Osuuskauppa Varuboden-Osla palkkaa ensi kesäksi yli 600 kesätyöntekijää toimipaikkoihinsa itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla. Hakuaika kesätöihin alkoi jo joulun jälkeen ja päättyi 18. helmikuuta. Viimeisen viikon loppukirin aikana osuuskaupassa vastaanotettiin noin tuhat hakemusta. Lisäksi aiempina kesinä töissä olleita ja talven mittaan työharjoittelussa olleita henkilöitä on haastateltu ja palkattu ensi kesäksi varsinaisen hakuprosessin ulkopuolelta.

Esimerkiksi Kirkkonummella hakemuksia vastaanotettiin yli 700 ja Porvoossakin melkein yhtä monta. Eniten hakemuksia tuli odotetusti ruokakauppoihin, mutta muutkin alat vetivät hyvin.

– Ilahduttavan moni hakija on ilmoittanut olevansa kiinnostunut töistä useammalla kuin yhdellä alalla, kertoo Varuboden-Oslan henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

Kuten aiempina vuosina, eniten hakijoita oli 14–17-vuotiaille tarkoitettuihin 2–4 viikon kesätyöjaksoihin. Näitä alaikäisiä hakijoita oli peräti 2 350. Pidempään, useamman kuukauden kestävään kesätyöhön haki 601 täysi-ikäistä hakijaa. Hakijoista noin 2 500 ilmoittivat osallistuvansa myös haastatteluun.

Kaikki kutsutaan haastatteluun

Jokainen hakija on saanut kutsun ryhmähaastatteluun, joka pidetään 1. ja 2. maaliskuuta eri paikkakunnilla järjestettävissä haastattelutilaisuuksissa. Kahden ja puolen tuhannen hakijan haastattelu kahden päivän aikana on iso ponnistus, johon Varuboden-Oslassa on haluttu panostaa.

– Olemme halunneet tarjota kaikille mahdollisuuden päästä kertomaan itsestään kasvotusten, sillä asiakaspalvelutyössä tärkeintä on ihmisten kohtaaminen, henkilöstöjohtaja Pajunen taustoittaa.

– Vaikka jokaista hakijaa emme voikaan palkata, työhaastatteluun osallistuminen itsessään on mielestämme arvokas kokemus, josta toivottavasti on hakijalle hyötyä tulevaisuuden työnhaussa.

Haastattelussa hakijat saavat kertoa itsestään, vastata kysymyksiin ja ratkoa yhdessä kuvitteellisen asiakaspalvelutilanteen. Toimipaikkojen päälliköt haastattelevat hakijoita ensisijaisesti omaan toimipaikkaansa, mutta työpaikan voi saada myös toisesta lähialueen toimipaikasta.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista.

Jos kesätyönhaku meni sivu suun, osuuskauppaan voi lähettää myös avoimen hakemuksen verkkosivustolla vbo.fi löytyvän lomakkeen kautta. Avoimia hakemuksia käydään läpi säännöllisesti.

Hakuaika Varuboden-Oslan kesätöihin kesällä 2024 on päättynyt. Kiitos kaikille hakijoille!

Hakijat ovat saaneet sähköpostiinsa kutsun haastatteluun viimeistään 19.2. (tarkista myös roskapostikansio). Haastattelutilaisuudet pidetään perjantaina 1.3. ja lauantaina 2.3. monella eri paikkakunnalla.

Jos sinulla herää kysymyksiä kesätöihin liittyen, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen vbo.rekry@sok.fi.

Jos et ehtinyt hakea, voit katsoa muut avoimet työpaikkamme tai lähettää meille avoimen hakemuksen: Avoimet työpaikat »

Haku Varuboden-Oslan kesätöihin on tänäkin vuonna käynyt vilkkaana. Tiistai-iltaan mennessä hakemuksia oli ehtinyt tulla jo 2 445 kappaletta, joista iso osa ovat lyhyempiin 2–4 viikon kesätyöjaksoihin. Pidempiin kesätöihin hakeneita täysi-ikäisiä hakijoita oli 473.

– Nyt haluamme kannustaa varsinkin täysi-ikäisiä hakijoita hakemaan meille ensi kesäksi, sanoo Varuboden-Oslan henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

– Aikaisempina vuosina olemme pystyneet palkkaamaan keskimäärin melkein joka toisen täysi-ikäisen hakijan, joten meille on hyvät mahdollisuudet työllistyä. Hakemuksen jättäminen on helppoa ja nopeaa, eikä itsestään tarvitse tarinoida paljoa.

Kesätyö ei ole pelkästään nuorten juttu. Kesätyöntekijälle ei ole yläikärajaa, vaan kesätyö voi olla myös muille ikäryhmille sopiva tapa työllistyä. Isossa talossa on monesti mahdollisuuksia jatkaa osa-aikaisena tai kokoaikaisena työntekijänä myös kesän jälkeen.

