Rekordmånga sökte sommarjobb i vårt handelslag


Ansökningstiden till vårt handelslags sommarjobb gick ut 28 februari, och 31 mars var sista dagen att skicka in sin ansökan till sommarpraktik. Vi fick rekordmånga ansökningar, närmare 3200, när antalet redan i fjol var fantastiska 2400. Alla sökande intervjuas också i år, och intervjuerna pågår redan för fullt. De första sommarjobbarna börjar jobba under april.

5.4.2022

Vi anställer årligen ungefär 500 sommarjobbare.

Under de senaste två åren har vi sett en liten ökning i mängden sommarjobbssökare till vårt handelslag, men det här året förde med sig en rekordstor mängd sökande.  Allt som allt sökte 3200 jobb till sommaren i vårt handelslag, av dem sökte över 800 ett egentligt sommarjobb och över 2300 till sommarpraktiken Lär känna arbetslivet och förtjäna, som är riktad till ungdomar under 18 år. Liksom tidigare år får närmare 500 av dem ett sommarjobb på någon av våra otaliga enheter i vårt handelslag. Bland de sökande finns det många nya ansikten men en stor mängd av är också sådana som återvänder år efter år för att jobba i vårt handelslag till exempel vid sidan av studier.

– Vi är jätteglada över att så många sökte jobb hos oss. Det är ett tecken på att handelsbranschen ses som en intressant och som en trygg bransch att jobba i. Vi vill också tro att en orsak till att så många har sökt beror på vårt långsiktiga jobb att göra Varuboden-Osla till det bästa stället att jobba på, berättar personalchef Paula Pajunen.

I vårt handelslag finns det mest sommarjobb inom handelsbranschen, men också i trafikbutiker, restauranger, i trädgårdsbutiken och i Sokos i Borgå finns det bra med lediga arbetsuppgifter för sommarsäsongen. Det finns också många olika slags arbetsuppgifter beroende på enhet eller bransch, till exempel som säljare, trafikbutiksarbetare, servitörer och kockar.     För en del av arbetsuppgifterna behöver man utbildning och/eller arbetserfarenhet, men många av uppgifterna är det också möjligt att lära sig under den introduktion som Varubuden-Osla erbjuder, och det enda man behöver är intresse för kundbetjäning. Det finns arbetsplatser på vårt vidsträckta verksamhetsområde i östra och västra Nyland och på Åland.

Alla sökande intervjuas

Vi har redan i några års tid intervjuat alla personer som sökt sommarjobb i vårt handelslag. På basis av respons som vi fått tidigare år uppskattar de unga just det här i vår rekryteringsprocess.

– Vi har lagt märke till att det i synnerhet för unga och sökande med utländsk bakgrund kan vara knepigt att fylla i ansökningsblanketten och att de därför inte alltid kan ta fram sina bästa sidor.  Därför ville vi göra det så enkelt som möjligt att söka sommarjobb hos oss och erbjuda alla en möjlighet att berätta om sig själv under en intervju, säger personalchef Paula Pajunen.

Intervjuerna pågår för tillfället och de görs via video, som gruppintervjuer eller individuella intervjuer. Vi strävar efter att alla sommarjobbare är valda före slutet av april, och de första sommarjobbarna börjar arbeta i vårt handelslag redan under april.