Työelämä tutuksi työtoiminnan avulla – Jani Öhman työskentelee kerran viikossa Sale Pornaisissa


Osuuskauppamme yksiköissä työskentelee vakituisten työntekijöiden apuna myös monia henkilöitä työtoiminnan kautta. Työtoiminnassa vajaakuntoiset saavat kokemusta työelämästä. Joka keskiviikko Jani Öhman käy töissä Sale Pornaisissa. Hän auttelee kaupan henkilökuntaa hyllyttämällä tuotteita.

7.6.2022

Mielekästä sisältöä ja kokemusta työelämästä

Työtoiminnan tavoite on tuoda vajaakuntoisille mielekästä sisältöä ja kokemusta työelämästä. Työn kautta tulee onnistumisia ja päivärytmi, joka on tärkeä osa arkielämää. Osuuskauppamme eri yksiköissä työskentelee monia henkilöitä työtoiminnan kautta erilaisissa tehtävissä. Suurin osa heistä auttaa tuotteiden purkamisessa ja hyllyttämisessä. Niin myös 26-vuotias Jani Öhman, joka herättyään ja suoritettuaan aamutoimensa Kepa-kodissa, Pornaisissa, jossa asuu, suuntaa askeleensa lähistöllä sijaitsevaan Saleen. Jani on jo työskennellyt pidemmän aikaa Salessa ja hän täyttelee hyllyjä yhdessä ohjaajansa kanssa. Kaupassa työskentely on Janille tuttua puuhaa koska hän on aikaisemmin myös työskennellyt S-market Näsissä. Jani käy Salessa töissä joka keskiviikko aina aamupäivän. Iltapäivällä on luvassa viriketoimintaa, jolloin käydään esimerkiksi uimassa.

Pornaisten Kepa-kodissa asuu 20 henkilöä ja työtoimintaa koordinoi Marikki Kokkinen. Hän on yhteydessä työpaikkoihin löytääkseen jokaiselle asukkaalle sopivan työpaikan, jossa suorittaa työtoimintaa.

– Pornaisten Salessa meidän yksiköstämme on töissä kaksi henkilöä. He käyvät yhden aamupäivän viikosta työskentelemässä kaupassa yhdessä ohjaajansa kanssa. Työtehtävät ovat useimmiten tuotteiden hyllyttämistä ja Jani purkaa juomakuormia hyllyyn. Työn kautta tulee onnistumisia ja päivärytmi, joka on osa arkielämää. Näin päivät ja viikot rytmittyvät ja samalla he saavat sosiaalisia kohtaamisia, Marikki Kokkinen sanoo.

Kaikilla mahdollisuus työntekoon

Suomessa on noin 30 000 työikäistä vajaakuntoista henkilöä. Vain pieni osa heistä käy palkkatöissä. Monet heistä työskentelevät työtoiminnan kautta työpaikoilla tai työkeskuksissa. Osuuskauppamme ruokakaupoissa työtoiminnan kautta työskentelee henkilöitä hyllytystöissä. He auttavat kaupan arjessa vakituista henkilökuntaa ja tutustuvat samalla työelämään.

– Jani on ollut meillä Pornaisten Salessa töissä jo pidemmän aikaa ja arvostamme hänen työpanostaan täällä. Hän purkaa keskiviikkoisin juomakuormia hyllyihin. Olemme iloisia siitä, että pystymme tarjoamaan monipuolisesti työkokemuksia ja räätälöimään työtehtäviä tekijöiden mukaan, myymäläpäällikkö Jenna Myllynen kertoo.

Erilaisuus ja monimuotoisuus myös tuovat työelämään inhimillistä työotetta ja lisäävät luovia ratkaisuja. Työtoiminnassa oleville heille räätälöidyt työtehtävät tuovat mielekästä sisältöä ja opettavat uusia taitoja.

Jani on jo tuttu kaupassa asioiville. Hän hoitaa työnsä ahkerasti ja on avuksi kaupan arjessa. Janille itselleen vapaa-aika on myös tärkeä osa elämää ja ajatuksissa siintääkin jo kuukauden kesäloma. Silloin kierretään kirppiksiä ja toivon mukaan päästään käymään konserteissa.

– Pidän musiikin kuuntelusta todella paljon ja ole musiikin suhteen kaikkiruokainen. Katselen myös elokuvia. Odotan todella paljon heinäkuuta, jolloin saan lomailla, Jani Öhman kertoo.