Kaikki hakijat saavat kutsun haastattelutilaisuuteen, joka pidetään 1.–2. maaliskuuta.

Tarvetta erityisesti ravintoloissa ja liikennemyymälöissä

Kesätyöntekijöitä ei haeta pelkästään kauppoihin. Varuboden-Osla pyörittää myös kolmea liikennemyymälää ja useaa ravintolaa. ABC:llä kesätyöntekijästä tulee oikea moniosaaja.

– Liikennemyymälän arki on vauhdikasta ja vaihtelevaa. ABC on marketin ja kahvila-ravintolan hybridi, jossa pääsee tekemään vähän kaikkea ja kartuttamaan osaamista laajalti, henkilöstöjohtaja Pajunen avaa työnkuvaa liikennemyymälässä.

Porvoossa sijaitseviin kolmeen ravintolaan etsitään täysi-ikäisiä alan ammattilaisia tai opintojen loppuvaiheessa olevia kokkeja ja tarjoilijoita. Sesonkityöntekijöitä tarvitaan esimerkiksi uuteen Amarilloon, joka avataan Porvooseen maaliskuussa.

Osuuskauppa Varuboden-Oslalle voi hakea kesätöihin sunnuntaihin 18. helmikuuta saakka osoitteessa vbo.fi/kesatyö.

Eniten tarvetta kesälomittajille on markettoimialalla, koska monet toimipaikat sijaitsevat vilkkailla mökkipaikkakunnilla, joilla asiakasmäärä kasvaa aina kesäisin. Myös ABC-liikennemyymälät, ravintolat ja Sokos palkkaavat kesäksi kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita erilaisiin työtehtäviin.

Myös alaikäisille tarjolla arvokasta työkokemusta

Koko kesän mittaisiin työsuhteisiin palkataan pääosin täysi-ikäisiä, mutta myös alaikäisille on tarjolla arvokasta työkokemusta 2–4 viikon harjoittelujaksojen muodossa.

Tutustu ja tienaa -harjoittelu on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille, joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta alalta. Kyseessä on kahden viikon harjoittelujakso, josta saa rahallisen palkkion ja tärkeän ensimmäisen kokemuksen alalta. Niille nuorille, jotka ovat jo suorittaneet Tutustu ja tienaa -harjoittelun, on tarjolla 2–4 viikon harjoittelujaksoja.

– Kesätöissä oppii tärkeitä taitoja työelämää varten ja useasti sitä kautta löytää myös suunnan tulevaisuuden uralle. Iso osa nuorista aloittaa työuransa juuri kaupasta ja meillä onkin tärkeä rooli nuorten ensimmäisten työkokemusten tarjoajana, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen sanoo.

On myös hyvä muistaa, että kesätyöntekijän ei tarvitse olla nuori, vaan kesätyö voi olla myös muille ikäryhmille toimiva tapa työllistyä.

Perehdyttämiseen panostetaan

Osuuskaupassa on panostettu viime vuosina vahvasti perehdytyksen kehittämiseen. Varuboden-Oslassa painotetaan moniosaamista, eli kaupassa voi saada perehdytyksen moniin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Olivat urasuunnitelmat mitkä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista.

Vastuullinen kesäduuni 2023 -tutkimuksen mukaan Varuboden-Oslan toimipaikoissa onnistuttiin kaupan alan keskiarvoa paremmin juuri perehdytyksessä ja palautteenannossa. Yhteensä 370 vastaajan antamista arvosanoista kesätyökokemuksen keskiarvoksi muodostui 4,47 (asteikolla 1–5).

Kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun

Hakuprosessi on pyritty tekemään mahdollisimman sujuvaksi ja hakijaystävälliseksi. Perustiedot voi helposti jättää verkossa hakulomakkeella, minkä jälkeen kaikki hakijat saavat kutsun ryhmähaastatteluun. Hakuprosessi on saanut aiempina vuosina paljon positiivista palautetta, ja haastattelua on pidetty hyvänä kokemuksena tulevia työhaastatteluja ajatellen.

– Asiakaspalvelutyössä tärkeintä on ihmisten kohtaaminen, ei tekstien kirjoittaminen. Haastattelemalla kaikki hakijat haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden tulla kertomaan itsestään kasvotusten, Paula Pajunen taustoittaa.

Henkilöstöjohtaja povaa jo uutta ennätystä hakijamäärissä. Haastattelutilaisuuksia on lisätty viime vuodesta, ja tilaisuuksia järjestetäänkin laajalti eri puolilla osuuskaupan aluetta.

– Kesätyöpaikkamme ovat kiinnostaneet alueemme hakijoita vuosi vuodelta enemmän. Meillä varaudutaan siihen, että hakijoita on tänä vuonna ennätysmäärä, Paula Pajunen kertoo.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen hakijan kannattaa seurata sähköpostiaan, jonne jokainen hakija tulee saamaan haastattelukutsun.

