Nästa sommar kommer handelslaget Varuboden-Osla att anställa över 600 sommarjobbare till sina enheter i östra och västra Nyland och på Åland. Ansökningstiden för sommarjobb började strax efter jul och tog slut den 18 februari. Under den sista veckans slutspurt fick handelslaget in nästan tusen ansökningar. Utanför den egentliga ansökningsprocessen har man också intervjuat och anställt sådana som jobbat i handelslagets tjänst under tidigare somrar eller gjort arbetspraktik på handelslaget under den gångna vintern.
Till exempel i Kyrkslätt fanns det över 700 sökande och i Borgå nästan lika många. Som väntat var det dagligvaruhandeln som fick flest ansökningar, men även andra branscher klarade sig bra.
– Det är glädjande många som har visat intresse för att arbeta inom mer än en bransch, säger Paula Pajunen, personaldirektör på Varuboden-Osla.
Liksom tidigare år kom det in flest ansökningar om sommarjobb på 2–4 veckor som riktar sig till 14–17-åringar. Antalet minderåriga sökande var hela 2 350. Längre sommarjobb på flera månader lockade 601 vuxna sökande. Cirka 2 500 av de sökande meddelade att de också kommer att delta i intervjun.
Alla är välkomna på intervju
Varje sökande har kallats till en gruppintervju som ordnas den 1 och 2 mars i samband med intervjuevenemang på olika orter. Att intervjua två och ett halvt tusen sökande under två dagar är en stor ansträngning som Varuboden-Osla har velat satsa på.
– Vi vill erbjuda alla en möjlighet att berätta om sig själva ansikte mot ansikte, eftersom möten människor emellan är det viktigaste i kundservicearbetet, berättar personaldirektör Pajunen.
– Även om vi inte kan anställa alla kandidater tror vi att det är en värdefull erfarenhet i sig att delta i en arbetsintervju, något som våra sökande förhoppningsvis kommer att ha nytta av när de söker jobb i framtiden.
Under intervjun får de sökande berätta om sig själva, svara på frågor och lösa en fiktiv kundservicesituation tillsammans. Enhetscheferna intervjuar i första hand kandidater till sina egna enheter, men man kan också få jobb på en annan enhet i närområdet.
Om man råkade missa sommarjobbsansökan kan man också skicka en öppen ansökan till handelslaget via blanketten som finns på webbplatsen vbo.fi. Öppna ansökningar gås igenom regelbundet.
Ansökningstiden till sommarjobb sommaren 2024 har tagit slut. Tack till alla som sökte jobb hos oss!
Alla sökande har fått en inbjudan till intervju per e-post senast 19.2 (kolla också skräppostmappen). Intervjuerna hålls fredag 1.3 och lördag 2.3 på flera olika orter.
Om du har frågor om sommarjobb kan du skicka e-post till adressen vbo.rekry@sok.fi.
Om du missade ansökan kan du kolla våra andra lediga jobb eller skicka oss en öppen ansökan: Lediga jobb »
Även i år har det kommit in ansökningar till Varuboden-Oslas sommarjobb i rask takt. Fram till tisdag kväll hade det redan kommit in 2 445 ansökningar, varav en stor del är till de kortare sommarjobbsperioderna på 2–4 veckor. Antalet myndiga sökande som sökte längre sommarjobb var 473.
– Nu vill vi uppmuntra särskilt över 18-åriga sökande att söka till oss nästa sommar, säger Paula Pajunen, personaldirektör på Varuboden-Osla.
– Tidigare år har vi kunnat anställa i genomsnitt nästan varannan myndig sökande, så man har goda chanser att bli anställd hos oss. Det går enkelt och snabbt att skicka in en ansökan, och man behöver inte skriva en långrandig berättelse om sig själv.
Sommarjobb är inte bara för unga. Det finns ingen övre åldersgräns för sommararbetare, utan ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper. I ett stort hus finns det ofta möjligheter att fortsätta som deltids- eller heltidsanställd även efter sommaren.
Alla sökande får en inbjudan till en intervjutillställning som arrangeras den 1 och 2 mars.
Behov särskilt i restauranger och trafikbutiker
Det är inte bara butikerna som behöver sommarjobbare. Varuboden-Osla driver också tre trafikbutiker och flera restauranger. På ABC blir sommararbetaren en riktig multitalang.
