Fartens tjusning i backen – Vårt handelslag är med och sponsrar alpinklubben Slalom66 i Borgå


Slalom66 är en alpinklubb i Borgå, och den grundades 1966. I föreningens verksamhet deltar ungefär 100 personer, och de olika grupperna tränar i Kokon skidcentrum under vintersäsongen. Verksamheten fokuserar på barn och unga och man tränar i backen fem dagar i veckan. Vårt handelslag är med och sponsrar alpinklubbens verksamhet också den här säsongen.

24.3.2023

Aktiv klubb sedan 1966

Alpinföreningen som redan är nästan sextio år, har under årens lopp tränat många unga i slalomåkning i Kokonbackarna i Borgå. Under vintersäsongen tränar man aktivt i hemmabacken alltid när snösituation tillåter. Föreningen har ca 100 medlemmar och cirka 50 av dem är aktiva slalomåkare. Varje vardagskväll ordnas det träningar i backen och då tränar man till exempel olika tekniker. Det viktigaste är ändå att ha roligt i backen och att bli van med backen. De yngsta slalomåkarna är i huvudsak 6–7 år gamla. För att kunna börja träna i Slalom66 måste man klara av att åka hissarna utan hjälp och att komma ner för backen själv. Grupperna är ganska stora och det tränar ungefär 30 barn och unga samtidigt. För så här stora grupper behövs det också mycket tränar- och undervisningsresurser. Det finns alltid 5–6 tränare på plats En av dem är Zacharias ”Zache” Wickholm, som har varit tränare nu i ungefär ett par år.

– Jag har ingen tävlingsbakgrund, men jag gillar att åka slalom och det är verkligen skoj att träna, när man får vistas utomhus i den friska luften tillsammans med entusiastiska slalomåkare. Vi vill erbjuda barn och ungdomar en trevlig idrottsform via vår förening och om de vill satsa på tävlingar stöder vi dem också med det. Huvudsaken är ändå att vi kan bjuda på något trevligt och roligt att göra, säger Zache.

Förutom hemmabacken i Kokon åker man också två gånger i året till Lappland eller mellersta Finland på slalomläger. Lägren ordnas på hösten i början av säsongen och tidigt på våren. Mellan lägren tränar man varje vecka och de som vill kan också delta i olika tävlingar.

Slalom ES-Cup-tävlingen i hemmabacken

Tävlingen ES-Cup i slalom ordnandes 12 februari i Kokonbacken. Tävlingen hade närmare 170 deltagare främst från södra Finland och de yngsta tävlingsåkarna var 5-åringar. Tävlingen, som pågick hela dagen har också involverat en stor skara föräldrar och andra talkodeltagare, och Kokon skidcentrums medarbetare har jobbat hårt med tävlingsbacken så att den är i utmärkt skick för tävlingen. Från föreningen Slalom66 deltog 23 åkare  tävlingen. En av dem var femåriga Stella Forssell, som har redan varit med i föreningen i två år och också tävlat tidigare.

-Det är roligt att tävla och hemma har jag redan 8 medaljer från andra tävlingar. Min bror åker också slalom och jag tycker att det här är roligt, säger Stella efter sitt eget åk.

Zaches egen dotter Vilda har också slalom som hobby och hon deltog också i tävlingen. Nioåriga Vilda har åkt slalom i alpinföreningen Slalom66 i ungefär tre år. Hon har träningar två gånger i veckan och har också deltagit i tävlingar.

-Det är roligt att tävla när man får ge sitt allt och man får en bra fiilis av det, summerar Vilda fördelarna med att tävla.

 

Nya, snygga skidjackor

Inom sitt eget verksamhetsområde, dvs. i östra och västra Nyland och på Åland, vill vårt handelslag vara starkt närvarande i de lokala aktörernas och människornas vardag. Vi delar ut cirka 200 000 euro per år genom sponsring till lokala aktörer inom idrott, kultur och social verksamhet. Med sponsring vill vi möjliggöra barns och ungas hobbyverksamhet och Slalom66 är en av de föreningar som vi sponsrar den här säsongen. Föreningar är tacksamma för sponsring, så också alpinföreningen i Borgå.

-Ofta uppfattas slalom som en mycket dyr hobby, men vi strävar efter att hålla hobbyavgifterna rimliga. Genom sponsring kan slalomåkarna till exempel skaffa skidjackor till ett subventionerat pris och på så sätt har alla en möjlighet att skaffa vår snygga klubbjacka, säger Zache.

Sponsring är mycket viktigt för föreningar för att de ska kunna erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter till en så stor skara som möjligt. Mer om vårt handelslags sponsorverksamhet och övriga föreningar som vi sponsrar finns på vår hemsida på vbo.fi/sponsring.

 

Slalom66

Plats: Borgå

Grundat: 1966

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten