Olika sommarjobb och utvecklingsmöjligheter – vårt handelslag söker cirka 600 sommarjobbare för sommaren 2023


Vårt handelslags sommarjobbsrekrytering för sommaren 2023 har nu börjat och vi anställer cirka 600 sommarjobbare nästa sommar. Det finns ett stort utbud av sommarjobb både inom markethandeln och våra andra branscher. Under sommaren blir arbetsuppgifterna ofta mer varierande och man får mer ansvar i takt med att man får mer kunskap. Matti Toivonen är en av dem vars karriär i vårt handelslag började med sommarjobb, när han för två år sedan började sin Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktik. Senast arbetade han i Borgå i S-market Vårberga.

26.1.2023

Många möjligheter till utveckling 

Karriärerna i vårt handelslag börjar ofta med sommarjobb, och många sommarjobbare fortsätter att arbeta deltid på hösten vid sidan av sina studier. I år fortsatte nästan 80 av våra sommarjobbare att arbeta med kundbetjäning hos oss. De flesta jobben finns inom markethandeln, men även de andra branscherna som restaurangerna, kaféerna, trafikbutikerna och trädgårdshandeln sysselsätter många studerande. År 2020 fick Matti Toivonen en två veckors sommarpraktik i Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-programmet. Han gjorde sitt arbetspass på Sale Lundi i Borgå centrum. Jobbet i butiken förlöpte bra och butikens arbetsuppgifterna kändes meningsfulla.

– Jag bestämde mig för att söka jobb i handelslaget redan följande sommar och fick jobb på Sale Gammelbacka, där jag tillbringade sommaren tillsammans med ett fantastiskt team. När jag gick ut gymnasiet nu i våras började jag jobba på S-market Vårberga. Jag kommer att fortsätta arbeta tills jag börjar min värnplikt, säger Matti.

Vi har många medarbetare i vårt handelslag som i tiderna har börjat sin karriär i vårt handelslag från sommarjobb och fortfarande är på samma väg. Sommarjobb är ett utmärkt tillfälle för vårt handelslag att visa hur det är att arbeta i praktiken och att tala om olika karriärvägar. Det kommer att behövas bra servicepersonal även i framtiden, och många av de försäljare, enhetschefer och personer som jobbar med expertuppgifter på kontoret har börjat sin karriär med sommarjobb.

– Det har varit lätt att flytta mellan olika enheter inom handelslaget och till exempel var det naturligt för mig att flytta från en Sale till en S-market, eftersom de flesta arbetsuppgifterna är mer eller mindre likadana på varje enhet och det är därför lättare att bli introducerad till den nya enhetens sätt att arbeta. I Varuboden-Osla och hela S-gruppen finns det verkligen bra karriärmöjligheter. Jag är själv intresserad av handelsbranschen, och min plan är att återvända hit till handelslaget på jobb efter armén, och kanske att söka till en högskola och studera handel, fortsätter Matti.

Styrka i arbetsgemenskapen

När sommarjobbsperioderna tar slut ber vårt handelslag respons av alla sommarjobbare. Varje år lyfter sommarjobbare fram den goda stämningen på verksamhetsställena. Sommarjobbarna känner sig som en del av teamet och kollegorna är till stor hjälp i arbetsuppgifterna. Matti lyfter också upp kollegorna som den viktigaste anledningen till att han trivs på jobbet.

– Det bästa med arbetet har definitivt varit arbetskompisarna. På alla enheter där jag har arbetat har jag blivit varmt välkomnad och genast blivit en del av arbetsteamet. Jag har alltid haft den känslan att man kan fråga om allt och får alltid hjälp. Och nu när jag har redan arbetat i huset i några år har jag också fått mer ansvar och varit med och introducerat nya medarbetare, till exempel i kassaarbete, säger Matti.

När man börjar sommarjobba lönar det sig att berätta för sin egen chef om sina planer. Då finns det goda möjligheter att också fortsätta arbeta efter sommarjobbet, till exempel vid sidan av studierna. Matti gick ut  gymnasiet våren 2022 och visste då att han skulle börja sin värnplikt i januari 2023. Efter sommaren fanns det alltså ännu några månader då han skulle kunna arbeta. Han tog upp frågan genast när han började sitt sommarjobb och chefen föreslog möjligheten att fortsätta jobba ända tills värnplikten.

 

Sommaren 2023 kommer vårt handelslag att anställa cirka 600 sommarjobbare på olika platser i östra och västra Nyland och på Åland. Vill du vara en av dem! Läs mer och ansök här.