Smaker från det thailändska köket av inhemska råvaror – lokal anknytning Rigges Thais trumfkort


Rigges Thai startade 2010 av förkärlek till thailändsk mat och det lokala. Då började Östergårds husmor Rigmor “Rigge” Tuominen vid sidan av gårdens andra sysslor tillreda sin populära thaimat också till försäljning. Av en slump blev en långvarig dröm verklighet. Matportionerna finns i butikernas frysdiskar och genom att värma dem hemma kan man snabbt och enkelt avnjuta läcker thaimat. I början såldes matportionerna i butiker på Kimitoön, men 2020 utvidgades verksamheten i och med att Sofie Karlsson från Ingå börja tillreda Rigges Thai-portioner med franchisingavtal i västra Nyland. Nu finns de smakliga thairätterna i många butikers frysdiskar och det finns planer på att utvidga verksamheten till andra områden enligt samma princip

31.3.2021

Kärleken till mat

Rigmor har alltid älskat att laga mat och speciellt den thailändska maten blev hela familjens favorit när de i början av 2000-talet besökte en Thai-restaurang som fanns i Dalsbruk. Hela familjen besökte restaurangen ofta och köpte också kryddor med sig hem av den trevliga restaurangägaren. Tyvärr stängde restaurangen och för att få thaimat, som alla i familjen gillade, började Rigmor i sitt eget kök pröva sig fram på olika maträtter inspirerade av det thailändska köket. Hon lagade ofta thailändsk mat åt familj och vänner. Succén var garanterad och ryktet om de läckra smakkombinationerna spred sig snabbt Redan då föddes tanken på att exempelvis sälja färdiga matportioner i någon form av matautomater. Tanken förverkligades inte då utan väntade på en mer lämplig tidpunkt.

– Jocke, min äldsta son, jobbade vid den tiden i skift och utbrast en gång åt mig att nu kunde du nog hitta på något så man inte alltid behöver värma samma färdigmater på jobbet. Året var 2010 och den här diskussionen blev startskottet till Rigges Thai, berättar Rigmor.

Vi beslutade oss för att laga thaimat av högklassiga inhemska råvaror och sälja som frysta portioner, som kunderna enkelt kunde värma upp hemma. I början fanns det också en hel massa pappersjobb i det nygrundade företaget och Rigmors dotter, Jonna hjälpte till exempel med att skriva olika tillståndsansökningar, att hitta lämpliga förpackningar och att designa de första produktdekalerna.  Ännu idag hjälper Jonna till att driva företaget och Rigmors man, Bo är också starkt med i verksamheten.

Alldeles i början tog båt- och maskinföretaget Kone Wuorio i Kimito Rigges Thai-portioner till salu till sitt lunchcafé. Så småningom kom försäljningen i de lokala butikerna i Kimito i gång på allvar och försäljningen har ökat jämt hela tiden. I början av det här året började Sofie Karlsson franchising-verksamheten och lanserade tre Rigges Thai-portioner till västra Nyland. Tanken är att utvidga försäljningen också till andra orter enligt samma princip under de kommande åren.

 

 Mathantverk

Exotiska smakkombinationer och högklassiga, till största delen inhemska råvaror är basen för de smakliga rätterna. All tillverkning är rent handarbete och varje råvara är vald med största noggrannhet.

– För mig har det alltid varit viktigt att känna till ursprunget till alla produkter och stöda inhemska producenter. När man vet varifrån råvaran kommer är tröskeln låg att kontakta tillverkaren och samarbetet fungerar smidigt, säger Rigmor.

Målet med verksamheten har alltid varit att laga högklassig och smaklig mat av högklassiga råvaror. Rigmor har inte kunnat konkurrera i mängder med stora tillverkare, men å andra sidan har det heller aldrig varit syftet.  Genom att pröva sig fram till en lämplig mängd chili eller vitlök har Rigmor till sist kommit fram till fungerande recept, som man ännu idag följer.

Både Rigmor och Sofie är stolta över att med sina produkter kunna komplettera butikernas sortiment av lokalt producerad färdigmat, som de i så stor mån som möjligt har kunnat använda inhemska producenters högklassiga råvaror till.

