S-market Näse i Borgå och Kyrkslätt Prisma får i slutet av oktober nya och effektiva pantmaskiner


23.10.2020

En ny Tomra R1-pantmaskin, som man kan hälla ned alla flaskor på en gång i, tas i bruk i två av våra marketenheter i slutet av hösten. Den första maskinen installeras i S-market Näse i Borgå och kunderna kan returnera sina pantflaskor i den från och med den 23 oktober. I Kyrkslätt Prisma kan man börja använda den nya returmaskinen en vecka senare, alltså den 30 oktober.   

 

I slutet av oktober tar vi i bruk i S-market Näse och Kyrkslätt Prisma en pantmaskin dit man kan hälla ned över hundra burkar eller plastflaskor på en gång. De här pantmaskinerna är mycket snabbare än vanliga maskiner. I den nya returmaskinen kan du hälla alla burkar och plastflaskor på samma gång och du behöver inte längre stå och returnera dem en och en. Med Tomra R1-pantmaskinen kan inga glasflaskor pantas.

–Det blir märkbart snabbare att panta flaskor med de här maskinerna eftersom pantandet är fem gånger snabbare än då man matar in förpackningar en åt gången. Det lovas att maskinen som bäst slukar i sig 25 000 flaskor per dag då en vanlig pantmaskin klarar av högst 7 500 flaskor per dag. Det här sparar också rejält med kunders tid då allt köande också blir kortare, berättar branschdirektör Bengt Vinberg

Förutom att maskinen är snabb är den också på alla sätt kundvänlig. Det enda du behöver göra är att hälla ned alla burkar och flaskor som ska pantas direkt från påsen i maskinen och du behöver inte ens röra i de tomma förpackningarna. När du hällt alla flaskor i maskinen behöver du bara vänta en stund, ta pantkvittot och börja handla.

–Vårt handelslag strävar också i sin verksamhet att öka på sådant som gynnar miljön. I de flesta av våra marketenheter finns redan små återvinningspunkter dit kunder kan på samma gång de kommer och gör sina uppköp ta med och återvinna exempelvis batterier och små elektronikapparater. I och med de nya pantmaskinerna kan vi erbjuda våra kunder ett allt snabbare och enklare sätt att återvinna och det ökar säkert också på mängden återvinningsbara flaskor som pantas, konstaterar Vinberg till slut.