En hjärtstartare kan rädda liv och finns redan på 24 enheter i vårt handelslag


En hjärtstartare kan rädda upp till 75 procent av personer som drabbas av hjärtattack. Det finns hjärtstartare på offentliga platser som till exempel flyg- och järnvägsstationer, köpcentrum, idrotts- och simhallar, teater- och konsertsalar och företags egna lokaliteter. Vårt handelslag har investerat i hjärtstartare och för tillfället finns det sådana på 24 enheter runt om på vårt verksamhetsområde.

11.2.2022

Kärt barn har många namn

En hjärtstartare dvs. en defibrillator eller “deffa” eller “defi” är en apparat med vilken man kan hjälpa en person som har fått en hjärtattack. Enligt undersökningar kan man med en hjärtstartare rädda upp till 75 procent av personer som drabbas av hjärtattack.

Hjärtstartaren kan användas av vem som helst och man behöver bara följa de instruktioner som apparaten ger. Apparaten har instruktioner i bildformat och när man trycker på strömknappen börjar den ge instruktioner för hur man ska gå till väga. Att använda en hjärtstartare är helt tryggt, eftersom apparaten analyserar hjärtats rytm och ger en stöt då rytmen behöver defibrillering.  Möjlighet till misstag finns inte i den här typen av första hjälpen-situation. För att återupplivningen ska vara så effektiv som möjligt måste den påbörjas genast. Den första defibrilleringen bör ges inom fem minuter efter att personen har blivit livlös. Därför är det bra att apparaterna har blivit vanligare. Många gånger hinner inte en ambulans på plats på en så kort tid.

För en viktig sak

Med hjärtstartare räddar man liv och därför har Varuboden-Osla på förvaltningsrådets initiativ redan för ett antal år sedan beslutat att investera i hjärtstartare på vårt handelslags enheter. Det här har konkret inneburit att det till våra butiker runt om på vårt verksamhetsområde har införskaffats hjärtstartare med medel från förvaltningsrådets bruksfond.

Våra butiker besöks av många mänskor och då finns det en risk att någon får ett sjukdomsanfall. När kunderna och personalen vet var det finns en hjärtstartare får man den snabbt på plats. Det kan också uppstå en situation nära affären eller med personer som jobbar eller besöker andra företag i samma byggnad. Då kan man hämta hjärtstartaren och med hjälp av den rädda ett mänskoliv.

Förutom hjärtstartare utbildas också personalen i vårt handelslag i första hjälpen-frågor. Under utbildningarna får man lära sig att göra en nödanmälan till numret 112, ge första hjälpen då någon är medvetslös och att flytta någon till stabilt sidoläge, samt första hjälpen vid sådana situationer där en person är livlös, med andra ord återupplivning och användning av hjärtstartare.

 

På följande enheter i vårt handelslag finns det en hjärtstartare:

S-market Jomala, S-market Godby, S-market Hangö, S-market Pojo, S-market Ekenäs, Sale Tenala, S-market Karis, ABC Karis, S-market Ingå, S-market Sjundeå, ABC Pickala, S-market Masaby, Sale Kantvik, Sale Lindal, S-market Veikkola, Prisma Kyrkslätt, S-market Söderkulla, S-market Nickby, S-market Näse, Sale Askola, Sale Lappträsk, Sale Pukkila, ABC Kungsvägen, S-market Lovisa.

 

Vi önskar er en trygg 112-dag!