– Vardagen i trafikbutiken är livlig och omväxlande. ABC är en hybrid av en market och en café-restaurang, där man får jobba med lite av allt och lära sig mycket, beskriver personaldirektör Pajunen arbetet i en trafikbutik.
De tre restaurangerna i Borgå söker vuxna restaurangproffs eller kockar och servitörer i slutskedet av sina studier. Säsongsarbetare behövs till exempel till nya Amarillo, som öppnar i Borgå i mars.
Man kan söka sommarjobb på handelslaget Varuboden-Osla fram till söndagen den 18 februari på adressen vbo.fi/sommarjobb.
Marketbranschen har det största behovet av sommarjobbare, eftersom många enheter ligger i livliga stugområden, där kundantalet alltid ökar under sommaren. ABC-trafikbutikerna, restaurangerna och Sokos anställer också sommarjobbare och praktikanter för olika jobb.
Värdefull arbetslivserfarenhet även för minderåriga
Till längre sommarjobb tas huvudsakligen personer som har fyllt 18 år, men också minderåriga erbjuds värdefull arbetserfarenhet i form av 2–4 veckor långa praktikperioder.
Praktikprogrammet Lär känna arbetslivet och förtjäna är avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från branschen. Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. För ungdomar som redan har gjort en Lär känna arbetslivet-praktikperiod erbjuds praktikperioder på 2-4 veckor.
– Sommarjobb lär dig viktiga färdigheter för arbetslivet och hjälper dig ofta också att hitta en riktning för din framtida karriär. En stor del av ungdomarna börjar sin karriär just i butik, och vi har en viktig roll i att erbjuda unga en första arbetslivserfarenhet, säger personaldirektör Paula Pajunen.
Det är också värt att komma ihåg att sommarjobb inte behöver vara för ungdomar, utan också kan vara ett effektivt sätt att hitta arbete för andra åldersgrupper.
Fokus på introduktionen
Under de senaste åren har handelslaget gjort stora investeringar för att utveckla sitt introduktionsprogram. Inom Varuboden-Osla betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Oavsett vilka de framtida karriärplanerna är uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter.
Enligt undersökningen Ansvarsfullt sommarjobb 2023 fick Varuboden-Oslas enheter bättre betyg än genomsnittet när det gäller introduktion och respons. Av totalt 370 svarande var det genomsnittliga betyget för sommarjobbserfarenheten 4,47 (på en skala från 1 till 5).
Alla sökande inbjuds till intervju
Ansökningsprocessen har gjorts så smidig och användarvänlig som möjligt. Grundläggande information kan enkelt lämnas med hjälp av ett ansökningsformulär på nätet, varefter alla sökande kommer att få en inbjudan till en gruppintervju. Ansökningsprocessen har fått mycket positiv feedback under tidigare år, och intervjun har setts som en bra erfarenhet för framtida anställningsintervjuer.
– Inom kundservice handlar det om att möta människor, inte att skriva texter. Genom att intervjua alla sökande vill vi ge alla möjlighet att berätta om sig själva ansikte mot ansikte, säger Paula Pajunen.
Personaldirektören förutspår redan nu ett nytt rekord i antalet sökande. Antalet intervjutillfällen har ökats sedan förra året och ordnas nu på olika håll på handelslagets område.
– Våra sommarjobb har varje år lockat fler och fler sökande i vår region. Vi förbereder oss för ett rekordstort antal sökande i år, säger Paula Pajunen.
Efter att ha skickat in ansökan lönar det sig för de sökande att följa med sin e-post, eftersom varje sökande kommer att få en inbjudan till en intervju.
Många möjligheter
Handelslaget kan också erbjuda många chansen att fortsätta arbeta efter sommaren.
– Efter sommaren kan det också finnas möjligheter att fortsätta arbeta, till exempel deltid under studietiden eller till och med i en fast anställning, beroende på enhetens resursbehov. Vi värdesätter att de sökande är aktiva och har en positiv inställning, men framför allt att de har viljan att lära sig. Det är inte nödvändigt med tidigare erfarenhet eftersom alla nya medarbetare får en omfattande introduktion i sina arbetsuppgifter, säger personaldirektör Paula Pajunen.
Du kan ansöka om att bli sommarjobbare eller praktikant hos Varuboden-Osla fram till 18.2.2024 på vbo.fi/sommarjobb.
