Nu rockar vi loss i Raseborgs sommarteater – somriga kulturupplevelser från 1966


Varje sommar sedan 1966 har det erbjudits sommarteater kryddad med musik intill Raseborgs slott. Sommarteatern är en av de största friluftsteatrarna i Finland och repertoaren har genom åren bjudit på specialskrivna lokalhistoriska verk, välkända musikaler och familjepjäser. Vårt handelslag har redan i många år varit huvudsponsor, vilket har gjort det möjligt att planera sommarpjäsen och anställa ett produktionsteam redan i slutet av hösten

8.6.2022

Långa traditioner

Den första föreställningen på Raseborgs sommarteater gavs redan 1966. Sedan dess har sommarteatern, som är en av Finlands största friluftsteatrar, satt upp pjäser i det idylliska landskapet intill Raseborgs slott. Teatern har arrangerats av Västnyländska Ungdomsringen VNUR och det behövs ett stort antal skådespelare, funktionärer och ett produktionsteam för att genomföra föreställningen. Den första tiden spelades inte sommarteater varje sommar, men från 1971 har sommarteatern varit en årlig tradition som bara har haft ett sommaruppehåll år 2020 på grund av coronapandemin. Genom åren har det på repertoaren funnits olika föreställningar, men musik och sångnummer har haft en stor roll i alla föreställningar. Under åren har det framförts många musikaler, familjepjäser och kända pjäser. Pjäserna Emil i Lönneberga och Grease har varit publiksuccéer och The Sound of Music år 2016 nådde publikrekord. Över 20 000 åskådare såg föreställningen under sommaren. År efter år har raden av amatörskådespelare skapat minnesvärda pjäser för publiken, kryddade med sånger och koreografi.

Som en enda stor familj

Man börjar planera sommarens pjäs redan under senhösten året innan. Namnet på pjäsen publiceras vid årsskiftet och senast i början av året väljs alla skådespelare. Utöver skådespelarna sysselsätter produktionsteamet cirka 15 personer. De ”osynliga” bakgrundsfigurerna i pjäsen är till exempel en kostymör, koreograf, producent, regissör och fotograf. Allas arbetsinsats är viktig för att kunna skapa en sommarupplevelse på teatern. Under teaterföreställningarna kommer det också att finnas en stor grupp funktionärer som sköter om parkeringen, kioskförsäljningen under pausen och lotteriförsäljningen.

– De personer som syns på scenen är endast en bråkdel av det team som medverkar i att möjliggöra de årliga sommarteaterföreställningarna. Det är trevligt att se att många är med år efter år. Skådespelarna är i huvudsak amatörer, som genom sitt samarbete skapar helt otroliga föreställningar, säger Mona Salama som är producent för Raseborgs sommarteater.

När skådespelarna till sommarens föreställning är valda, kör repetitionerna sakta i gång. Tempot ökar ju närmare premiären man kommer. Ett par månader innan föreställningarna börjar, är det 3–4 repetitioner per vecka. Sånger, danser och repliker övas i mindre grupper. Under repetitionerna, som pågår i cirka ett halvår, svetsas skådespelarensemblen samman, och atmosfären på repetitionerna är avslappnad. Det känns som om det är en enda stor familj. De flesta skådespelarna är från närområdet, det vill säga Ekenäs eller Karis. Det är många nya ansikten även i år, men ungefär en tredjedel har redan stått på Raseborgs sommarteaters scen tidigare somrar.

I sommar rockar vi loss

I sommar presenterar Raseborgs sommarteater pjäsen All Shook Up, som är en musikal som baserar sig på 25 av Elvis Presleys låtar. Det utlovas mycket dans och musik. I föreställningen medverkar 23 skådespelare och en sexpersoners orkester, som tar med publiken till en liten stad på 1950-talet.  Det blir premiär veckan efter midsommar och efter det håller föreställningarna på ända fram till början av augusti.  Det är ungefär fyra föreställningar varje vecka.

Vårt handelslag har under många år varit huvudsponsor för sommarteatern och varit med om att erbjuda kulturupplevelser till invånarna på vårt verksamhetsområde. Genom sponsring kan vi vara med och stödja olika föreningars och organisationers verksamhet och därmed också stödja lokal verksamhet som berör våra kundägare och involverar så många barn, unga och familjer som möjligt. Sponsring är också en viktig inkomstkälla för sina mottagare.

– Med hjälp av sponsring är det överhuvudtaget möjligt för oss att sätta upp en pjäs och anställa ett produktionsteam redan i slutet av året. Det här säkerställer kontinuiteten i vår verksamhet, när vi redan i tid kan börja planera för nästa sommar. Biljettintäkterna är vår största inkomstkälla, men vår verksamhet är också beroende av sponsring, säger Mona.

Som huvudsponsor kan vi också bjuda våra ägarkunder på två ägarkundsföreställningar, 2 och 3 juli, och då kan biljetter till föreställningen köpas till ägarkundspris.

 

Raseborgs sommarteater

Finns i Raseborg

Sommarteaterföreställningarna började 1966

Den populäraste pjäsen: 2016 The Sound of Music, över 20 000 besökare

Varuboden-Osla har varit sponsor långt över 10 år