 

Med franchising-konceptet också till västra Nyland

Sofie Karlsson från Ingå blev bekant med Rigges Thai-rätterna när hon tillsammans med sin familj besökte släktingar i Kimito. Från resorna dit följde också många burkar av den goda Rigges Thaimaten med hem. För det mesta försvann burkarna från frysen rätt snabbt. Det här har alltid varit Rigges Thais konkurrensfördel, smakliga portioner av högklassiga råvaror pratar för sig och den bästa marknadsföringen har varit nöjda kunder.

– Tyvärr har de här rätterna inte funnits i en enda butik nära Ingå och under åren har jag grubblat på idén om franchising-verksamhet. Det skulle ju vara helt fantastiskt att få själv laga de här rätterna med Rigmors recept och också sälja dem i västra Nyland så att så många som möjligt fick chansen att smaka på dem. Sommaren 2020 kontaktade jag Rigmor, som alldeles från början var helt med på noterna. Hon hade också haft tankar om att få sina produkter till försäljning på ett större område, berättar Sofie.

När två flitiga kvinnor slår sina kloka huvuden ihop börjar det hända. Det tog inte ens ett halvt år från Sofies telefonsamtal till Rigmor innan de första Rigges Thai-portionerna fanns på butikshyllan i Ingå. Av Varuboden-Oslas enheter levererar Sofie för tillfället produkter till försäljning till Kyrkslätt Prisma och Ingå S-market. Hon har också som mål att snart ha produkter på andra Varuboden-Oslas enheter i västra Nyland.

Sofie tillagar produkterna i Västankvarns skolkök. Ungefär tre dagar i veckan tillagar hon rätter på det sätt Rigmor har lärt henne. Väl utvalda råvaror, kryddor i rätt proportion och på samma sätt skurna kycklingfiléer som Rigmor lärde, garanterar att portionerna smakar lika som de som tillagas i Kimito. På hösten övade Sofie på att laga rätterna innan hon började marknadsföra dem till butiker.  Sofie berättar att också det hur portionerna ska packas, krävde en del övning i början. Nu när verksamheten ännu är i startgroparna, tillagar Sofie produkter till försäljning på basis av efterfrågan. Hon har också ett litet lager och då kan hon genast fylla på i butikerna om det behövs. Under den första månaden såldes närmare 100 paket Rigges Thai i Kyrkslätt Prisma och i Ingå S-market var motsvarande mängd närmare 30. Sofie har nu i början endast marknadsfört produkterna på sociala medier och hon hoppas att så många som möjligt skulle prova på thaimatsportionerna och på sätt kunde hitta ett lokalt alternativ i frysdiskens sortiment.

Kryddade rätter i många smaker också i framtiden

I sortimentet finns nu portioner i fem olika smaker. Smakliga grönsaker, mycket kryddor och en rejäl portion med vitlök och till sist kyckling. Portionerna är kryddstarka och chilin ger extra sting. Den mest sålda produkten är Basil chicken som inte är den allra kryddstarkaste. Chili chicken igen gillar barnfamiljer eftersom den har minst chili men har andra smaker från det thailändska köket Två nya rätter är också under arbete och en av dessa kommer att vara vegetariskt.

Tio år med Rigges Thai har gått snabbt och mycket har ändrat längs vägen. Rigmor och hennes man har nått pensionsåldern och gårdens alla åkrar är redan utarrenderade, Rigges Thai fungerar som tidigare och Rigmor säger att det är en slags hobby så här som pensionär att driva företaget. Hennes mat har fått en trogen kundkrets och därför är det bra att verksamheten kan fortsätta i och med franchising-konceptet.

– Jag tycker att det är underbart att mina maträtter har varit så omtyckta och jag vill inte att mina recept ligger i skåp och glöms bort om jag inte längre som pensionär tillagar thaimat till försäljning i samma mängder som tidigare. Det är härligt att se unga företagare som Sofie som för mitt livsverk vidare med stor entusiasm, säger Rigmor till slut.

 

 

Rigges Thai

Läge: Kimito, ett franchisingställe i Ingå

Ägare: Rigmor och Bo Tuominen

Grundat: år 2010

Verksamhetsform: tillreder färdigmat

Produkter: thaimat-portioner