Ytterligare information:
Paula Pajunen, personaldirektör, paula.pajunen@sok.fi, 010 765 9315
Mängden medarbetare i vårt handelslag nästa fördubblas till sommaren
Det jobbar ungefär 860 personer i olika arbetsuppgifter i vårt handelslag på hela vårt verksamhetsområde. I och med sommarjobbarna fördubblades nästan antalet medarbetare, eftersom vi kunde anställa ungefär 700 sommarjobbare. Vi anställde sommarjobbare bland annat som försäljare, trafikbutiksanställda och som kockar. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. På enheterna planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. De första sommarjobbarna började redan i början av april och den största ruschen av sommarjobbare som börjar är i början av juni. I synnerhet ungdomar som är anställda via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna börjar sina jobb flexibelt under sommaren.
I sommar kommer vår största enhet, Prisma Kyrkslätt, att anställa närmare 30 sommarjobbare och 30 unga via sommarpraktiken Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. Vi ordnade också i vår en separat rekrytering, där vi följde en positiv särbehandling, när vi tillsammans med yrkesinstitutet Live gör det möjligt för partiellt arbetsföra unga att få ett sommarjobb. Arbetsuppgifterna skräddarsys för att passa varje persons arbetsförmåga. Två ungdomar kommer att börja sina sommarjobb i Prisma Kyrkslätt via den här kanalen.
– Varje sommar kommer sommarjobbarna som en frisk fläkt och är en stor hjälp i vårt dagliga arbete, medan vår fastanställda personal är på sommarsemester. Det är också roligt att vara med och hjälpa unga in i arbetslivet och ge dem råd på vägen inför framtiden, säger Miia Haka, som var med i rekryteringsprocessen i Prisma Kyrkslätt.
Varierande sommarjobbsuppgifter
Vårt handelslag erbjuder ett brett utbud av olika sommarjobb, både inom markethandeln och på våra andra verksamhetsområden så som restauranger, kaféer, trafikstationer och trädgårdsbutiker. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. Majoriteten av sommarjobbarna i Prisma Kyrkslätt arbetar i kassan och med dagligvaror. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna jobbar mest med att plocka upp varor på hyllor. För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial till stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete. Vi har också utsedda handledare på våra enheter och de har huvudansvaret för introduktionen av sommarjobbare. De som deltar i praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna har sina egna handledare och i princip görs arbetet alltid tillsammans med någon, så att det alltid finns stöd och hjälp nära till hands.
– Naturligtvis tar hela enheten hand om introduktionen av sommarjobbarna och ser till att det är trevligt för alla att komma på jobb och att de känner sig som en del av arbetsgemenskapen, fortsätter Miia.
Nästan 20 procent har tidigare sommarjobbat i vårt handelslag
Det finns många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna är också sådana som återvänder på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. I år har upp till en femtedel av alla våra sommarjobbare redan arbetat hos oss under tidigare somrar, antingen på samma enhet där de arbetar i sommar eller på en annan enhet.
Många sommarjobbare fortsätter också att arbeta som timanställda efter sommarjobbet eller återvänder till oss igen under julsäsongen. Visste du förresten att många av våra fastanställda också har börjat sin karriär i vårt handelslag som sommarjobbare?
Välkomna och trevliga stunder med sommarjobbet, önskar vi alla våra sommarjobbare!
Vi anställer närmare 600 sommarjobbare till sommaren 2023.
Totalt sökte över 3 100 personer sommarjobb i vårt handelslag till sommaren och av dem sökte över 700 sommarjobb och över 2 400 sökte till en praktikperiod som riktar sig för ungdomar under 18 år. Av dessa sökte över 100 sommarjobb på Åland och nästan 250 till en praktikperiod för ungdomar under 18 år. Liksom tidigare år får närmare 600 av dem ett sommarjobb på någon av våra många enheter i vårt handelslag. Bland de sökande finns det många nya ansikten men en stor mängd av är också sådana som återvänder år efter år för att jobba i vårt handelslag till exempel vid sidan av studier. Detta är ett stort antal i förhållande till att vi har cirka 900 fast anställda.
– Vi är glada över att vårt handelslag är en attraktiv arbetsgivare och att vårt långsiktiga utvecklingsarbete har gett resultat. Handelsbranschen ses fortfarande som en intressant bransch med varierande arbetsuppgifter och som det också är lätt att få jobb på till exempel efter att man avslutat sina studier, säger Paula Pajunen, personaldirektör.
