Smaker nära dig – vårt handelslag samarbetar redan med långt över 200 lokala producenter


Till handelslagets tradition har ända från början hört ett tätt samarbete med lokala producenter. Tack vare samarbetet har många lokala mindre producenter fått mer synlighet i våra butiker. På butikshyllorna har det dykt upp allt mer närproducerat, och för tillfället levererar drygt 200 lokala producenter sina egna specialiteter till Kyrkslätt Prisma och våra S-market- och Sale-butiker. De lokala produkterna har lyfts fram i butikerna med symbolen Smaker nära dig så att det är enklare för kunderna att hitta dem.

31.1.2023

Lokal mat

Att sälja lokala produkter är vårt sätt att erbjuda ett rikligt utbud, stödja småproduktion och lokal sysselsättning. Samtidigt kan vi i våra egna sortiment lyfta fram autentisk och ren mattradition av lokala råvaror. Samarbetet gagnar båda, både producenten och butiken. Mat som produceras i lokalt är också ett mer ekologiskt och miljövänligt alternativ.

Logistiken av varuleveranser sköts smidigt. Vanligtvis transporterar lokala producenter själva sina produkter till butiken, men ibland ordnar butiken även transporten av produkterna.  Närmatskonceptet omfattar vårt handelslags alla butiker, såsom Sale, S-market, Prisma och ABC-stationer.

Varje enhet i vårt handelslag väljer sitt eget sortiment av lokala produkter. Alla butiker har inte plats för alla produkter i sina hyllor och alltid har en liten producent inte heller kapacitet att leverera sina produkter längre avstånd och då är den egna närbutiken ett naturligt val. På grund av det här varierar utbudet av lokala produkter på olika orter och också säsonger påverkar sortimenten. Under skördesäsongen erbjuds fler produkter, då det finns ett större utbud av färska örter, grönsaker och sallader.

 

Det viktiga arbetet bakom produkterna synligt

Vårt handelslag har många slags lokala producenter som vi samarbetar med. Under de senaste åren har vi även rest runt och filmat och intervjuat över 30 lokala producenter och i och med detta har du även fått ta del av deras vardag och historien bakom produkterna. Varje månad har vi presenterat en lokal producent och 2022 berättade vi om till exempel potatisodling i Sibbo, honungsproduktion i Kyrkslätt, en gård med höglandsboskap i Askola, en örtodling i Ingå och glass gjord på Åland.  Vi har lyft fram de lokala producenternas berättelser i vårt handelslags sociala medier, på vår webbplats och våra informationsskärmar i butikerna. I butikerna är de lokala produkterna tydligt märkta så de skiljs bra från andra produkter. Dessutom har butikerna reklamskyltar och etiketter uppsatta på hyllorna, för att lokala produkter ska få mer synlighet. Under våren kommer vi att förnya det visuella marknadsföringslayouten för lokala produkter, så att de sticker ut ännu bättre bland andra produkter. Vi kommer att meddela om detta ännu närmare.

Vi utvecklar också vårt urval av lokala produkter utifrån våra kunders önskemål och respons vi får enligt åtgång, så du kan påverka urvalet i din egen närbutik genom att köpa och ge idéer och respons. Saknar du en särskild lokal produkt i din egen närbutik? Tipsa butikspersonalen om det här. Vi samarbetar kontinuerligt med lokala producenter och är intresserade av nya produktnyheter.

Du kan läsa alla de lokala producenters introduktioner och berättelser som vi har publicerat här.