Sydäniskuri voi pelastaa hengen – se löytyy jo 24 yksiköstä osuuskaupassamme


Sydäniskuri voi pelastaa jopa 75 prosenttia sydänkohtauksen saaneista. Sydäniskureita löytyy julkisista paikoista, kuten lento- ja rautatieasemilta, kauppakeskuksista, urheilu- ja uimahalleista, teatteri- ja konserttisaleista sekä yritysten omista tiloista. Osuuskauppamme on investoinut sydäniskureihin ja niitä on tällä hetkellä 24 yksikössä eri puolilla toimialuettamme.

11.2.2022

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Sydäniskuri, eli defib­ril­laattori tai ”deffa” tai ”defi”, on laite, jolla voidaan auttaa sydän­koh­tauksen saanutta henkilöä. Tutkimusten mukaan sydäniskurilla voidaan pelastaa jopa 75 prosenttia sydän­koh­tauksen saaneista.

Sydäniskuria voi käyttää kuka tahansa toimimalla laitteen antamien ohjeiden mukaisesti. Laitteessa on kuvallinen ohjeistus ja painamalla virtanapista laite alkaa antaa toimin­ta­oh­jeita. Sydäniskurin käyttö on turvallista, koska laite analysoi sydämen toimintaa ja antaa iskun silloin kun rytmi on defib­ril­loitava. Vahingon mahdollisuutta ei tässä autta­mis­ti­lan­teessa ole. Jotta elvytys olisi tehokasta se pitää aloittaa heti. Ensimmäinen isku sydäniskurilla tulisi tulla jo viiden minuutin sisällä siitä, että ihminen on mennyt elottomaksi. Siksi on hyvä, että nämä laitteet ovat yleistyneet. Monesti ambulanssi ei ehdi paikalle niin lyhyessä ajassa.

Tärkeän asian puolesta

Sydänis­ku­reilla pelastetaan siis henkiä ja siksi Varuboden-Oslan hallin­to­neu­vos­ton aloitteesta on jo vuosia sitten päätetty panostaa sydäniskureihin osuuskauppamme toimipaikoissa. Tämä on konkreettisesti tarkoittanut sitä, että myymälöihimme eri puolille toimialuettamme hankittiin sydäniskureita hallintoneuvoston käyttörahaston turvin.

Myymälöissämme asioi paljon ihmisiä, jolloin todennäköisyys, että joku saa sairaus­koh­tauksen on olemassa. Kun henkilökunta ja asiakkaat tietävät, mistä sydäniskuri löytyy, saadaan se tarvittaessa nopeasti paikalle. Tilanne voi tulla eteen myös liikkeen lähistöllä tai samassa rakennuksessa muissa yrityksissä työsken­te­levien tai asioivien kanssa. Silloin voidaan sydäniskuri hakea paikalle ja sen avulla pelastaa ihmishenki.

Laitteiden lisäksi myös osuuskauppamme työntekijöitä koulutetaan ensiapuun. Koulutuksissa opitaan harjoitusten avulla hätäil­moi­tuksen teko numeroon 112, tajuttoman ensiapu ja kylkiasentoon kääntäminen sekä elottoman ensiapu, eli peruselvytys ja sydäniskurin käyttö.

 

Osuuskauppamme seuraavista yksiköistä löytyy sydäniskuri:

S-market Jomala, S-market Godby, S-market Hanko, S-market Pohja, S-market Tammisaari, Sale Tenhola, S-market Karjaa, ABC Karjaa, S-market Inkoo, S-market Siuntio, ABC Pickala, S-market Masala, Sale Kantvik, Sale Lindal, S-market Veikkola, Prisma Kirkkonummi, S-market Söderkulla, S-market Nikkilä, S-market Näsi, Sale Askola, Sale Lapinjärvi, Sale Pukkila, ABC Kuninkaantie, S-market Loviisa.

Turvallista 112-päivää!