Att minska på svinn är en del av butikens vardagsrutiner


14.9.2021

Enligt färska undersökningar är butikernas andel av allt det svinn som uppstår i livsmedelskedjan ungefär 16 procent. Det viktigaste är att göra prognoser på basis av data och att beställningssystemet för produkter i butikerna är noggrant justerade enligt åtgång för att kunna beställa rätta mängder mat.

I butikens vardag minskar man svinnet genom att dagligen följer upp datum och speciellt på sådana produkter som lätt blir skämda. Grundprincipen för att plocka upp varor i hyllan, nya produkter längst bak och äldre fram, är fortfarande ett rättesnöre i kampen mot svinn. Vid sidan av det här beaktar man också produktplatser och vilket ställe på hyllan säljer bäst. Man fäster uppmärksamhet vid förvaring av produkter; rätt ljus och temperatur inverkar på hur produkterna håller.

– Att hantera matsvinn är en naturlig och viktig del av våra vardagsrutiner. Vi håller matsvinnet i schakt genom att låta efterfrågan styra hur vi utvecklar vårt sortiment och genom att använda oss av moderna prognossystem då vi uppskattar beställningsmängder, att vi säljer produkter som närmar sig sitt bäst före-datum till rabatterat pris och vårt kontinuerligt ökade samarbete med organisationer som tar emot matdonationer. Vi utvecklar ständigt vår verksamhet för att minska på matsvinnet. Vårt mål är att vi inte ska producera något bioavfall alls, säger branschdirektör Bengt Vinberg.

Matbutikernas utmaning är balansgången mellan att ha en ständig tillgång på produkter och kundernas allt mer differentierade behov.  Det utbud som de enskilda butikerna behöver för att svara på just sin egen lokala kundgrupps önskemål skiljer sig från varandra.  Ett sortiment som träffar rätt behöver inte nödvändigtvis betyda ett större sortiment än förut.

Också en del av de produkter som riskerar att bli svinn går till donationer eller mathjälp. Det frivilliga samarbetet med välgörenhetsorganisationerna har gått smidigt.

– Via välgörenhetsorganisationerna riktas hjälpen jämlikt till dem som verkligen behöver den.  På vårt breda verksamhetsområde finns otaliga samarbetspartners. Till mathjälp doneras sådana livsmedel som ännu är fullt konsumtionsdugliga till sitt bäst före-datum, men som av en eller annan orsak riskerar att inte bli sålda under sin hållbarhetstid, berättar Vinberg.

 

”Det är dags att uppskatta maten”

Den här veckan är det Spillvecka. Varuboden-Osla minskar aktivt svinn i all sin verksamhet. Läs också