Monia mahdollisuuksia

Osuuskauppa voi myös tarjota monelle mahdollisuuden jatkaa töissä kesän jälkeen.

– Kesän jälkeen voi olla myös mahdollisuus jatkaa töitä esimerkiksi osa-aikaisesti opiskelujen ohella tai jopa vakituisessa työsuhteessa toimipaikan resurssitarpeen mukaan. Arvostamme hakijoissa aktiivisuutta ja positiivisuutta, mutta ennen kaikkea halua oppia. Aiempi kokemus ei ole välttämätöntä, vaan perehdytämme jokaisen uuden työntekijän huolellisesti tehtäväänsä, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen päättää.

Varuboden-Oslan kesätyöntekijäksi tai harjoittelijaksi voi hakea 18.2.2024 asti osoitteessa vbo.fi/kesatyo.

Työntekijämäärämme lähes tuplaantuu kesäksi

Osuuskaupassamme työskentelee noin 860 henkilöä erilaisissa työtehtävissä koko toimialueellamme. Tämän kesän kesätyöntekijöiden myötä työntekijämäärämme lähes tuplaantui, kun pystyimme palkkaamaan noin 700 kesätyöntekijää. Palkkasimme kesätyöntekijöitä esimerkiksi myyjiksi, liikennemyymälätyöntekijöiksi ja kokeiksi. Kesätyöntekijät ovat äärimmäisen tärkeitä meille. Ilman heitä asiakaspalvelumme ei soljuisi vakihenkilöstön vuosilomien aikaan. Yksiköissä lomat jaksotetaan niin, että paikalla on sekä vanhempia konkareita että tehtävässään uudempia kesätyöntekijöitä. Ensimmäiset kesätyöntekijät aloittivat jo huhtikuun alussa ja suurin aloitusryntäys koetaan kesäkuun alussa. Varsinkin Tutustu ja tienaa -harjoitteluun palkattuja nuoria aloittaa työskentelyt jouhevasti läpi kesäkuukausien.

Suurin yksikkömme, Prisma Kirkkonummi työllistää tänä kesänä lähemmäs 30 kesätyöntekijää ja 30 nuorta Tutustu ja tienaa -harjoittelun kautta. Osuuskaupassamme järjestettiin myös erillinen rekrytointi, jossa noudatettiin positiivista erityiskohtelua, kun yhdessä Ammattiopisto Liven kanssa mahdollistetaan täsmätyökykyisille nuorille kesätyötä. Työtehtävät räätälöidään kunkin työkykyyn sopivaksi. Prisma Kirkkonummella aloittaa kaksi nuorta kesätyöt tämän väylän kautta.

– Kesätyöntekijät tuovat joka kesä mukanaan iloisen tuulahduksen ja ovat suuri apu arjen askareissamme, kun vakituisella henkilökunnalla rullaavat kesälomat. On myös kiva saada olla mukana auttamassa nuoria työelämään ja omalta osaltaan antaa heille eväitä tulevaisuutta varten, sanoo Miia Haka, joka oli mukana Prisma Kirkkonummen rekrytointiprosessissa.

Monipuolisia kesätyötehtäviä

Osuuskauppamme tarjoaa paljon erilaisia kesätyötehtäviä niin marketkaupassa kuin muilla toimialoillamme kuten ravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemilla ja puutarhakaupassa. Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä, ravintoloissa ja liikenneasemilla sitten luonnollisesti myös tarjoilua ja/tai ruoan valmistusta. Suurin osa Prisma Kirkkonummen kesätyöntekijöistä työskentelee kassalla ja päivittäistavaroiden parissa. Tutustu ja tienaa -harjoittelijat puolestaan ovat enimmäkseen hyllyttämistehtävissä. Monelle kesätyöpaikka osuuskaupassamme on ensimmäinen työkokemus, ja sillä voi olla vaikutusta koko työuran onnistumiseen. Meillä uusien työntekijöiden perehdyttämiseen on panostettu. Esihenkilöiden tueksi on tehty kattava perehdyttämismateriaali, ja onhan koko työyhteisö mukana luomassa uusille työntekijöille hyvän alun työuralle. Työtehtävään perehdyttämisen lisäksi uudet työntekijät tutustuvat verkkokoulutuksen avulla esimerkiksi osuuskauppamme yhteisiin toimintatapoihin, asiakaspalveluun sekä erilaisiin työssä tarvittaviin järjestelmiin. Yksiköissämme on myös nimetyt perehdyttäjät, joilla on päävastuu kesätyöntekijöiden perehdyttämisessä. Tutustu ja tienaa -harjoitteluun osallistujilla on omat perehdyttäjät ja työ tehdään lähtökohtaisesti aina jonkun kanssa yhdessä, jotta tuki ja turva on siinä vieressä.

