Presenter och delikatesser till alla hjärtans dag från vårt handelslag


Tisdag 14 februari firar vi alla hjärtans dag. I Finland är det en rätt så ny sed att fira alla hjärtans dag, och i almanackan kom den in först i slutet av 1980-talet. På andra håll i världen har dagen hundra år gamla traditioner. Speciellt i USA har det blivit en populär och viktig högtidsdag och också vi har tagit intryck av firandet där. Kort, blommor, choklad, små presenter och samvaro hör alla hjärtans dag till. Vårt handelslags matbutiker, specialaffärer och restauranger betjänar alla hjärtans dags firare.

14.2.2023

Vägen till hjärtat går via magen

Till middagen på alla hjärtans dag kan du duka fram hemlagade rätter eller göra det enkelt och köpa färdiga läckerheter. För din egen älskling eller en grupp vänner är det trevligt att duka fram härliga delikatesser och njuta av en god måltid tillsammans. Att laga mat tillsammans är också en rolig aktivitet, och tänk om ni tillsammans skulle kocka en hel meny till alla hjärtans dag. Du hittar tips bland de otaliga recept som finns på webbplatsen Yhteishyvä.fi. I vårt handelslags S-marketar, Sale-butiker, Prisma och ABC-stationernas marketar hittar du ett brett sortiment av mat och råvaror till alla hjärtans dag. Om du vill komma enkelt undan på alla hjärtans dag kan du till exempel handla all mat färdig från våra Mattorg. Vårt handelslag har nio Mattorg i samband med våra S-marketar. I S-marketarna i öst har Lovisa, Näse i Borgå, Nickby och Söderkulla i Sibbo Mattorg och av butikerna i väst finns det Mattorg i Grankulla, Ekenäs, Karis och Ingå. Också i Prisma Kyrkslätt och i Jomala på Åland betjänas kunderna av Mattorget. Försäljarna vid Mattorgen hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem.

Med choklad och andra delikatesser kommer du också ihåg dina vänner på ett trevligt sätt. Våra matbutiker har inför alla hjärtans dag ställt fram produkter som passar in i temat, och där hittar du enkelt godis och andra små presenter när du går och handlar. I vårt sortiment finns förutom traditionella hjärtformade sötsaker också sötsaker från många av våra små lokala producenter. En tårta eller bakelser du själv har bakat är också ett bra sätt att komma ihåg vänner på alla hjärtans dag.

Vi firar alla hjärtans dag med blommor

Blommor hör självklart till den här högtidsdagen. Vi kommer ihåg vänner, nära och kära med blommor och berättar samtidigt hur viktiga de är. För många är rosen den absoluta favoriten till alla hjärtans dag, men också säsongens inhemska tulpaner har med åren blivit allt populärare. Februari är högsäsong för inhemska tulpaner och det säljs mycket av dom i både våra marketar och i vår blombutik S-Garden.  Andra populära blommor till alla hjärtans dag är nejlikor, liljor och minigerberor. Av krukväxterna är orkidén en populär present att ge bort till alla hjärtans dag. I S-Garden i Borgå finns det ett brett urval av snittblommor, och floristerna har också bundit färdigt många buketter till alla hjärtans dag. Till alla hjärtans dag är försäljningen stor och därför är det också en bra idé att beställa i förväg, och du kan vara säker på att du får ge din vän exakt den bukett du drömmer om.

 Gemensamma stunder

På alla hjärtans dag träffar man vänner och nära, och det hör också starkt ihop med god mat och lugn. Restaurang Rosso i Borgå bjuder på italienska rätter och napolitanska och romerska pizzor. Finns det något mer underbart än att slå sig ner vid ett dukat bord och njuta av god mat och trevligt sällskap. Och när någon annan står framför spisen har ni mer tid till samvaro. På alla hjärtans dag är det många som äter middag på restaurang och därför lönar det sig att göra en bordsreservation i tid och försäkra sig om att kunna njuta av god mat den tidpunkt man önskar.

I Borgå finns också Bacaro Doppio som öppnade i början av december efter en renovering. Kaféet som finns i Konstfabriken serverar finsmakare Italieninspirerade kaféprodukter, från specialkaffe till söta och salta bitar.  Råvaran till espresso och specialkaffe mals på plats och blir man sugen på något saltigt finns det läckra grillade bröd, som focaccia och panini. Som söta läckerheter serveras bakverk och artesanglass från Lovisa i italiensk stil. Ett presentkort till favoritrestaurangen eller kaféet är en ypperlig present.

Vårt handelslag önskar en trevlig alla hjärtans dag