Vi sålde närmare 70 00 av midvinterns klassiska bakelse, Runebergstårtan ifjol


På lördag 5 februari firar vi Runebergsdagen och dagen till ära finns det i vårt handelslags butiker många olika bageriers versioner av vår nationalskald Runebergs stora delikatess. Man kan också baka tårtorna själv, och det är en trevlig och rätt så enkel syssla. Alla ingredienser hittar du enkelt i din närbutiks sortiment.

4.2.2022

Närmare 70 000 Runebergstårtor förra året

På lördag firas Runebergsdagen och då brukar man enligt tradition äta Runebergstårtor. De första tårtorna dyker upp på butikernas hyllor redan genast efter jul och tävlar om sin plats med den andra säsongsdelikatessen, nämligen fastlagsbullen.  Från Fazer-bagerierna, som finns i anslutning till våra S-marketar, kan man köpa delikatesser som har toppats med en klick hallonsylt och i vårt sortiment finns också många andra bageriers versioner av vår nationalskald Runebergs stora delikatess.

Även om tårtorna finns i sortimentet redan i god tid före själva Runebergsdagen, infaller den största försäljningssäsongen ändå veckan före själva fetsdagen. I vårt handelslags matbutiker i östra och västra Nyland och på Åland såldes det förra året närmare 70 000 Runebergstårtor.

Baka själv högtidsdagen till ära

Till firandet hör till de runda klassiska bakelserna, som smaksätts med mandel och garneras med hallonsylt och sockerglasyr. Att baka tårtor själv är en trevlig syssla var man också kan släppa loss sin kreativitet om man inte hittar ett färdigt recept man gillar.  I tårtdegen kan man också använda bröd-, bull-, tårt- eller pepparkakssmulor.  Hela härligheten pryds av en syltklick.  Det finns olika åsikter om sylten på tårtan, det finns de som anser att äppelsylt är det enda rätta och sen finns det de som föredrar hallonsylt. Sylten kantas av en söt sockerglasyr.  Tårtornas höga form kräver en viss slags tårtform, men man kan också enkelt baka tårtorna i muffinsformar i papper. Under senaste år har Runebergstårtor också bakats i nya former, så som tårta, rulltårta och våfflor. Också vinterns båda delikatessbakelser, fastlagsbullen och Runebergstårtan, har kombinerats till en delikatess. Det finns nästan inga gränser här. Det går också att baka tårtorna glutenfria om man använder glutenfria pepparkakor och glutenfritt mjöl, till exempel havremjöl.

I alla våra matbutiker finns ett komplett urval ingredienser för bakning. Det finns också ingredienser för personer som följer en specialdiet.  Från det breda sortimentet av olika dekorationsprodukter för söta bakverk kan man plocka allt från glasyr, sockermassa i olika färger till strössel i sin kundkorg. I våra största S-marketar och i Prisma finns mycket specialartiklar för bakning.

Här är ett gott recept på Runebergstårtor från Samarbete.