– Koko yksikkö huolehtii tietenkin kesätyöntekijöiden perehdyttämisestä ja siitä että kaikilla on mukava tulla töihin ja tuntevat olevansa osa työyhteisöä, Miia jatkaa.

Melkein 20 prosenttia on ollut aikaisemmin kesätöissä osuuskaupassamme

Kesäyöntekijöiden joukossa on paljon uusia kasvoja, mutta iso määrä työntekijöistä on myös heitä, jotka palaavat meille taas kesäksi töihin esimerkiksi omien opintojensa välissä. Tänä vuonna jopa viidennes kaikista kesätyöntekijöistämme on jo aikaisempina kesinä työskennelleet meillä, joko samassa yksikössä, jossa tänäkin kesänä tekevät töitä tai vaihtoehtoisesti toisessa yksikössä.

Monet kesätyöntekijät jatkavat myös mahdollisuuksien mukaan kesätöiden jälkeen tuntityöntekijöinä tai palaavat meille taas joulusesonkiin. Tiesitkö muuten, että moni meidän vakituisista työntekijöistämmekin on aloittanut uransa osuuskaupassamme kesätyöntekijänä?

Tervetuloa ja mukavia kesätyöhetkiä kaikille kesätyöntekijöillemme!

Palkkaamme kesäksi 2023 lähemmäs 600 kesätyöntekijää

Kaiken kaikkiaan osuuskauppaamme haki täksi kesäksi töihin yli 3100 henkilöä, heistä yli 700 varsinaiseen kesätyöhön ja yli 2400 alle 18-vuotiaille suunnattuun harjoitteluun. Heistä Ahvenanmaalle kesätöihin haki yli 100 henkilöä ja alle 18-vuotiaille suunnattuun harjoitteluun lähemmäs 250 henkilöä. Heistä saa aikaisempien vuosien tapaan lähemmäs 600 kesätyöpaikan joissakin osuuskauppamme lukuisista toimipaikoista. Hakijoiden joukossa on paljon uusia kasvoja, mutta iso määrä on myös sellaisia hakijoita, jotka haluavat palata vuosi vuoden jälkeen työskentelemään osuuskauppaamme esimerkiksi opintojen ohella. Määrä on suuri, kun vertaamme siihen, että vakinaisesti työllistämme noin 900 henkilöä.

– Olemme iloisia, että osuuskauppamme on vetovoimainen työnantaja ja että pitkäjänteinen kehitystyömme on tuottanut tulosta. Kaupan ala nähdään edelleen mielenkiintoisena alana, jossa on vaihtelevia työtehtäviä ja jonne on myös helppo työllistyä esimerkiksi opintojen päätyttyä, sanoo henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

Palkkaamme kesätyöntekijöitä erilaisiin työtehtäviin ympäri koko toimialuettamme itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla. Kesätyöt alkavat pääsääntöisesti touko-kesäkuussa ja jatkuvat jopa syyskuulle. Osuuskaupassamme kaupan ala tarjoaa eniten kesätyöpaikkoja, mutta myös liikennemyymälöissä, ravintoloissa, puutarhakaupassa ja Porvoon Sokoksella on mukavasti avoimia työtehtäviä kesäsesongin ajaksi. Työtehtävät vaihtelevat toimialan mukaan, eli työskennellä voi myyjän, liikennemyymälätyöntekijän, tarjoilijan ja kokin tehtävissä. Osaan tarvitaan koulutusta ja/tai työkokemusta, mutta moni tehtävä on myös mahdollista oppia Varuboden-Oslan tarjoamassa kattavassa perehdytyksessä, kunhan on kiinnostunut asiakaspalvelusta.

Kaikki hakijat tärkeitä

Kun hakijamäärät ovat suuret on selvää, että kaikkia halukkaita ei valitettavasti ole mahdollista palkata. Hyvää kokemusta työnhausta ja työhaastatteluista saavat kuitenkin kaikki osuuskauppaamme tänä vuonna hakeneet. Kaikki hakemuksensa lähettäneet haastatellaan haastattelutilaisuuksissa, jotka järjestetään helmikuun toisena viikonloppuna. Haastatteluissa hakijat pääsevät kertomaan enemmän itsestään ja vahvuuksistaan. Osuuskauppamme on jo kahtena edellisenä vuotena haastatellut kaikki hakijansa ja tästä on saatu todella positiivista palautetta.

− Kaupan ala on silta työelämään, ja roolimme nuorten työelämätaitojen opastajana ja siihen kuuluvat haastattelut ovat tärkeä osa työelämätaitoja. Helmikuun toisena viikonloppuna järjestämme viidellä paikkakunnalla sekä Ahvenanmaalla haastattelutapahtumat, johon osallistuu niin yksiköidemme esihenkilöitä kuin HR-osastonkin väkeä, Paula Pajunen jatkaa.

