Vår lokala producent den här månaden: Backers Baker


29.12.2020

Vårt dagliga bröd

I Pojo i västra Nyland finns Diana Nyberg Lindholms och Olle Lindholms livsverk, bageriet Backers Baker. Här är det rena råvaror som gäller och alltsedan 2010 är allt matbröd som bakas ekologiskt. Olle började sin bagarkarriär redan i början av 1970-talet. Med den yrkeskunskap han nått under åren bakas idag ett tiotal olika produkter till försäljning till de närliggande butikerna. Backers produkter säljs också i Sverige där, de har fått sin egen trogna kundkrets.

Långa anor

På hemgården i Snappertuna tyckte Olles pappa om att baka och det var han som bakade nästan allt matbröd i hemmet. Olles väg till bagare tog i början några omvägar när hans ursprungliga tanke vara att studera till kock. År 1973 var det många som sökte in till kocklinjen på Västra Nylands yrkesskola, och Olle blev inte antagen. Kanske bra så att slumpen avgjorde och Olle hittade sin plats vid bakbordet.

– Jag var helt jätte besviken över att jag inte kom in på kocklinjen. Men någonting måste man ju göra och jag fick jobb samma sommar på bageriet Danskt bröd som fanns i Karis. Där jobbade jag ungefär i fyra år och det var då jag lärde mig det mesta om bagaryrket och då tändes också gnistan för att göra välsmakande bröd som ett slags hantverk.

Kärleken och bättre löner förde Olle till Sverige för närmare 20 år. Olle började genast jobba på ett bageri när han flyttade till Sverige, men fick mycket snabbt märka att bakandet inte var något “hantverk” i ett så stort bageri. Allt gick mer ut på att jobba med maskiner. För Olle som uppskattade att jobba med sina händer och se resultatet av det, var det här inte alls det han var ute efter som bagare. Olle sadlade om och jobbade några år på en såg.

– År 1984 startade vi med Diana vårt första egna företag och drev i ungefär tio år ett bagericafé i Västerås. Sedan packade vi vårt flyttlass och återvände för att börja lotsa min hemgård Backers. Jag har ändå bakandet i blodet och efter bara några år köpte vi Ackermans bageri invid torget i Ekenäs och ett år senare  Ekenäs Bröd i Dragsvik. Här började Backers Bakers saga, berättar Olle om hur företaget föddes.

 

Ekologiskt artesanbröd

Familjeföretaget Backers Baker har redan i över 20 års tid bakat välsmakande matbröd och kaffebröd. Då det kommer till råvaror gynnar man så långt som möjligt närområdets producenter. Från och med 2010 bakas allt matbröd ekologiskt och målet för nästa år är att alla produkter, också kaffebrödet, ska vara ekologiskt. En av Backers mest populära produkter är maltlimpa och speciellt inför jul säljer man stora mängder av dem. Företaget sysselsätter åtta personer och två egna bilar transporterar tre gånger i veckan produkter till försäljning till butiker från Hangö till Helsingfors. Till Varuboden-Oslas butiker på det västra verksamhetsområdet har Backers levererat sina produkter till försäljning alltsedan 1996. Det lokala är en av Backers grundpelare. Å ena sidan är den lokala marknaden viktig. Det är ju för de lokala invånarna man ändå från början har velat erbjuda mångsidiga, närproducerade och högklassiga bröd och bullar.

– Å andra sidan innebär det också att vi arbetar lokalt och skapar arbetsplatser på området, säger Olles och Dianas son Gustaf, som precis börjat delta i lotsandet av familjeföretaget.

Största delen av recepten är Olles verk och har följt med en lång bit på vägen. Nya produkter introduceras nu och då på marknaden, men produktutveckling är en lång process före den slutliga produkten finns på butikshyllan och kunder kan plocka den i sin kundkorg. På basis av respons och försäljningssiffror har de bröd som funnits med sen början intagit sin trogna plats hos kunderna och de här bröden bakar man ännu idag i stora mängder. Allt görs för hand och alla bröd har sin egen karaktär. Degbitarna till varje bröd vägs, men då de bakas ut får det färdiga brödet sin egen prägel av bagaren.

Ett företag i tiden

Finländskt bröd har ett bra rykte. Det har långa anor och det är välsmakande och näringsrikt. Det har alltid legat Olle och Diana nära hjärtat att göra välsmakande, ekologiskt bröd av högklassiga råvaror. De har följt med trender men ändå värnat om den traditionsrika baktraditionen. De har inte heller varit rädda att ta in ny teknik i företaget som exempelvis jäsningsskåp med frys- och upptiningsfunktion eller toppmoderna ugnar, vilkas uppvärmningsånga kan tas till vara och utnyttjas så att den värmer upp bageriets bruksvatten och det vatten som finns i golvvärmesystemet. Det viktigaste är ändå det att man inte gör kompromisser då det gäller själv hantverket, allt bakas för hand precis som i Olles barndomshem.

 

Backers Baker Oy

Läge: Pojo

Ägare: Diana Nyberg Lindholm och Olle Lindholm

Grundat: 1996

Verksamhetsform: bageriverksamhet

Produkter: matbröd och kaffebröd