Sesonkileivokset tiukassa mittelössä – viime vuonna laskiaispulla kiri runebergintortun edelle osuuskauppamme myyntitilastoissa


Helmikuu on herkuttelijoiden kuukausi. Kauppojen leivonnaishyllyt notkuvatkin nyt keskitalven suosikkileivoksia, runebergintorttuja ja laskiaispullia. Helmikuun sesonkileivokset ilmestyvät kauppoihin jo joulun jälkeen, mutta myynti keskittyy vahvasti tammi-helmikuun vaihteeseen. Tulevana sunnuntaina, 5. helmikuuta vietetään Runebergin päivää ja sen kunniaksi osuuskauppamme myymälöissä on tarjolla monien eri leipomoiden versiota runebergintortuista. Muutaman viikon päästä tästä vietetään laskiaista ja tällöin tehdään suurin osa koko sesongin laskiaispullamyynnistä.

3.2.2023

Huimat määrät lyhyessä ajassa

Laskiaispullien ja runebergintorttujen myynti keskittyy vahvasti itse juhlapäivän tienoille. Lähes koko sesongin myynti tehdään viikossa. Vaikka ensimmäiset leivokset ilmestyvät kaupan hyllyille jo joulun jälkeen sijoittuu suurin myyntisesonki kuitenkin juhlapäivää edeltävälle viikolle. Osuuskauppamme ruokakaupoissa itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla myytiin viime vuonna noin 98 000 laskiaispullaa ja lähemmäs 90 000 runebergintorttua.

S-markettiemme yhteydessä olevista Fazer leipomoista voi ostaa vadelmahillolla kuorrutettuja runebergintorttuja ja vastaleivottuja laskiaispullia. Valikoimissamme on myös monien muiden leipomoiden versioita kansallisrunoilijamme Runebergin suuresta herkusta sekä laskiaispullista. Monet paikalliset leipomot toimittavat omia versioitaan sesonkileivoksista ja kannattaakin poimia näitä lähellä leivottuja herkkuja ostoskoriinsa.

Itse leivottua?

Runebergin päivän juhlintaan kuuluvat pyöreät klassikkoleivonnaiset, jotka saavat makua manteleista ja koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella. Torttujen leipominen itse on myös mukavaa puuhaa, ja siinä voi vapaasti päästää luovuuden valloilleen, jos ei löydä mieleistänsä reseptiä. Torttutaikinassa voi myös hyödyntää leivän-, pullan-, kakun- tai piparinmuruja. Koko komeuden koristaa hillosilmä. Hillosta on eri koulukuntia, niitä, jotka vannovat omenahillon nimeen ja niitä, jotka suosivat vadelmahilloa. Hillosilmää ympäröi vielä makea sokerikuorrute. Torttujen korkea muoto vaatii tietynlaisen leivosmuotin, mutta leivokset voi myös kätevästi tehdä paperisiin muffinivuokiin. Viime vuosina runebergintorttuja on myös leivottu uusissa muodoissa, kuten kakkuna, kääretorttuna ja vohveleina.

Laskiaispullia voi tehdä ihan alusta alkaen itse tai oikaista ja ostaa kaupasta valmiina pullat ja täyttää oman maun mukaan kotona ennen tarjoilua. Laskiaisen kysytyin kysymys lienee kumpi täyte kuuluu laskiaispullaan, mantelimassa tai hillo. Kasvava ilmiö on myös laskiaispullien tuunaaminen, moni kotileipuri lisää laskiaispullien väliin nyt esimerkiksi Nutellaa tai suolakinuskia.

Myös molemmat talven herkkuleivonnaiset, laskiaispulla ja Runebergin torttu, on yhdistetty yhdeksi herkuksi. Vain taivas näyttää olevan tässä rajana. Tortut onnistuvat myös tehdä gluteenittomina, kun käyttää gluteenittomia piparkakkuja ja gluteenittomia jauhoja, esimerkiksi kaurajauhoja.

Kaikissa ruokakaupoissamme on kattava valikoima leivonnassa tarvittavia aineksia. Aineksia löytyy myös erilaisia erityisruokavalioita noudattaville. Makeiden leivonnaisten koristeluun voi laajasta valikoimasta valita omaan ostoskoriinsa kaikkea kuorrutteista erivärisiin sokerimassoihin ja strösseleihin. Suurimpien S-markettiemme ja Prisman valikoimassa on paljon erikoistarvikkeita leivontaan.

Makoisaa Runebergin päivää