Nyt rokataan Raaseporin kesäteatterissa – kesäisiä kulttuurielämyksiä vuodesta 1966


Raaseporin linnan kupeessa on joka kesä vuodesta 1966 alkaen järjestetty musiikilla höystettyä kesäteatteria. Kesäteatteri on yksi Suomen suurimpia ulkoilmateattereita ja vuosien varrella repertuaarissa on nähty varta vasten käsikirjoitettuja paikallishistoriallisia alkuperäisteoksia, sekä tunnettuja musikaaleja ja perhenäytelmiä. Osuuskauppamme on jo monen vuoden ajan toiminut pääsponsorina, mikä on mahdollistanut sen, että kesän näytelmää on voitu suunnitella ja tuotantotiimi palkata jo loppusyksystä.

8.6.2022

Pitkät perinteet

Raaseporin kesäteatterin ensimmäinen näytös esitettiin jo vuonna 1966. Suomen suurimpiin ulkoilmateattereihin lukeutuva kesäteatteri on siitä asti pistänyt pystyyn näytelmiä idyllisissä maisemissa Raaseporin linnan naapurissa. Teatterin järjestäjänä on toiminut Västnyländska Ungdomsringen VNUR ry, ja esityksen toteuttamiseen on tarvittu iso joukko näyttelijöitä, vapaaehtoisia ja tuotantotiimi. Alkuaikoina kesäteatteria ei esitetty joka kesä, mutta vuodesta 1971 kesäteatteri on ollut jokavuotinen perinne, joka ainoastaan on ollut yhden kesän tauolla tämän jälkeen vuonna 2020 koronaepidemian takia. Ohjelmistossa on vuosien varrella ollut erilaisia esityksiä, mutta kaikissa kuitenkin musiikki ja lauluesitykset ovat olleet suuressa roolissa. Musikaaleja, perhenäytelmiä ja kuuluisia näytelmiä on vuosien varrella esitetty lukuisia. Yleisömenestyksiä ovat olleet näytelmät Vaahteranmäen Eemeli ja Grease, ja vuonna 2016 tehtiin yleisöennätys The Sound of Music -esityksellä. Esitystä kävi kesän aikana katsomassa yli 20 000 katsojaa. Amatöörinäyttelijöistä koostuva esiintyjäkaarti on vuosi toisensa jälkeen luonut katsojille mieleenpainuvia näytelmiä lauluilla ja koreografilla höystettynä.

Kuin yhtä suurta perhettä

Kesän näytelmää aletaan suunnittelemaan jo edellisenä loppusyksynä. Vuodenvaihteessa julkaistaan näytelmän nimi ja viimeistään alkuvuodesta valitaan näyttelijät. Näyttelijöiden lisäksi tuotantotiimissä työskentelee noin 15 henkilöä. Näytelmän ”näkymättömiä” taustahenkilöitä ovat esimerkiksi puvustaja, koreografi, tuottaja, ohjaaja ja valokuvaaja. Kaikkien työpanos on tärkeä, jotta katsojille saadaan luotua taas yksi kesäinen elämys teatterin parissa. Teatteriesitysten aikana paikalla on myös laaja vapaaehtoisten toimijoiden kaarti, joka huolehtii paikoituksesta, väliajalla tapahtuvasta kioskimyynnistä ja arpajaismyynnistä.

– Lavalla näkyvät henkilöt ovat vain pieni osa sitä koko tiimiä, joka on mukana mahdollistamassa jokavuotiset kesäteatteriesitykset. On mukava huomata kuinka monet ovat mukana vuodesta toiseen. Näyttelijäkaarti on pääosin amatöörinäyttelijöitä, jotka yhteistyöllään luovat aivan todella upeita esityksiä, kesäteatterin tuottaja Mona Salama sanoo.

Kun kesän esityksen näyttelijät on valittu, alkavat harjoitukset pikkuhiljaa. Mitä lähemmäs ensi-iltaa tullaan, sen kiivaammaksi tahti kiihtyy. Pari kuukautta ennen kesäteatterin alkua, harjoituksia on viikossa 3–4. Lauluja, tansseja ja repliikkejä harjoitellaan pienemmissä ryhmissä. Noin puoli vuotta kestävien harjoitusten aikana näyttelijäkaarti hitsautuu yhteen ja harjoituksissa huokuu mukavan rento tunnelma. Aivan kuin he olisivat yhtä suurta perhettä. Suuri osa näyttelijöistä on lähialueelta, eli Tammisaaresta tai Karjaalta. Uusia kasvoja on tänäkin vuonna paljon, mutta noin kolmasosa on jo aikaisempina kesinä seissyt Raaseporin kesäteatterin näyttämöllä.

Kesällä rokataan

Tänä kesänä Raaseporin kesäteatteri esittää näytelmän All Shook Up, joka on musikaali, joka perustuu 25 Elvis Presleyn kappaleeseen. Luvassa on paljon tanssia ja musiikkia. Esityksessä on mukana 23 näyttelijää ja kuuden hengen orkesteri, joka vie katsojat 1950-luvun pikkukaupunkiin. Juhannuksen jälkeisellä viikolla on luvassa ensi-ilta ja tämän jälkeen näytöksiä on aina elokuun alkuun. Viikoittain esityksiä on noin neljä.

Osuuskauppamme on jo monen vuoden ajan ollut kesäteatterin pääsponsorina mukana tarjoamassa toimialueellaan kulttuurielämyksiä asukkaille. Sponsoroinnin avulla voimme olla mukana tukemassa erilaisten seurojen ja järjestöjen toimintaa ja näin ollen myös tukea sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä. Sponsorointi on myös tärkeä tulonlähde saajilleen.

– Sponsoroinnin avulla pystymme ylipäätään pistämään näytelmän pystyyn ja palkkaamaan tuotantotiimin jo loppuvuodesta. Tämä luo jatkumon toiminnallemme, kun voimme jo ajoissa aloittaa seuraavan kesän suunnittelemisen. Lipputulot ovat suurin tulonlähteemme, mutta toimintamme on myös riippuvainen sponsoroinneista, sanoo Mona.

Pääsponsorina saamme myös tarjota asiakasomistajillemme kaksi asiakasomistajanäytöstä, 2. ja 3. heinäkuuta, jolloin näytöksen lippuja voi ostaa asiakasomistajahintaan.

 

Raaseporin kesäteatteri

Toimii Raaseporissa

Kesäteatteriesitykset alkoivat vuonna 1966

Suositun näytelmä: vuonna 2016 The Sound of Music, kävijöitä yli 20 000

Varuboden-Osla sponsoroinut jo pitkälti yli 10 vuotta