Haastattelujen jälkeen on hakijoiden ehkä piinaavin jakso, kun odotellaan vastauksia kesätyöpaikoista. Rekrytointiprosessiin osallistuville tämä vuorostaan on kiireistä aikaa, kun tehtäviin valitaan sopivia uusia tekijöitä. Noin 600 hakijaa odottaa työ osuuskaupassamme kesäkaudella 2023.

Kaikki kesätyöntekijät saavat myös kattavan perehdytyksen työtehtäviin, joten vaikka aikaisempi kokemus kaupan alalta on eduksi, lopulta reipas ja iloinen asenne ratkaisevat. Tavoitteena on tarjota erinomaisia työkokemuksia, jotka kannustavat ja sitouttavat työelämään.

− Ykköstavoitteemme on tarjota myönteisiä oppimiskokemuksia. Ensimmäisillä kosketuksilla työelämään on tutkitusti vaikutusta ammatti-identiteetin syntyyn ja koko työuran onnistumiseen. Puhumme esihenkilöiden kanssa jatkuvasti siitä, miten tärkeää perehdytys ja uuden työntekijän kohtaaminen on, kun pesti alkaa, Paula Pajunen sanoo.

 

 

Monia kehittymismahdollisuuksia 

Ura osuuskaupassamme alkaa useasti kesätöistä, ja monet kesätyöntekijät jatkavatkin syksyllä töitä osa-aikaisina opiskeluiden ohella. Tämän vuoden kesätyöntekijöistämme lähes 80 jatkoi meillä työskentelyä asiakaspalvelun parissa. Eniten työpaikkoja on tarjolla marketkaupassa, mutta myös muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa työllistävät monia opiskelijoita. Vuonna 2020 Matti Toivonen sai kesäksi kahden viikon harjoittelupaikan Tutustu ja tienaa -ohjelman kautta. Työrupeamansa hän suoritti Porvoon keskustassa sijaitsevassa Sale Lundissa. Kaupassa työskentely sujui hyvin ja kaupan työtehtävät tuntuivat mielekkäiltä.

– Päätin hakea heti seuraavaksi kesäksi töitä osuuskaupasta ja sainkin paikan Sale Gammelbackasta, jossa vierähti kesä mahtavan työporukan kanssa. Saatuani tänä keväänä lukion päätökseen, siirryin S-market Kevätkumpuun työskentelemään. Työntekoa jatkan aina armeijan lähtöön asti, Matti kertoo.

Osuuskaupassamme on paljon työntekijöitä, jotka ovat aikoinaan aloittaneet osuuskaupassamme kesätöistä, ja ovat sillä tiellä edelleen. Kesätyöt antavatkin osuuskaupallemme loistavan mahdollisuuden näyttää, millaista työ on käytännössä ja kertoa erilaisista urapoluista. Hyviä palvelualan ammattilaisia tarvitaan myös tulevaisuudessa ja moni osuuskaupassamme nyt työskentelevä myyjä, toimipaikkapäällikkö tai konttorin asiantuntijatehtävissä työskentelevä on aloittanut uransa kesätöissä.

– Eri toimipaikkoihin siirtyminen osuuskaupan sisällä on ollut helppoa ja esimerkiksi Salesta S-markettiin siirtyminen oli omalla kohdallani luontevaa, koska suuri osa työtehtävistä on suurin piirtein samoja jokaisessa yksikössä ja näin ollen perehtyminen on myös helpompaa uuden yksikön tapoihin. Varuboden-Oslassa ja koko S-ryhmässä on todella hyvät uramahdollisuudet. Itse olen kiinnostunut kaupan alasta ja suunnitelmissani onkin palata vielä armeijan jälkeen tänne osuuskauppaan töihin, ja ehkäpä hakea johonkin korkeakouluun opiskelemaan kaupan alaa, Matti jatkaa.

 

Työyhteisössä voimaa

Kesätyöjaksojen päätyttyä osuuskauppamme pyytää palautetta kaikilta kesätyöntekijöiltä. Kesätyöntekijät nostavat joka vuosi esille toimipaikkojen hyvän ilmapiirin. Kesätyöntekijät tuntevat olevansa osa porukkaa ja työkavereilta saadaan paljon apua töiden suorittamiseen. Mattikin nostaa työkaverit tärkeimmäksi syyksi työssä viihtymiselle.

– Parasta työskentelyssä on ehdottomasti ollut työkaverit. Kaikissa yksiköissä, missä olen ollut töissä, minut on otettu lämpimästi vastaan ja heti mukaan työporukkaan. Aina on ollut se tunne, että ihan pienimmästäkin voi kysyä ja apua saa aina. Ja nyt kun itse olen jo muutaman vuoden työskennellyt talossa niin olen itsekin saanut lisää vastuuta ja saanut olla mukana perehdyttämässä uusia työntekijöitä esimerkiksi kassalle, Matti sanoo.