Vi anställer sommarjobbare till olika arbetsuppgifter inom hela vårt verksamhetsområde i östra och västra Nyland och på Åland. Sommararbetet börjar i regel i maj-juni och pågår till och med fram till september. I vårt handelslag finns det mest sommarjobb inom handelsbranschen, men också i trafikbutiker, restauranger, i trädgårdsbutiken och i Sokos i Borgå finns det bra med lediga arbetsuppgifter för sommarsäsongen. Arbetsuppgifterna varierar enligt bransch och man kan jobba som försäljare, trafikbutiksanställd, servitör eller kock. För en del av arbetsuppgifterna behöver man utbildning och/eller arbetserfarenhet, men många av uppgifterna är det också möjligt att lära sig under den omfattande introduktion som Varuboden-Osla erbjuder, och det enda man behöver är intresse för kundbetjäning.
Alla sökande viktiga
Med tanke på det stora antalet sökande är det uppenbart att det tyvärr inte är möjligt att rekrytera alla intresserade. Alla som har sökt jobb i vårt handelslag i år kommer ändå att få goda erfarenheter av jobbsökning och intervjuer. Alla sökande kommer att intervjuas under intervjuevenemang, som äger rum den andra helgen i februari. Under intervjuerna har de sökande möjlighet att berätta mer om sig själva och sina styrkor. Vårt handelslag har redan under de senaste två åren intervjuat alla sökande och responsen som vi har fått på det har varit mycket positiv.
– Handelsbranschen är en bro till arbetslivet och vår roll i att handleda unga människor i arbetslivsfärdigheter med tillhörande intervjuer är därför en mycket viktig del av arbetslivsfärdigheterna. Den andra helgen i februari ordnar vi intervjuer på fem orter och på Åland och på dem deltar både våra enheters chefer och personal från HR-enheten, fortsätter Paula Pajunen.
De sökande har en förväntansfull tid när de efter intervjuerna väntar på svaren om sommarjobb. För dem som är involverade i rekryteringsprocessen är det här en hektisk tid när de väljer lämpliga nya sommarjobbare. Ett jobb i vårt handelslag under sommaren väntar ungefär 600 sökande.
Alla sommarjobbare kommer också att få en omfattande introduktion, så även om tidigare erfarenhet från handelsbranschen är en fördel är det en glad och optimistisk attityd som räknas i slutändan. Målet är att erbjuda utmärkta arbetsupplevelser som uppmuntrar och engagerar till arbetslivet.
– Vårt främsta mål är att erbjuda positiva inlärningsupplevelser. Den första kontakten med arbetslivet har visat sig ha betydelse för utvecklingen av yrkesidentiteten och karriärens framgång. Vi pratar hela tiden med våra chefer om hur viktig det är med introduktion och att bemöta den nya medarbetaren när anställningen börjar, säger Paula Pajunen.
Många möjligheter till utveckling
Karriärerna i vårt handelslag börjar ofta med sommarjobb, och många sommarjobbare fortsätter att arbeta deltid på hösten vid sidan av sina studier. I år fortsatte nästan 80 av våra sommarjobbare att arbeta med kundbetjäning hos oss. De flesta jobben finns inom markethandeln, men även de andra branscherna som restaurangerna, kaféerna, trafikbutikerna och trädgårdshandeln sysselsätter många studerande. År 2020 fick Matti Toivonen en två veckors sommarpraktik i Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-programmet. Han gjorde sitt arbetspass på Sale Lundi i Borgå centrum. Jobbet i butiken förlöpte bra och butikens arbetsuppgifterna kändes meningsfulla.
– Jag bestämde mig för att söka jobb i handelslaget redan följande sommar och fick jobb på Sale Gammelbacka, där jag tillbringade sommaren tillsammans med ett fantastiskt team. När jag gick ut gymnasiet nu i våras började jag jobba på S-market Vårberga. Jag kommer att fortsätta arbeta tills jag börjar min värnplikt, säger Matti.
Vi har många medarbetare i vårt handelslag som i tiderna har börjat sin karriär i vårt handelslag från sommarjobb och fortfarande är på samma väg. Sommarjobb är ett utmärkt tillfälle för vårt handelslag att visa hur det är att arbeta i praktiken och att tala om olika karriärvägar. Det kommer att behövas bra servicepersonal även i framtiden, och många av de försäljare, enhetschefer och personer som jobbar med expertuppgifter på kontoret har börjat sin karriär med sommarjobb.
