Makuja läheltä sinua – osuuskauppamme tekee yhteistyötä jo reilusti yli 200 paikallisen tuottaja kanssa


Osuuskauppamme perinteisiin ihan alkuajoista alkaen on kuulunut tiivis yhteistyö paikallisten tuottajien kanssa. Yhteistyön myötä moni paikallinen pienvalmistaja on päässyt näkyvämmin esille kaupoissamme. Kauppojemme hyllyille onkin ilmestynyt yhä enemmän lähellä tuotettua ja tällä hetkellä reilusti yli 200 paikallista tuottajaa toimittaa omia erikoisuuksiaan Kirkkonummen Prismaan, S-marketteihimme ja Sale-kauppoihimme. Lähiruokatuotteet ovat kaupoissa merkitty Makuja lähellä sinua -tunnuksella, jolloin asiakkaat löytävät ne helpommin.

31.1.2023

Ruokaa läheltä

Paikallisten tuotteiden myynti on tapamme tarjota valikoiman runsautta, tukea pientuotantoa ja paikallista työllistämistä. Samalla voimme omissa valikoimissamme nostaa esiin aitoa ja puhdasta ruokaperinnettä paikallisista raaka-aineista. Yhteistyö on hyödyllinen molemmille, sekä tuottajalle että kaupalle. Lähellä tuotettu ruoka on myös ekologisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Tavaratoimitusten logistiikkaa hoidetaan joustavasti. Yleensä paikalliset tuottajat kuljettavat tuotteensa itse kauppaan, mutta satunnaisesti myös kauppa järjestää tuotteiden kuljetuksen.  Lähiruokakonseptissa ovat mukana kaikki osuuskauppamme liikkeet, kuten Sale, S-market, Prisma ja ABC-asemat.

Jokainen osuuskauppamme yksikkö valitsee oman valikoimansa lähiruokatuotteet. Kaikkien kauppojen hyllyillä ei ole tilaa kaikille tuotteille eikä myöskään aina pienellä tuottajalla ole kapasiteettia toimittaa tuotteitaan pidemmän matkan päähän, vaan luonnollinen valinta on tällöin se oma lähikauppa. Lähituotteiden valikoima vaihtelee tämän takia eri paikkakunnilla ja myös sesonkivaihtelut vaikuttavat valikoimiin. Satokautena tarjolla on enemmän tuotteita, kun valikoimissa on enemmän tuoreita yrttejä, kasviksia ja salaatteja.

 

Tärkeä työ tuotteiden takana näkyväksi

Osuuskaupallamme on laaja kirjo paikallisia tuottajia, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Olemme viime vuosien aikana myös kiertäneet kuvaamassa ja haastattelemassa yli 30 lähituottajaa ja tämän myötä tekin olette päässeet kurkistamaan heidän arkeensa ja tarinaan tuotteiden takaa. Kuukausittain olemme esitelleet yhden paikallisen tuottajan ja vuonna 2022 kerroimme esimerkiksi sipoolaisesta perunanviljelystä, kirkkonummelaisesta hunajantuotannosta, ylämäänkarjatilasta Askolassa, inkoolaisesta yrttiviljelijästä sekä Ahvenanmaalla valmistettavasta jäätelöstä.  Olemme tuoneet lähituottajien tarinoita teille osuuskauppamme sosiaalisissa medioissa, nettisivuillamme sekä kauppojen infonäytöillä. Myymälöissä lähiruokatuotteet on merkitty selvästi muista tuotteista erottuviksi. Lisäksi myymälöissä on mainoskylttejä ja hyllyihin kiinnitettyjä etikettejä, jotta lähiruokatuotteet saisivat enemmän näkyvyyttä. Kevään aikana tulemme uudistamaan lähiruokatuotteiden visuaalista mainosilmettä, jotta ne vielä paremmin erottuisivat muista tuotteista. Tästä tulemme viestimään vielä lähempänä.

Kehitämme myös lähiruokavalikoimaamme asiakkaidemme toiveiden ja menekin kautta saamamme palautteen perusteella, joten ostamalla ja antamalla ideoita sekä palautetta voit vaikuttaa oman lähikauppasi valikoimaan. Kaipaatko sinä jotain erityistä lähituotetta omaan lähikauppaasi? Vihjaa kaupan henkilökuntaa tästä. Teemme jatkuvasti yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa ja olemme kiinnostuneet uusista tuotetuttavuuksista.

Kaikki julkaisemamme paikallisten tuottajien esittelyt ja tarinat voit lukea täältä.