Varuboden-Oslassa työskenteli tänäkin kesänä yli 600 kesätyöntekijää erilaisissa työtehtävissä – kiireisen kesän apukädet korvaamattomia


Varuboden-Osla sai tänä vuonna lähes 3200 kesätyönhakemusta, mikä on ennätysmäärä. Heistä yli 600 sai kesätyöpaikan osuuskaupastamme ja ovat tänä kesänä ahertaneet monissa eri töissä osuuskauppamme eri toimipaikoissa. Eniten kesätöitä tarjottiin marketkaupassa, mutta myös osuuskauppamme muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa ovat työllistäneet monia tänäkin kesänä. Suurimmat kesätyöntekijöiden työllistäjät ovat aikaisempien vuosien tapaan osuuskauppamme isoimmat yksiköt, eli S-market Näsi ja Prisma Kirkkonummi.

30.8.2022

Monta tapaa työllistyä

Osuuskauppamme työllistää kesätyöntekijöitä montaa eri väylää pitkin. Esimerkiksi Tutustu ja tienaa on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille, joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta kaupan alalta. Kyseessä on kahden viikon harjoittelujakso, josta saa rahallisen palkkion ja tärkeän ensimmäisen kokemuksen alalta. Tämän avulla osuuskauppamme on pystynyt tarjoamaan työmahdollisuuksia paremmin myös alle 18-vuotiaille ja sellaisille, joille työkokemusta ei vielä aiemmin ole karttunut. Tänä vuonna Tutustu ja tienaa -harjoittelun myötä 360 nuorta, joista nuorimmat olivat 14-vuotiaita, saivat kokeilla olisiko kaupan ala heidän toiveidensa ammatti ”isona”. Pidemmät kesätyöjaksot vaihtelevat noin kuukaudesta jopa viiteen kuukauteen, kun osa kesätyöntekijöistä aloittelee jo toukokuussa ja jatkaa pitkälle syksyyn. Nämä pidemmät jaksot sopivat sitten hyvin täysi-ikäisille ja erityisesti sellaisille, joilla on jo kokemusta kaupan alan työstä. On hyvä muistaa, että ollakseen kesätöissä eri tarvitse olla nuori, kesätyö voi olla myös muille ikäryhmille se sopivin tapa työllistyä. Tänä vuonna osuuskaupassa järjestettiin myös ensimmäistä kertaa erillinen rekrytointi, jossa noudatettiin positiivista erityiskohtelua, kun yhdessä Ammattiopisto Liven kanssa mahdollistettiin yhdeksälle täsmätyökykyiselle nuorelle kesätyö. Työtehtävät räätälöitiin kunkin työkykyyn sopivaksi. Kokeilu oli erittäin onnistunut ja pidetty niin oppilaitoksen, Varuboden-Oslan kun henkilöstönkin näkökulmasta.

– Osuuskauppamme palkkasi kesätyöntekijöitä esimerkiksi myyjiksi, liikennemyymälätyöntekijöiksi ja kokeiksi. Kesätyöntekijät ovat äärimmäisen tärkeitä meille. Ilman heitä asiakaspalvelumme ei soljuisi vakihenkilöstön vuosilomien aikaan. Luonnollisesti yksiköissä lomat jaksotetaan niin, että paikalla on sekä vanhempia konkareita, että tehtävässään uudempia kesätyöntekijöitä. Kesäyöntekijöiden joukossa oli paljon uusia kasvoja, mutta iso määrä työntekijöistä oli myös heitä, jotka palasivat meille taas kesäksi töihin omien opintojensa välissä. Olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että Varuboden-Osla olisi paras paikka olla töissä. Tämä näkyy nyt mahtavissa hakijamäärissä ja reippaissa nuorissa, jotka ovat tänäkin kesänä antaneet oman työpanoksensa meidän kesäkiireidemme keskellä, sanoo henkilöstöpäällikkö Paula Pajunen