– Det har varit lätt att flytta mellan olika enheter inom handelslaget och till exempel var det naturligt för mig att flytta från en Sale till en S-market, eftersom de flesta arbetsuppgifterna är mer eller mindre likadana på varje enhet och det är därför lättare att bli introducerad till den nya enhetens sätt att arbeta. I Varuboden-Osla och hela S-gruppen finns det verkligen bra karriärmöjligheter. Jag är själv intresserad av handelsbranschen, och min plan är att återvända hit till handelslaget på jobb efter armén, och kanske att söka till en högskola och studera handel, fortsätter Matti.
Styrka i arbetsgemenskapen
När sommarjobbsperioderna tar slut ber vårt handelslag respons av alla sommarjobbare. Varje år lyfter sommarjobbare fram den goda stämningen på verksamhetsställena. Sommarjobbarna känner sig som en del av teamet och kollegorna är till stor hjälp i arbetsuppgifterna. Matti lyfter också upp kollegorna som den viktigaste anledningen till att han trivs på jobbet.
– Det bästa med arbetet har definitivt varit arbetskompisarna. På alla enheter där jag har arbetat har jag blivit varmt välkomnad och genast blivit en del av arbetsteamet. Jag har alltid haft den känslan att man kan fråga om allt och får alltid hjälp. Och nu när jag har redan arbetat i huset i några år har jag också fått mer ansvar och varit med och introducerat nya medarbetare, till exempel i kassaarbete, säger Matti.
När man börjar sommarjobba lönar det sig att berätta för sin egen chef om sina planer. Då finns det goda möjligheter att också fortsätta arbeta efter sommarjobbet, till exempel vid sidan av studierna. Matti gick ut gymnasiet våren 2022 och visste då att han skulle börja sin värnplikt i januari 2023. Efter sommaren fanns det alltså ännu några månader då han skulle kunna arbeta. Han tog upp frågan genast när han började sitt sommarjobb och chefen föreslog möjligheten att fortsätta jobba ända tills värnplikten.
Sommaren 2023 kommer vårt handelslag att anställa cirka 600 sommarjobbare på olika platser i östra och västra Nyland och på Åland. Vill du vara en av dem! Läs mer och ansök här.
Varierande arbetsuppgifter och ett fantastiskt jobbteam
Jobben i vårt handelslag är varierande, och på en enhet kan man jobba med olika uppgifter under en sommar. I butikernas arbetsuppgifter ingår bland annat att plocka upp produkter på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete och att se till att det är rent och snyggt i butiken. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att det är möjligt att få introduktion till många arbetsuppgifter som behövs i butikens vardag. Det är en riktig tillgång när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är detta också till stor nytta med tanke på framtiden. Oavsett dina karriärplaner värdesätter alla arbetsgivare att du i din meritförteckning har erfarenhet av kundservice och förmågan att hantera olika arbetsuppgifter. Arttu Autio, som arbetade på S-market Näse, lyfter fram de varierande arbetsuppgifterna som en av de bästa sakerna i jobbet.
– Under sommaren fick jag lära mig många olika arbetsuppgifter som ingår i butikens vardag. I huvudsak förstås kassaarbete, där man lär sig att använda själva kassasystemet, men där kundservice ändå står i fokus. Förutom kassaarbetet blev även mjölk-, fisk- och köttavdelningarna bekanta. Nu när jag fick komma tillbaka på jobb till en välbekant enhet inför julen, har jag nytta av allt det här. Bekanta arbetsuppgifter skapar trygghet och man vet vad man gör, säger Arttu.
Arttu trivdes med sina arbetsuppgifter och det trevliga jobbteamet fick honom nu att söka jobb som julhjälpare till samma ställe. Under julsäsongen ser man Arttu i sina välbekanta sysslor, både vid kassan där han betjänar kunderna och på butikens avdelningar där han fyller på hyllor.
Introduktionen – nyckeln till en lyckad arbetserfarenhet
Med introduktion lär sig den nya medarbetaren känna sin arbetsplats, seder och bruk samt mänskor på arbetsplatsen, och sina egna arbetsuppgifter. Samtidigt är introduktion också en del av arbetssäkerheten. Vikten av att lära känna sina kollegor redan under de första dagarna på jobbet ska inte glömmas. Tack vare en smidig och omfattande introduktion komma en sommarjobbare snabbt igång med jobbet och kommer samtidigt med i arbetsgemenskapen. Också Arttu berömmer vårt handelslags introduktion.