Kesätöihin tullessa kannattaa kertoa omalle esihenkilölleen suunnitelmistaan. Silloin on hyvät mahdollisuudet jatkaa myös kesätöiden jälkeen työskentelyä esimerkiksi opiskeluiden ohella. Matti sai keväällä 2022 lukion päätökseen ja tiesi tuolloin, että armeijan harmaat kutsuvat tammikuussa 2023. Kesän jälkeen oli siis vielä muutama kuukausi, jolloin hän pystyisi tekemään töitä. Hän ottikin asian puheeksi heti kesätöihin tulleessaan ja esihenkilö ehdotti mahdollisuutta jatkaa työntekoa aina armeijan alkuun asti.

 

Kesällä 2023 osuuskauppamme palkkaa noin 600 kesätyöntekijää eri toimipaikoihin itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla. Haluatko sinä olla yksi heistä! Lue lisää ja hae täältä.

Vaihtelevia työtehtäviä ja mahtava työporukka

Työtehtävät osuuskaupassamme ovat vaihtelevia ja yhdessä toimipakassa voikin kesän aikana päästä tekemään erilaisia töitä. Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä sekä kaupan siisteyden ylläpitämistä. Osuuskaupassamme painotetaan moniosaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kaupassa on mahdollista saada perehdytystä moniin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Tämä on todellinen voimavara, kun kaikki pystyvät auttamaan kaikissa askareissa. Toisaalta tästä on myös paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Olivat urasuunnitelmat mitkä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista. Myös S-market Näsissä työskennellyt Arttu Autio nostaa esiin vaihtelevat työtehtävät yhtenä työskentelyn parhaimpia puolia.

– Kesän aikana pääsin oppimaan monia eri työtehtäviä, joita kaupan arjessa tehdään. Pääasiassa tietenkin kassapalvelua, jossa opitaan itse kassajärjestelmän käyttö, mutta jossa asiakaspalvelu kuitenkin on pääroolissa. Kassatöiden ohessa myös maito- kala- ja lihaosasto tulivat tutuksi. Nyt kun sain palata tuttuun yksikköön töihin näin joulun alla, niin tästä kaikesta on etua. Tutut työtehtävät luovat varmuutta ja tietää mitä tekee, Arttu sanoo.

Arttu viihtyi työtehtävien parissa ja mukava työporukka sai hänet hakemaan nyt samaan paikkaan töihin jouluapulaiseksi. Joulusesongin ajan Artun näkee tutuissa puuhissa niin kassalla palvelemassa asiakkaita kuin kaupan osastoilla täyttelemässä hyllyjä.

Perehdytyksellä avaimet onnistuneeseen työkokemukseen

Työhön perehdyttämisellä uusi työntekijä oppii tuntemaan työpaikkansa, sen tavat ja ihmiset sekä omat työtehtävänsä. Samalla perehdytys on myös osa työturvallisuutta. Työtovereihin tutustumisen merkitystä heti ensimmäisinä työpäivinä ei myöskään sovi unohtaa. Sujuvan ja kattavan perehdytyksen ansiosta kesätyöntekijä pääsee nopeasti töiden pariin ja pääsee samalla mukaan työyhteisöön. Myös Artulta osuuskauppamme perehdytys saa kiitosta.

– Perehdytyksen aikana sain riittävästi tietoa uusista järjestelmistä sekä kaikesta osuuskauppaan liittyvästä toiminnasta. Toki omalla oppimisasenteellakin on myös merkitystä asioiden sisäistämiseen. Voin kaiken kaikkiaan suositella kesätyötä VBO:lla, onhan se kokemuksena hyvä, mahtavien työkavereiden ja mukavan, vaihtelevan työn vuoksi. Nyt onkin mukava päästä takaisin tuttuun paikkaan auttelemaan joulukiireiden keskellä, Arttu kertoo.

 

Kesällä 2023 osuuskauppamme palkkaa noin 600 kesätyöntekijää eri toimipaikoihin itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla. Haluatko sinä olla yksi heistä! Lue lisää ja hae täältä.

 

Kuva: Teemu Liljeqvist

Monipuolisia työtehtäviä tarjolla

 Vuosittain vilkkaan kesäsesongin ajan osuuskauppamme yksiköissä on mukana joukko kesätyöntekijöitä auttamassa arjen työtehtävissä. Marketkauppa työllistää eniten kesätyöntekijöitä, mutta myös muut osuuskauppamme toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa työllistävät monia nuoria eripituisten työjaksojen ajan. Tulevanakin kesänä suurimmat kesätyöntekijöiden työllistäjät ovat toimialueellamme Porvoo ja Kirkkonummi, ja luonnollisesti isoimmat yksiköt, eli S-market Näsi ja Prisma Kirkkonummi.

