Säsongens bakverk i en hård kamp – förra året gick fastlagsbullen om runebergstårtan i försäljningsstatistiken i vårt handelslag


Februari är alla läckergommars månad. Butikernas hyllor med bakverk dignar av midvinterns favoritbakelser, runebergstårtor och fastlagsbullar. Säsongens bakverk för februari dyker upp i butikerna redan efter jul, men försäljningen är starkt koncentrerad till månadsskiftet januari-februari. På söndag 5 februari firar vi Runebergsdagen och dagen till ära finns det i vårt handelslags butiker många olika bageriers versioner av runebergstårtorna. Om några veckor från det här firar vi fastlag och då görs största delen av hela säsongens försäljning av fastlagsbullar.

3.2.2023

Hisnande mängder på kort tid

Försäljningen av fastlagsbullar och runbergstårtor är starkt koncentrerad kring själva festdagen. Nästan hela säsongens försäljning sker på en vecka. Även om de första bakverken dyker upp på butikshyllorna redan genast efter jul, infaller den största försäljningssäsongen ändå veckan före själva festdagen. I vårt handelslags matbutiker i östra och västra Nyland och på Åland såldes i fjol cirka 98 000 fastlagsbullar och närmare 90 000 runebergstårtor.

Från Fazer-bagerierna, som finns i anslutning till våra S-marketar, kan man köpa runebergstårtor som har toppats med en klick hallonsylt och nygräddade fastlagsbullar. I vårt sortiment finns också många andra bageriers versioner av vår nationalskald Runebergs stora delikatess och fastlagsbullarna. Många lokala bagerier levererar sina egna versioner av säsongens bakverk och det lönar sig att plocka de här lokalt bakade läckerheterna i sin kundkorg.

Hembakat?

Till firandet av Runebergsdagen hör de runda klassiska bakelserna, som smaksätts med mandel och garneras med hallonsylt och sockerglasyr. Att baka tårtor själv är en trevlig syssla där man också kan släppa loss sin kreativitet om man inte hittar ett färdigt recept man gillar.  I tårtdegen kan man också använda bröd-, bull-, tårt- eller pepparkakssmulor.  Hela härligheten pryds av en syltklick.  Det finns olika åsikter om sylten på tårtan, det finns de som anser att äppelsylt är det enda rätta och sen finns det de som föredrar hallonsylt. Sylten kantas av en söt sockerglasyr.  Tårtornas höga form kräver en viss slags tårtform, men man kan också enkelt baka tårtorna i muffinsformar i papper. Under senaste åren har runebergstårtor också bakats i nya former såsom tårta, rulltårta och våfflor.

Du kan göra fastlagsbullarna själv från grunden eller göra det enklare och köpa färdiga bullar från butiken och sedan fylla dem hemma efter din egen smak före servering. Den fråga som ställs mest under fastlag är säkert vilken fyllning det ska vara i fastlagsbullar, mandelmassa eller sylt. Ett växande fenomen är också det att man pimpar fastlagsbullar, många hemmabagare lägger nu till exempel Nutella eller saltkaramell mellan fastlagsbullarna.

Också vinterns båda delikatessbakelser, fastlagsbullen och runebergstårtan, har kombinerats till en delikatess. Det finns nästan inga gränser här. Det går också att baka tårtorna glutenfria om man använder glutenfria pepparkakor och glutenfritt mjöl, till exempel havremjöl.

I alla våra matbutiker finns ett komplett urval ingredienser för bakning. Det finns också ingredienser för personer som följer en specialdiet.  Från det breda sortimentet av olika dekorationsprodukter för söta bakverk kan man plocka allt från glasyr, sockermassa i olika färger till strössel i sin kundkorg. I våra största S-marketar och i Prisma finns mycket specialartiklar för bakning.

Smaklig Runebergsdag