– Under introduktionen fick jag tillräckligt med information om de nya systemen och all verksamhet som berör handelslaget. Naturligtvis spelar också din egen attityd en roll när det gäller att ta till sig saker och ting. På det hela taget kan jag rekommendera ett sommarjobb på VBO, det är ju en fantastisk erfarenhet, med bra kollegor och ett trevligt, varierande arbete. Nu är det trevligt att komma tillbaka till en bekant plats för att hjälpa till under julruschen, säger Arttu.
Sommaren 2023 kommer vårt handelslag att anställa cirka 600 sommarjobbare på olika platser i östra och västra Nyland och på Åland. Vill du vara en av dem! Läs mer och ansök här.
Bild: Teemu Liljeqvist
Mångsidiga arbetsuppgifter
Årligen finns det sommarjobbare som hjälper till med olika arbetsuppgifter i vardagen på vårt handelslags enheter under den hektiska sommarsäsongen. Mest sommarjobb erbjuds det inom markethandeln, men också handelslagets andra branscher, så som restauranger, caféer, trafikbutiker och trädgårdshandeln sysselsätter många unga under olika långa arbetsperioder. Även nästa sommar anställs det flest sommarjobbare inom vårt verksamhetsområde i Kyrkslätt och Borgå, och självklart de största enheterna, alltså S-market Näse och Prisma Kyrkslätt.
Vårt handelslag sysselsätter sommarjobbare på flera olika sätt. Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna är till exempel avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från handelsbranschen. Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den kan vårt handelslag erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet. Längre sommarjobbsperioder varierar från cirka en månad ända upp till fem månader, när en del av sommarjobbarna börjar redan i maj och fortsätter långt in på hösten. Dessa längre perioder lämpar sig också bra för vuxna och särskilt för dem som redan har erfarenhet av att arbeta inom handelsbranschen. Det är bra att notera att man inte behöver vara ung för att sommarjobba, ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper.
Varuboden-Osla satsar på sommarjobbarnas introduktion och förra sommarens sommarjobbare gav sina chefer nästan fulla poäng i undersökningen Ansvarsfullt sommarjobb, bl.a. för möjligheten att kunna prata med sin chef eller handledare om allt sådant som man funderar på.
– Efter sommaren är det också eventuellt möjligt att fortsätta arbeta, till exempel på deltid, vid sidan av studier. Vi värdesätter att de sökande är aktiva och har en positiv inställning, men framför allt att de har viljan att lära sig. Det är inte nödvändigt med tidigare erfarenhet eftersom alla nya medarbetare får en omfattande introduktion i sina arbetsuppgifter, säger personaldirektör Paula Pajunen.
Framtidens mångsysslare
Vi har varierande arbetsuppgifter i vårt handelslag och på en enhet kan man under sommaren få göra olika jobb. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Det här är en stor resurs när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är det här också en stor nytta med tanke på framtiden. Oavsett vilka de framtida karriärplanerna är uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter.
– Sommarjobb lär dig viktiga färdigheter för arbetslivet och hjälper dig ofta också att hitta en riktning för din framtida karriär. En stor del av ungdomarna börjar sin karriär just i en butik och vi har en viktig roll i att erbjuda unga en första arbetslivserfarenhet, säger Paula Pajunen.
Uppgifterna varierar naturligtvis också beroende på om det är en Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktik eller en längre sommarjobbsperiod. De som deltar i Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken och de som gör kortare sommarjobbsperioder bekantar sig med arbeten som behövs i butikens vardag som till exempel att plocka upp varuleveranser och plocka upp varor på hyllor. De som arbetar längre har också tid att bekanta sig med kassaarbete.
Enkelt att ansöka
Vårt handelslag har under de senaste åren satsat på ansökningsprocesserna och strävat efter att göra dem så enkla som möjligt att använda för dem som söker jobb. Man kan enkelt skicka in sina egna uppgifter med en ansökningsblankett på webben och efter det intervjuas alla sökande. Ansökningsblanketten kan fyllas i fram till 5.2.2023. Intervjuerna hålls i februari. Intervjuerna kommer att hållas områdesvis och alla sökande kallas till en intervju.
