Bekant med arbetslivet genom arbetsverksamhet – Jani Öhman jobbar en gång i veckan i Sale Borgnäs


På enheterna i vårt handelslag jobbar det många personer inom arbetsverksamhet och hjälper den ordinarie personalen. Genom arbetsverksamhet får personer med funktionsnedsättning erfarenhet av arbetslivet. Varje onsdag jobbar Jani Öhman i Sale Borgnäs. Han hjälper butikspersonalen med att plocka upp varor på hyllor.

7.6.2022

Meningsfullt innehåll och erfarenhet av arbetslivet

Målet med arbetsverksamheten är att ge personer med funktionsnedsättning meningsfullt innehåll och erfarenhet av arbetslivet. Genom arbetet upplever man framgångar och får en dagsrytm, som är en viktig del av vardagen. På de olika enheterna i vårt handelslag arbetar många personer genom arbetsverksamhet med olika uppgifter. Största delen av dem hjälper till med att plocka upp varuleveranser på hyllor. Det gör även 26-åriga Jani Öhman, som efter att ha vaknat och gjort sina morgonrutiner på Kepa-hemmet i Borgnäs där han bor, styr sina steg mot Sale som ligger i närheten. Jani har redan jobbat en längre tid på Sale och han fyller hyllorna tillsammans med sin handledare. Att jobba i butik är ett bekant jobb för Jani eftersom han tidigare har jobbat på S-market Näse. Jani jobbar alltid varje onsdagsförmiddag i Sale. På eftermiddagen blir det stimulerande verksamhet, till exempel simning.

I Kepa-hemmet i Borgnäs bor det 20 personer och arbetsverksamheten koordineras av Marikki Kokkinen. Hon tar kontakt med arbetsplatser för att hitta ett lämpligt jobb för varje boende där de kan utföra sin arbetsverksamhet.

– Det är två personer från vår enhet som arbetar i Sale Borgnäs. De jobbar en förmiddag i veckan i butiken tillsammans med sin handledare. Arbetsuppgifterna är för det mesta att plocka upp varor på hyllor och Jani plockar upp dryckesleveranser. Genom arbetet får personerna en känsla av att lyckas och en dagsrytm, som är en del av vardagen. På så sätt får dagarna och veckorna en rytm och samtidigt får personerna sociala kontakter, säger Marikki Kokkinen.

Alla ska ha en möjlighet till arbete

Det finns cirka 30 000 personer med funktionsnedsättning i Finland. Endast en liten del av dem har avlönat arbete. Många av dem arbetar genom arbetsverksamhet på arbetsplatser eller arbetscenter. I matbutiker i vårt handelslag arbetar personer i arbetsverksamhet med att plocka upp varor på hyllor. De hjälper den ordinarie personalen i deras dagliga arbete och bekantar sig samtidigt med arbetslivet.

– Jani har redan en längre tid jobbat hos oss i Sale Borgnäs och vi uppskattar hans arbetsinsats. På onsdagar plockar han upp dryckesleveranser på hyllor. Vi är glada över att kunna erbjuda mångsidiga arbetserfarenheter och skräddarsy arbetsuppgifter enligt de personer som jobbar, säger butikschef Jenna Myllynen.

Olikheter och mångfald för också med sig ett humant förhållningssätt till arbetslivet och ökar kreativa lösningar. Arbetsuppgifter som är skräddarsydda för dem som deltar i arbetsverksamhet ger meningsfullt innehåll och nya färdigheter.

Jani är redan bekant för dem som handlar i butiken. Han sköter sitt jobb flitigt och hjälper till i butikens vardag. För Jani själv är fritiden också en viktig del av livet och hans tankar är redan i den en månad långa semestern. Då ska han gå på loppis och förhoppningsvis blir det någon konsert också.

– Jag tycker mycket om att lyssna på musik och gillar all slags musik. Jag tittar också på filmer. Jag ser verkligen fram emot juli, då jag får semester, säger Jani Öhman.