Varuboden-Osla donerar 50 000 euro till frivillig sjöräddning


Handelslaget Varuboden-Osla donerar 50 000 euro till Finlands Sjöräddningssällskap och Ålands Sjöräddningssällskap. Handelslagets förvaltningsråd gör donationen från sin bruksfond, som finns till för att stödja lokala välgörenhetsändamål.

18.6.2024

Båtsäsongen har börjat och speciellt midsommar är en hektisk tid för sjöräddningen. Handelslaget Varuboden-Osla vill stödja det viktiga sjöräddningsarbetet som är särskilt aktuellt nu på sommaren. Med hjälp av donationen kan sjöräddarna utveckla sin verksamhet och skaffa ny utrustning.

– Varuboden-Osla är ett handelslag vid kusten, så sjöräddningen kändes som ett naturligt donationsmål för oss. Sjöräddning är livsviktigt för både båtfolk, fiskare och kustbor, och de frivilliga sjöräddarna spelar en verklig nyckelroll här. Som ett kooperativt företag är vi engagerade i att främja vår regions välbefinnande och glada att vi kan vara med och stödja denna värdefulla verksamhet, säger förvaltningsrådets ordförande Leena Munter.

På fastlandet riktas donationen till centralorganisationen Finlands Sjöräddningssällskap rf, som styr pengarna vidare till lokala organisationer som verkar i Varuboden-Oslas verksamhetsområde. Dessa inkluderar sjöräddarna i Borgå, Porkala, Ekenäs, Ingå, Hangö och Lovisanejden. På Åland tas donationen emot av Ålands Sjöräddningssällskap rf.

Finlands Sjöräddningssällskap är en frivillig sjöräddningsorganisation som bistår dem som hamnat i sjönöd, ger första hjälpen, bedriver förebyggande verksamhet och utbildar sjöfarande. Ålands Sjöräddningssällskap har verksamhet i landskapet Åland och de omgivande havsområdena.

– Vi är mycket glada och tacksamma för Varuboden-Osla Handelslags fina donation. Våra medlemsföreningar ansvarar självständigt för den operativa verksamheten, såsom bränsleanskaffning och underhåll av räddningsfartyg. Den betydande donationen hjälper till att hålla de frivilliga sjöräddarna till sjöss så att alla kan vara trygga på vattnet, säger Sjöräddningssällskapets verkställande direktör Jori Nordström.

– Det var en oerhört glädjande överraskning att Varuboden-Osla beslutat att stöda oss med sin generösa donation. För oss som en liten förening är dessa medel av stor betydelse för hur vi kan upprätthålla och förbättra vår verksamhet, med målet att vi i vår tur ska kunna hjälpa alla som behöver hjälp till havs. Vi är även glada och stolta över att vårt arbete och all den tid våra frivilliga lägger på att hjälpa andra uppmärksammas och premieras, tackar verksamhetsledare Stephan Remmer på Ålands Sjöräddningssällskap.

Donationen betalades ut till föreningarna i maj 2024.

Förvaltningsrådet i handelslaget Varuboden-Osla kan göra donationer från sin bruksfond till olika goda ändamål på sitt verksamhetsområde. Andelsverksamhetens överskott har tidigare gått till exempelvis veteraner och reflexvästar för dagisbarn samt kampanjen Det egna området till godo som gör comeback hösten 2024. I handelslagets verksamhetsprincip ingår att ta hand om närområdets välbefinnande.

 

Foto: Mika Pakarinen