yksiköistämme löytyy. Lähituottajiemme tarinat löydät täältä. Lähiruokatuotteemme ovat kaupoissa merkitty Makuja lähellä sinua -tunnuksella, jolloin löydät ne helpommin.

Oman maan ruokaa

Omien Makuja lähellä sinua -tuotteiden rinnalla asiakkaat löytävät kaupoistamme laajan valikoiman kotimaisia tuotteita myös S-ryhmän Kotimaista-tuotesarjasta sekä Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista. Hyvää Suomesta-merkki pakkauksessa kertoo, että elintarvike on alkuperältään suomalainen: sekä raaka-aineet että työ tulevat omasta maasta, tekijät tunnetaan ja tuotantoketju tiedetään. Hyvää Suomesta on myös merkki kuulumisesta järjestelmään, jossa merkkiä käyttäviä yrityksiä valvotaan tarkastuskäynneillä ja jatkuvalla tuoteseurannalla. Ostamalla kotimaista tuet samalla paikallisia suomalaisia toimijoita ja voit olla varma siitä, että tuote on laadukas ja vastuullisesti tuotettu. Oman maan ruoan löytää helposti, sillä Hyvää Suomesta -merkittyjä tuotteita on tarjolla yli 12 000 erilaista ja valmistajiakin on lähemmäs 400.

Pyrimme osuuskaupassamme helpottamaan asiakkaidemme kauppareissuja ja valintoja kotimaisuuden puolesta, merkitsemällä kotimaiset tuotteet selkeästi. Varsinkin sadonkorjuuaikaan hedelmä- ja vihannesosastomme pursuavat kauden maukkaita kasviksia ja juureksia, joista iso osa on korjattu vain muutamien kilometrien päässä kaupasta.

S-mobiilissa seuraat omien ostostesi kotimaisuutta

S-mobiilin Omat ostot -palvelussa oleva kotimaisuuslaskuri helpottaa asiakasomistajia tunnistamaan kotimaisen ruoan. Kotimaisuus-osiossa voi kätevästi tarkistaa kuinka iso osuus esimerkiksi ostamistaan hedelmistä ja vihanneksista ovat kotimaisia. Kotimaisuuslaskuri näyttää ruokatuotteet, jotka on tuotettu, valmistettu ja pakattu Suomessa. Näiden ruokatuotteiden kotimaisuuden takaavat esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkki. Lisäksi palvelu näyttää erikseen Suomessa valmistetut tuotteet ja ulkomaalaiset tuotteet. Kotimaisuustieto näytetään aina yksittäisen tuotteen tasolle asti ja kotimaisuusaste ilmoitetaan ostosten arvon mukaan.