Osuuskauppamme työllistää kesätyöntekijöitä montaa eri väylää pitkin. Esimerkiksi Tutustu ja tienaa on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille, joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta kaupan alalta. Kyseessä on kahden viikon harjoittelujakso, josta saa rahallisen palkkion ja tärkeän ensimmäisen kokemuksen alalta. Tämän avulla osuuskauppamme pystyy tarjoamaan työmahdollisuuksia paremmin myös alle 18-vuotiaille ja sellaisille, joille työkokemusta ei vielä aiemmin ole karttunut. Pidemmät kesätyöjaksot vaihtelevat noin kuukaudesta jopa viiteen kuukauteen, kun osa kesätyöntekijöistä aloittelee jo toukokuussa ja jatkaa pitkälle syksyyn. Nämä pidemmät jaksot sopivat sitten hyvin täysi-ikäisille ja erityisesti sellaisille, joilla on jo kokemusta kaupan alan työstä. On hyvä muistaa, että ollakseen kesätöissä ei tarvitse olla nuori, kesätyö voi olla myös muille ikäryhmille se sopivin tapa työllistyä.

Varuboden-Osla panostaa kesätyöntekijöiden perehdytykseen, ja viime kesän kesätyöntekijät antoivatkin lähes täydet pisteet esihenkilöilleen Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa, mm. mahdollisuudesta keskustella esihenkilön tai ohjaajan kanssa mieltä askarruttavista asioista.

– Kesän jälkeen voi olla myös mahdollisuus jatkaa töitä esimerkiksi osa-aikaisesti opiskelujen ohella. Arvostamme hakijoissa aktiivisuutta ja positiivisuutta, mutta ennen kaikkea halua oppia. Aiempi kokemus ei ole välttämätöntä, vaan perehdytämme jokaisen uuden työntekijän huolellisesti tehtäväänsä, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen sanoo.

Tulevaisuuden moniosaajia

 Työtehtävät osuuskaupassamme ovat vaihtelevia ja yhdessä toimipakassa voikin kesän aikana päästä tekemään erilaisia töitä. Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä, ravintoloissa ja liikenneasemilla sitten luonnollisesti myös tarjoilua ja/tai ruoan valmistusta. Osuuskaupassamme painotetaan moniosaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kaupassa on mahdollista saada perehdytyksen moniin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Tämä on todellinen voimavara, kun kaikki pystyvät auttamaan kaikissa askareissa. Toisaalta tästä on myös paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Olivat urasuunnitelmat missä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista.

– Kesätöissä oppii tärkeitä taitoja työelämää varten ja useasti sitä kautta löytää myös suunnan tulevaisuuden uralle. Iso osa nuorista aloittaa työuransa juuri kaupasta ja meillä onkin tärkeä rooli nuorten ensimmäisten työkokemusten tarjoajana, Paula Pajunen sanoo.

Työtehtävät vaihtelevat luonnollisesti myös sen mukaan onko kyseessä Tutustu ja tienaa -harjoittelu tai pidempi kesätyörupeama. Tutustu ja tienaa -harjoitteluun osallistuvat ja lyhyempiä kesätyöjaksoja tekevät perehtyvät kaupan arjessa tarvittaviin ylläpitotöihin kuten kuormien purkamisiin ja hyllyttämiseen. Pidempään työskentelevät ehtivät myös perehtyä kassatyöskentelyyn.

Hakeminen on tehty helpoksi 

Hakuprosesseihin on osuuskaupassamme viime vuosina panostettu ja niitä on pyritty muokkaamaan niin hakijaystävällisiksi kuin mahdollista. Omat perustietonsa voi helposti jättää verkossa hakulomakkeella ja tämän jälkeen kaikki hakijat haastatellaan. Hakulomakkeen voi täyttää aina 5.2.2023 asti. Haastattelut pidetään helmikuussa. Haastattelutilaisuudet järjestetään alueittain ja kaikki hakijat kutsutaan haastatteluun.

– Olemme halunneet tarjota kaikilla mahdollisuuden päästä haastattelussa kertomaan itsestään ja aiempina vuosina olemme tästä saaneet paljon positiivista palautetta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen kannattaa seurata sähköpostiaan, jonne lähetämme jokaiselle hakijalle haastattelukutsun, Paula Pajunen muistuttaa.

