”Det är dags att uppskatta maten”


Den nationella Spillveckan firas traditionsenligt nu på hösten. Spillveckan pågår inkommande vecka under tiden 13–19.9.2021. I vårt handelslag har vi redan under flera års tid jobbat för att minska matsvinnet. Vi använder bland annat nya beställningssystem, Svinnlådor, Brödis-påsar och rödmärkta produkter.

11.9.2021

Svinnlådor, Brödis-påsar och rödmärkta produkter

Det arbete som vi gjort i vårt handelslag för att minska på matsvinnet i våra matbutiker har gett goda resultat. Vi har hittat effektiva sätt att motarbeta svinn och nya utvecklas hela tiden. Det viktigaste är att göra prognoser på åtgång utgående från data och alltså inte beställa mer än man säljer. Det här är en kontinuerlig balansgång. Vi för statistik på varje gram som bokförs som svinn för att vi ska veta varifrån svinn uppstår.  Den mängd svinn som uppstår i vårt handelslags matbutiker har konstant minskat och vi har förbundit oss att minska på det matsvinn som uppstår i samband med vår verksamhet med 15 procent före nästa år.

Vi minskar på svinn också på andra sätt och är en föregångare i det här inom markethandeln.  Redan under flera års tid har man fått köpa Svinnlådor och Svinnpåsar samt Brödis-påsar i alla våra affärer.  I Svinnlådorna och -påsarna säljs frukter och grönsaker som utseendemässigt kanske inte längre är helt perfekta, men ändå ännu är goda att äta.  I Brödis-påsarna i sin tur säljs bröd, där ”bäst före datum” går ut samma dag, till ett förmånligt pris.

– Brödis-påsarna är mycket populära och på många ställen säljs de slut redan under morgonen.  Också Svinnlådorna och -påsarna hör till de mest eftersökta produkterna i butikerna. Då man köper frukter och grönsaker inverkar produkternas utseende och det hur färska de är på inköpsbeslutet, men de produkter som hamnar i Svinnlådan är inte längre de bästa i dessa avseenden, men ännu fullt användbara, berättar Varuboden-Oslas distriktschef Annina Kallinen. Med Svinnlådorna och -påsarna kan man också på ett enkelt sätt öka andelen frukt och grönsaker på sin egen tallrik.

Vi införde också rödmärkta produkter i alla våra affärer för ett antal år sedan.  Livsmedel där datumet håller på att gå ut och som är rödmärkta säljs med 60 procents rabatt under den sista timmen butiken håller öppet under dagen.        Av de produkter som riskerar att bli svinn räddar kunderna mest förpackade fisk- och köttprodukter, så som laxfilé eller köttfärs, och bake off-produkter, som rispiroger, croissanter och köttpastejer.

Inom restaurangbranschen hamnar ungefär en sjättedel av maten någon annanstans än i kunders magar.

Våra restauranger gör dagligen konkreta ting för att minska på matsvinn. Genom vårt arbete har vi redan nu kunnat minska betydligt på matsvinnet i våra restauranger.  Vi använder existerande prognoser då vi beställer, vi tillreder mindre mängder per gång och vid buffébordet påminner vi våra kunder om att bara ta så mycket mat på en gång som de orkar äta och då fäster kunderna mer uppmärksamhet vid den mängd mat de slänger bort.

Tillsammans med våra kunder jobbar vi för att minska på svinnet.

Den årliga Spillveckan firas 13–19 september.