Personliga tårtor med yrkesskicklighet


Cateringföretaget Blomma catering i Kyrkslätt lagar både sött och salt till fester och olika tillställningar. Företagets själ, Elke Kütt trollar fram de vackraste och godaste tårtorna. Företaget har nyligen fyllt fem år och har samarbetat med vårt handelslag i närmare två år. Deras kakor kan beställas från Prisma i Kyrkslätt.

27.1.2022

En tårta gör festen

Blomma catering fick sin början år 2016 när Janne Laitinen som jobbade med presentartiklar och Elke Kütt som hade jobbat som frisörska i nästan 20 år, utökade sin verksamhet till cateringbranschen. Elke avlade en examen inom restaurang- och cateringbranschen i restaurangskolan Perho. Elke hade alltid älskat att laga mat och speciellt att baka. Efter examen arbetade Elke en kort tid för Kyrkslätt församling och var med och ordnade olika evenemang. Intresset att starta något eget och skapa smakliga läckerheter till kunders olika evenemang vaknade och fick Janne och Elke att börja med cateringverksamhet.

–  Jag som själv ursprungligen är från Estland, bakar tårtor på ett lite annorlunda sätt än finländare över lag. Först tänkte jag att det här kunde vara en stötesten för företaget, men blev glatt överraskad av att mänskor gillade att det var lite annorlunda, berättar Elke.

Blomma catering bakar också traditionella gräddtårtor på beställning, men Elke följer hela tiden med nya trender inom branschen och kunderna frågar också efter nya och lite mer speciella tårtor. Vänner, bekanta och ofta också kunder får agera smakråd när Elke provar nya smakkombinationer. Enligt Elke är man aldrig fullärd i den här branschen, utan lär sig hela tiden något nytt. Hon älskar också när kunder kommer med nya idéer och ger respons. Det utmanande med att baka tårtor är att göra skapelser som också håller att transporteras.

Lokala produkter och tjänster i centrum

Elke och Janne bor själva i Kyrkslätt, och Elke pendlade länge till Helsingfors på jobb. Lusten att arbeta där hon själv bodde och laga tårtor och andra läckerheter till invånarna i närområdet fick Elke intresserad av att starta ett eget cateringföretag. Att vara lokal är det viktigaste för Blomma catering och företaget har erbjudit många ungdomar som bor i området både tillfälligt jobb och längre sommarjobbsperioder. Sommaren 2021 drev Blomma catering ett sommarcafé på Wohls gård, och där jobbade också många lokala ungdomar. Elkes gamla frisörsalong i Kyrkslätt renoverades till ett ”salongskök” och det är där alla produkter tillverkas. Alltid när det är möjligt gynnar man lokala råvaror. I Kyrkslätt Prismas breda sortiment finns många råvaror som behövs när man lagar tårtor och annat som bjuds på fester.

Från Kyrkslätt Prisma kan man beställa Blomma caterings tårtor och speciellt inför helger finns det en hel massa tårtor till festbordet i sortimentet. Samarbetet har pågått i ungefär två år. Elkes vackra och välsmakande tårtor är ett önskat tillägg i Prismas urval av konditoriprodukter.

–  Jag minns för ett par år sedan när vi fick idén att vi kunde försöka få våra tårtor också på de lokala butikshyllorna och kontaktade många butiker via e-post. V skickade många e-postmeddelanden och jag minns fortfarande hur glada och överraskade vi blev när en butik sedan svarade oss. Den här affären var Kyrkslätt Prisma, och det var här vårt samarbete började, säger Elke.

Nu finns Blomma caterings tårtor i beställningsortimentet och speciellt under helgdagar, som fars- och mors dag, är det en stor åtgång på dem.

 

Ett företag i tiden

Att baka tårtor och jobba inom cateringbranschen är kreativt arbete där du kan förverkliga nya idéer. Det är viktigt att följa trender, men du måste också ha mod att göra dina egna grejer. Just nu frågar kunderna mycket efter ketotårtor och glutenfria produkter. Under de senaste fem åren har Elke tagit med många nya produkter i sitt sortiment. När coronaviruset minskade fester och därmed också efterfrågan på cateringtjänster, blev Elke inte sysslolös.

–  Jag tänkte att något måste göras, så jag började studera till konditor. Jag hade trots allt bakat tårtor redan länge, men jag ville också lära mig det av professionella inom branschen och samtidigt få nya idéer till vårt företag, säger Elke.

Själen i Blomma catering är helt klart Elke, och hon vill att företaget ska betjäna sina kunder så bra som möjligt. Därför lyssnar Elke noga på kundernas önskemål och rådande trender. Under resor snappar de också upp nya idéer till sina egna produkter. Tårtor och andra produkter levereras både till mindre familjefester och större sällskap och allt skräddarsys enligt kundernas önskemål.

–  Kunderna är kryddan i mitt jobb. Det är för dem jag gör det här. Jag tycker att det är härligt att märka att många kunder gång efter gång har beställt tårtor och andra produkter till sina fester och de har blivit mina stamkunder. Det som värmer mig ännu mer är att många av dem också har blivit mina vänner genom åren, säger Elke om vad kunderna betyder för henne.

På kort tid har det personliga cateringföretaget hittat sin plats i Kyrkslätt och varit med och skapat både små och stora fester för många kunder i närområdet.

Blomma Catering

Läge: Kyrkslätt

Ägare: Janne Laitinen och Elke Kütt

Grundat: 2016

Verksamhetsform: catering och konditori

Produkter: kakor och annat ätbart till bjudningar