Hakuaika kesätyöhön ja Tutustu ja tienaa -kesäharjoitteluun päättyy 5.2.2023

 Lisätietoja: Varuboden-Oslan henkilöstöjohtaja Paula Pajunen, puh. 010 765 9315

 

Työvuorot voidaan sovittaa joustavasti opintojen mukaan

Moni opiskelija tekee töitä opiskeluiden lomassa. Monelle taloudelliset syyt ovat työnteon taustalla, mutta moni tekee myös töitä kartuttaakseen työkokemusta. Olivat syyt työnteolle mitkä tahansa, osuuskaupassamme voi varsin sujuvasti yhdistää työnteon opiskeluihin. Ura osuuskaupassamme alkaa useasti kesätöistä, ja monet kesätyöntekijät jatkavatkin syksyllä töitä osa-aikaisina opiskeluiden ohella. Tämän vuoden kesätyöntekijöistämme lähemmäs 80 jatkoi meillä työskentelyä asiakaspalvelun parissa. Eniten työpaikkoja on tarjolla marketkaupassa, mutta myös muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa työllistävät monia opiskelijoita.

Porvoossa Sale Gammelbackassa osa-aikaisena myyjänä työskentelevän Matilda Dahlberg ura Varuboden-Oslassa ei alkanut perinteisellä tavalla kesätöistä. Matilda varta vasten etsi työpaikkaa, jossa voisi työskennellä opiskeluiden ohella. Tällä hetkellä Matilda opiskelee töiden ohessa parturi-kampaajaksi. Hän opiskelee Careeria-oppilaitoksessa ensimmäistä vuotta. Työskentelyn kyseisessä yksikössä hän aloitti jo helmikuussa 2022.

– Minulla on alusta asti ollut suunnitelmana opiskella ja tehdä töitä siinä samalla. Helmikuussa aloitin työt Gammelbackan Salessa, ja opiskeluiden alettua juttelin esihenkilöni kanssa ja saimme sovittua työni niin, että teen noin 2–3 vuoroa viikossa. Kun koulusta on pidempiä lomia, on myös mahdollista ottaa enemmän vuoroja, Matilda Dahlberg kertoo.

Opiskelijat tekevät hyvin vaihtelevasti vuoroja viikossa ja jokaisen kohdalla tuntimäärät sovitaan erikseen. Matildan tavoin tavallisin työmäärä opiskelijoilla on 2–3 vuoroa viikossa. Vuorot sijoittuvat viikolla iltoihin ja viikonloppuina opiskelijat voivat tehdä joustavasti eri vuoroja. Juuri tämä on Matildan mielestä hyvä asia. ”Opiskelun ja työn yhteensovittaminen on helppoa, kun viikolla teen iltavuoroja koulun jälkeen ja viikonloppuisin vuoroissa on joustovaraa”, Matilda jatkaa.

Asiakaspalvelua, mahtavia työkavereita ja vaihtelevia työtehtäviä

Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä, ravintoloissa ja liikenneasemilla sitten luonnollisesti myös tarjoilua ja/tai ruoan valmistusta. Matildan työt Sale Gammelbackassa sisältävät kassatyötä, asiakaspalvelua ja kuormien purkua. Osuuskaupassamme painotetaan moniosaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kaupassa työskennellessä saa perehdytyksen lähes kaikkiin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Tämä on todellinen voimavara, kun kaikki pystyvät auttamaan kaikissa askareissa. Toisaalta tästä on myös paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Olivat urasuunnitelmat missä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista.

– Pidän todella paljon asiakaspalvelusta ja sitähän tulen myös parturi-kampaajan ammatissani tarvitsemaan. Asiakkaat tuovat mukavaa vaihtelua työhön, ja meidän Salessa käy paljon vakioasiakkaita, joiden kanssa höpötellään niitä näitä. Asiakkaiden ohella parasta työssäni on ehdottomasti työkaverini, Matilda sanoo.

Lisätyövuoroja muista yksiköistä

Osuuskaupassamme on jo useamman vuoden ajan voinut ottaa lisätyövuoroja myös muista yksiköistämme. Näin osa-aikaiset työntekijät ovat voineet tehdä enemmän tunteja kuin sopimukseen on kirjattu, ja lisätyövoiman tarpeessa oleva yksikkö saa tarvittavat työtehtävät tehtyä esimerkiksi sairastapauksen sattuessa.

– Ristiintyöskentelyä eri yksiköiden välillä on tehty aktiivisesti ja se on helpottanut varsinkin poissaolojen paikkauksessa. Mukavaa on myös se, että työntekijät ovat rohkeasti ottaneet vuoroja muilta toimialoilta ja näin kehittäneet omaa osaamistaan. Kaupassa töitä tekevä voi joustavasti ottaa vuoroja esimerkiksi ravintoloista tai liikennemyymälöistä ja toisin päin. Monet opiskelijat ovat näin kartuttaneet omia tuntejaan, kertoo osuuskauppamme henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

Marraskuun 17. vietetään opiskelijoiden päivää ja osuuskauppamme toivottaa kaikille opiskelijoille tsemppiä opiskeluiden ja töiden yhteensovittamiseen. Osuuskauppamme kesätyöpaikat ovat myös piakkoin tulossa hakuun niin kannattaa seurata meidän eri kanaviamme, jotta saa viimeisimmän tiedon haettavissa olevista paikoista.