 

Hyvä perehdytys luo työniloa

Monelle kesätyöpaikka osuuskaupassamme on ensimmäinen työkokemus, ja sillä voi olla vaikutusta koko työuran onnistumiseen. Meillä uusien työntekijöiden perehdyttämiseen on panostettu. Esihenkilöiden tueksi on tehty kattava perehdyttämismateriaali ja onhan koko työyhteisö mukana luomassa uusille työntekijöille hyvän alun työuralle. Työtehtävään perehdyttämisen lisäksi uudet työntekijät tutustuvat verkkokoulutuksen avulla esimerkiksi osuuskauppamme yhteisiin toimintatapoihin, asiakaspalveluun sekä erilaisiin työssä tarvittaviin järjestelmiin.

– Hyvä perehdyttäminen lisää työniloa ja reippautta. On kiva tulla töihin ja tehdä töitä, kun tietää miten omalla työpaikalla toimitaan ja keneltä saa apua. Verkkokulutuksen materiaali puolestaan kertoo yleisimmin työelämän asioista, kertoo Tia Mäkelä, joka työskenteli tänä kesänä S-market Hangossa. 

Monet kesätyöntekijät jatkavat syksyllä töitä esimerkiksi osa-aikaisina opiskeluiden ohella tai palaavat joka kesä takaisin töihin koulun loman ajaksi, ja useat myös jäävät alalle. Tämän vuoden kesätyöntekijöistämme lähemmäs 80 jatkaa meillä työskentelyä asiakaspalvelun parissa.

 

Joustavaa työtä ja kehittymismahdollisuuksia 

Osuuskauppamme tarjoaa paljon erilaisia kesätyötehtäviä niin marketkaupassa kuin muilla toimialoillamme kuten ravintoloissa, kahviloissa, liikenneasemilla ja puutarhakaupassa. Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä, ravintoloissa ja liikenneasemilla sitten luonnollisesti myös tarjoilua ja/tai ruoan valmistusta. Kesän edetessä työtehtävät usein monipuolistuvat ja vastuuta saa lisää, kun taidot karttuvat.

Tänä kesänä on toimipaikoissamme ollut yli 600 nuorta kesätyöntekijää auttelemassa arjen askareissa. Heistä Matti Toivonen työskenteli jo kolmatta kesää osuuskaupassamme ja nyt hän jatkaa vakinaisella työsopimuksella. Matti aloitti uransa meillä Tutustu ja tienaa -harjoittelusta ja viime kesänä hän työskenteli Sale Gammelbackassa. Tänä kesänä hänet on voinut tavata S-market Kevätkummussa, Porvoossa.

– Parasta työskentelyssä on ehdottomasti ollut työkaverit. Kaikissa yksiköissä, missä olen ollut töissä, on ollut ihan mahtava ja kannustava työporukka. Yksiköissä on huolella perehdytetty työtehtäviin ja talon tapoihin. Aina on ollut se tunne, että ihan pienimmästäkin voi kysyä ja apua saa aina, Matti kertoo.

Matin ura jatkuu S-market Kevätkummussa nyt kesän jälkeen, kun hän jatkaa työskentelyä siellä aina armeijan lähtöön asti. Nuorella miehellä on myös varsin selkeät tulevaisuuden suunnitelmat armeijan harmaiden jälkeen.

– Varuboden-Oslassa ja koko S-ryhmässä on todella hyvät uramahdollisuudet. Itse olen kiinnostunut kaupan alasta ja suunnitelmissani onkin palata vielä armeijan jälkeen tänne osuuskauppaan töihin, ehkäpä hakea johonkin korkeakouluun opiskelemaan. Voin hyvin nähdä itseni vielä monen vuoden kuluttua työskentelemässä täällä, Matti jatkaa.

 

Osuuskauppamme kiittää kaikkia kesätyöntekijöitä, jotka tänä kesänä olivat apuna vilkkaan kesäsesongin ajan!