Skapa stämning på terrassen eller balkongen med färggranna höstplanteringar


Kvällarna börjar skymma och hösten gör sig påmind. I och med det har det också kommit en massa vackra höstblommor till S-Garden i Borgå och med dem skapar du färggranna planteringar i kruka på terrassen eller balkongen. Det lönar sig att plantera nya höstblommor som tål lite svalare väder istället för sommarblommor som blivit dåliga. Blommor, blad och gräs i kraftiga färger ger hösten färg. Olika prydnadsgräs, alunrötter, cyklamen och traditionella bollkrysantemum är populära.

19.8.2021

S-Gardens medarbetare ger några tips så du kan skapa vackra höstplanteringar.

  1. Välj en kruka med hål i botten. På det här sättet kan det överlopps vatten som samlas från höstregnen rinna ur. Olika korgar och gamla hinkar i zink passar också bra för planteringar. Lägg också ett lager med lecakulor i botten på krukan för att hindra jorden från att bli blöt.
  2. En bit fiberduk släpper igenom överblivet vatten och hindra jorden att blandas med lecakulorna.
  3. Fyll krukan till 2/3 med planteringsjord.
  4. Placera ut växterna i krukorna och pröva på olika kombinationer innan du planterar. Plantera växterna tätt då de inte kommer att växa så mycket mer efter plantering.
  5. Ta av plastkrukan och plantera. Fyll på med jord så att växterna står stadigt i krukan.  Vattna rejält till slut.

I krukorna kan du plantera ståtlig prydnadskål, många olika slag av ljung, cyklamen och krysantemum. Alla de här tål också en aning köld och du kan njuta av dina planteringar ända fram till den första kölden. Murgröna, silverek, silvernjurvinda, rabatteternell och andra bladväxter som ännu hållit sig fina i sommarblomsplanteringar, kan man med fördel lämna kvar i krukorna med de nya växterna. Det finns mycket växter och blommor i läckra färger och det är endast fantasin som sätter gränser för hur du kombinerar dem i dina egna planteringar.

En härlig trädgårdshöst önskar alla vi på S-Garden.