Mer än 600 sommarjobbare i Varuboden-Osla – hjälpande händer oersättliga under en hektisk sommar


Varuboden-Osla fick in nästan 3200 sommarjobbsansökningar i år, vilket är ett rekordstort antal. Över 600 av dem fick sommarjobb i vårt handelslag och har i sommar jobbat flitigt med många olika arbetsuppgifter på olika verksamhetsställen. Mest sommarjobb fanns det inom markethandeln, men också handelslagets andra branscher, så som caféer, trafikbutiker och trädgårdshandeln har sysselsatt många också i sommar. Liksom tidigare år anställer vårt handelslags största enheter, alltså S-market Näse i Borgå och Prisma Kyrkslätt, mest sommarjobbare.

30.8.2022

Vårt handelslag erbjuder olika slags sommarjobb

Vårt handelslag sysselsätter sommarjobbare via många olika vägar. Lär känna arbetslivet och förtjäna är till exempel avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från handelsbranschen.  Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. Med hjälp av den har vårt handelslag kunnat erbjuda arbetsmöjligheter i större utsträckning också åt under 18-åringar och sådana som ännu inte har arbetserfarenhet.   Via praktiken Lär känna arbetslivet och förtjäna fick 360 unga, av vilka de yngsta var 14-åringar, i år pröva på om handelsbranschen eventuellt kunde vara deras drömjobb som ”stora”. Längre sommarjobbsperioder varierar från cirka en månad ända till fem månader, när vissa sommarjobbare börjar redan i maj och fortsätter långt in på hösten. Dessa längre perioder lämpar sig också bra för vuxna och särskilt för dem som redan har erfarenhet av att arbeta inom handelsbranschen. Det är bra att notera att man inte behöver vara ung för att sommarjobba, ett sommarjobb kan vara ett lämpligt sätt att få jobb också för andra åldersgrupper. I år ordnade vi också första gången en separat rekrytering, där vi följde en positiv särbehandling, när vi tillsammans med yrkesinstitutet Live gjorde det möjligt för nio partiellt arbetsföra att få ett sommarjobb. Arbetsuppgifterna skräddarsys för att passa varje persons arbetsförmåga. Försöket var mycket lyckat och omtyckt både enligt läroanstalten, Varuboden-Osla och personalen.

– Vårt handelslag anställde sommarjobbare bland annat som försäljare, trafikbutiksanställda och som kockar. Sommarjobbarna är oerhört viktiga för oss. Utan dem skulle vår kundbetjäning inte löpa under den tid våra fastanställda har semester. Självklart planeras semestrarna så att det alltid finns både fastanställda med lång erfarenhet av arbetsuppgifterna såväl som nya sommarjobbare på plats. Det var många nya ansikten bland sommarjobbarna, men ett stort antal av medarbetarna var också sådana som återvände på jobb till oss igen för sommaren mellan sina egna studier. Vi har arbetat långsiktigt för att Varuboden-Osla ska vara den bästa arbetsplatsen. Det märks nu i det fantastiska antalet sökande och de energiska unga som också denna sommar har bidragit med sin arbetsinsats mitt i vår bråda sommartid, säger personalchef Paula Pajunen.

 

Bra introduktion skapar arbetsglädje

För många är sommarjobbet i vårt handelslag den första kontakten till arbetslivet och det kan ha en inverkan på hur den framtida karriären lyckas. Vi har satsat på introduktion av nya medarbetare. Det har gjorts ett omfattande introduktionsmaterial till stöd för cheferna, och hela personalen är med och skapar en bra start på karriären för de nyanställda. Förutom introduktion till arbetsuppgifter bekantar sig de nya medarbetarna med hjälp av distansutbildning med till exempel vårt handelslags gemensamma arbetsformer, kundbetjäning och olika system som de behöver i sitt arbete.

– En bra introduktion ökar arbetsglädjen och energin. Det är trevligt att komma på jobb och jobba när man vet hur man ska göra på sin egen arbetsplats och vem man kan be om hjälp av. Materialet i distansutbildningen å sin sida berättar mer allmänt om arbetslivsfrågor, berättar Tia Mäkelä, som den här sommaren jobbade i S-market Hangö. 

Många sommarjobbare fortsätter under hösten att till exempel jobba på deltid vid sidan av studierna, och många kommer tillbaka varje sommar på jobb under sommarlovet, och många också stannar kvar i branschen.    Närmare 80 av våra årets sommarjobbare kommer att fortsätta arbeta hos oss inom kundservice.

 

Flexibelt arbete och flexibla utvecklingsmöjligheter

Vårt handelslag erbjuder många olika sommarjobb både inom markethandeln och inom våra andra branscher som till exempel i restauranger, på caféer, trafikstationer och i trädgårdshandeln. I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. När sommaren fortskrider blir arbetsuppgifterna ofta mer varierande och man får mer ansvar när dina kunskapen ökar.

I sommar har över 600 sommarjobbare hjälpt till på våra verksamhetsställen med olika vardagssysslor. Av dem jobbade Matti Toivonen redan tredje sommaren i vårt handelslag och nu fortsätter han med fast anställning. Matti började sin karriär hos oss via praktikprogrammet  Lär känna arbetslivet och förtjäna och förra sommaren jobbade han i Sale Gammelbacka. I sommar har man kunnat stöta på honom i S-market Vårberga i Borgå.

– Det bästa med jobbet är definitivt mina arbetskompisar. På alla enheter där jag har arbetat har personalen varit helt toppen och uppmuntrande. På enheterna har man gjort en omsorgsfull introduktion i arbetsuppgifter och hur det går till på arbetsplatsen. Jag har alltid haft en känsla av att man kan fråga om den minsta lilla sak och att man alltid får hjälp, berättar Matti.

Mattis karriär fortsätter på S-market Vårberga nu efter sommaren när han fortsätter att jobba där ända tills han ska göra sin värnplikt. Den unge mannen har också rätt klara planer för framtiden efter att värnplikten är avklarad.

– Varuboden-Osla och hela S-gruppen har verkligen goda karriärmöjligheter. Jag är själv intresserad av handelsbranschen, och min plan är att återvända hit till handelslaget på jobb efter armén, och kanske att söka till en högskola och studera. Jag kan bra se mig arbeta här ännu efter många år, fortsätter Matti.

 

Vårt handelslag tackar alla sommarjobbare som i sommar har hjälpt till under den bråda sommarsäsongen!