– Vi har velat ge alla möjlighet att få berätta om sig själva under en intervju och tidigare år har vi fått mycket positiv respons över det här. Det lönar sig att följa sin e-post efter att man har skickat sin ansökan eftersom vi skickar dit en inbjudan till intervju till varje sökande, påminner Paula Pajunen.
Ansökningstiden för sommarjobb och Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken går ut 5.2.2023.
Tilläggsuppgifter: Varuboden-Oslas personaldirektör Paula Pajunen, tfn 010 765 9315
Arbetsskift kan justeras flexibelt enligt studier
Många studerande arbetar vid sidan av sina studier. För många är det ekonomiska skäl som ligger bakom arbetet, men många arbetar också för att få erfarenhet från arbetslivet. Oavsett vilka orsakerna är kan man i vårt handelslag rätt så flexibelt kombinera arbete och studier. Karriären i vårt handelslag inleds ofta med sommarjobb och många sommarjobbare fortsätter att arbeta deltid på hösten vid sidan av studierna. Närmare 80 av årets sommarjobbare fortsatte att arbeta hos oss inom kundservice. Mest jobb finns det inom markethandeln, men också andra branscher, såsom caféer, trafikbutiker och trädgårdshandeln sysselsätter många studerande.
Matilda Dahlberg, som jobbar som deltidsanställd försäljare i Sale Gammelbacka i Borgå, inledde inte sin karriär i Varuboden-Osla på traditionellt sätt med ett sommarjobb. Matilda sökte specifikt ett jobb där hon kunde arbeta vid sidan av studierna. Just nu studerar Matilda till dam- och herrfrisör vid sidan av sitt arbete. Han studerar första året vid läroanstalten Careeria. Han började arbeta på enheten i fråga redan i februari 2022.
– Från första början har jag haft en plan att studera och jobba samtidigt. I februari började jag jobba på Sale Gammelbacka och efter att jag började mina studier pratade jag med min chef och vi kom överens om att jag jobbar ca 2–3 skift i veckan. När det är längre lov från skolan går det också att ta fler skift, säger Matilda Dahlberg.
Studerande gör varierande antal skift per vecka, och för var och en av dem avtalas antalet timmar separat. Precis som i Matildas fall är den vanligaste arbetsmängden för studenter 2–3 skift per vecka. Arbetsskiften förläggs under veckan till kvällar, och på helger kan studerande flexibelt arbeta i olika skift. Det är precis det här som Matilda tycker är bra. ”Det är lätt att kombinera studier och arbete när jag på veckan jobbar kvällsskift efter skolan och på helgerna kan man välja skift mer flexibelt”, fortsätter Matilda.
Kundservice, bra kollegor och varierande arbetsuppgifter
I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. I Matildas arbete i Sale Gammelbacka ingår kassaarbete, kundservice och att plocka upp varuleveranser. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Det här är en stor resurs när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är det här också en stor nytta med tanke på framtiden. Å andra sidan uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter, oavsett vilka de framtida karriärplanerna är.
– Jag gillar verkligen kundservice, och det kommer jag också att behöva i mitt frisöryrke. Kunderna medför trevlig omväxling till arbetet och i vår Sale går det många stamkunder och det är trevligt att prata om ditt och datt med dem. Förutom mina kunder är det bästa med mitt jobb definitivt mina medarbetare, säger Matilda.
Extra arbetsskift från andra enheter
Sedan flera år tillbaka har man i vårt handelslag kunnat ta extraskift också från andra av våra enheter. På så sätt har deltidsarbetande kunnat arbeta fler timmar än vad som anges i avtalet, och en enhet som behöver extra arbetskraft får de nödvändiga arbetsuppgifterna omskötta, till exempel vid sjukdomsfall.
– Personalen har aktivt jobbat på olika enheter och det har hjälpt, särskilt när det gäller att lappa frånvaro. Det är också trevligt att de anställda modigt har tagit skift från andra branscher och därmed utvecklat sin egen kompetens. De som jobbar i butik kan flexibelt ta arbetsskift från till exempel restauranger eller trafikbutiker och vice versa. Många studerande har på det här sättet ökat antalet arbetstimmar, säger Paula Pajunen personaldirektör i vårt handelslag.
Den 17 november firas studerandes dag och vårt handelslag önskar alla studeranden ork att kombinera studier och jobb. Ansökningstiden till vårt handelslags sommarjobb börjar också snart, så det lönar sig att följa med våra olika kanaler för att få den senaste informationen om de jobb som finns att söka.