Keskitalven klassikkoleivonnaista, Runebergin torttua myytiin osuuskaupassamme vuonna 2021 lähemmäs 70 000


Tulevana lauantaina, 5. helmikuuta, vietetään Runebergin päivää, ja sen kunniaksi osuuskauppamme myymälöissä on tarjolla monien eri leipomoiden versioita Runebergin tortuista. Tortut voi myös leipoa itse, se on mukavaa ja varsin helppoa puuhaa. Kaikki ainekset löydät vaivattomasti lähikauppasi valikoimasta.

4.2.2022

Lähemmäs 70 000 Runebergin torttua viime vuonna

Tulevana lauantaina vietettävänä Runebergin päivänä on perinteisesti nautittu Runebergin torttuja. Ensimmäiset leivokset ilmestyvät kaupan hyllyille jo joulun jälkeen ja kilpailevat tilasta toisen sesonkiherkun, laskiaispullan kanssa. S-markettiemme yhteydessä olevista Fazer leipomoista voi ostaa vadelmahillolla kuorrutettuja herkkuja ja valikoimissamme on myös monien muiden leipomoiden versioita kansallisrunoilijamme Runebergin suuresta herkusta.

Vaikka torttuja on saatavilla kaupoissa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista Runebergin päivää, sijoittuu suurin myyntisesonki kuitenkin juhlapäivää edeltävälle viikolle. Osuuskauppamme ruokakaupoissa itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla myytiin viime vuonna lähemmäs 70 000 Runebergin torttua.

Juhlapäivän kunniaksi itse leivottua

Juhlintaan kuuluvat pyöreät klassikkoleivonnaiset, jotka saavat makua manteleista ja koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella. Torttujen leipominen itse on myös mukavaa puuhaa, ja siinä voi vapaasti päästää luovuuden valloilleen, jos ei löydä mieleistänsä reseptiä. Torttutaikinassa voi myös hyödyntää leivän-, pullan-, kakun- tai piparinmuruja. Koko komeuden koristaa hillosilmä. Hillosta on eri koulukuntia, niitä, jotka vannovat omenahillon nimeen ja niitä, jotka suosivat vadelmahilloa. Hillosilmää ympäröi vielä makea sokerikuorrute. Torttujen korkea muoto vaatii tietynlaisen leivosmuotin, mutta leivokset voi myös kätevästi tehdä paperisiin muffinivuokiin. Viime vuosina Runebergin torttuja on myös leivottu uusissa muodoissa, kuten kakkuna, kääretorttuna ja vohveleina. Myös molemmat talven herkkuleivonnaiset, laskiaispulla ja Runebergin torttu, on yhdistetty yhdeksi herkuksi. Vain taivas näyttää olevan tässä rajana. Tortut onnistuvat myös tehdä gluteenittomina, kun käyttää gluteenittomia piparkakkuja ja gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi kaurajauhoja.

Kaikissa ruokakaupoissamme on kattava valikoima leivonnassa tarvittavia aineksia. Aineksia löytyy myös erilaisia erityisruokavalioita noudattaville. Makeiden leivonnaisten koristeluun voi laajasta valikoimasta valita omaan ostoskoriinsa kaikkea kuorrutteista erivärisiin sokerimassoihin ja strösseleihin. Suurimpien S-markettiemme ja Prisman valikoimassa on paljon erikoistarvikkeita leivontaan.

Tässä maistuva Runebergin tortturesepti Yhteishyvästä.