Matlagning för barn – Sjundeå Marthaförening har ordnat matlagningskurser i närmare 50 år


Sjundeå Marthaförening är en aktiv förening som sprider information både till sina medlemmar och andra om olika saker man behöver kunna och veta i vardagen, t.ex. laga mat och minska svinn. Föreningen har varit verksam i mer än 100 år och genom åren har verksamheten organiserats på olika sätt, men ändå så att man har respekterat grundidén. Sommarläger för barn med matlagning i fokus har ordnats redan i närmare 50 år. År 2021 fick föreningen en donation genom kampanjen Det egna området till godo som gjorde det möjligt att hålla ett sommarläger för barn i grundskoleåldern.

29.8.2022

Somrig matlagning tillsammans med jämnåriga

Sjundeå Marthaförenings matlagningsläger ordnas varje sommar och riktar sig till barn i grundskoleåldern som bor i området. Barnen samlas på vardagarna under en veckas tid på ungdomsföreningshuset för att laga mat, pyssla och leka med jämnåriga. Det finns ungefär 15 barn i gruppen och det finns tre ungdomar som ledare på lägret. Den här sommaren ordnades det två läger. Lägerdagarna börjar klockan 10 på morgonen och slutar klockan 14.30. I början av dagen delas gruppen in i mindre grupper och alla får sina egna uppgifter. Barnen lagar sin egen lunch. På kursen får barnen lära sig matlagning och klimatsmarta val. Kurserna erbjuder barnen möjlighet att göra och lära sig själva. Kurserna stöder också matuppfostran i hem och familjer. De som deltar i kursen bekantar sig med olika råvaror och några av dem kan vara alldeles nya bekantskaper för några av kursdeltagarna. Man föredrar säsongens råvaror.

Varje grupp har dagligen sina egna kökspass när de står för maten, efterrätten eller bakningen. Som tilltugg lagar man sallad. På veckans meny finns bland annat lax och potatismos, kryddig kycklingsås, knackkorvssoppa och tortillas. Alla recept finns i Ungmarthas lägerhäfte som är fylld av recept, pysseltips, lekar och tips. Kursdeltagarna får recepthäftet som marthorna har sammanställt.

En viktig deI av matlagningskursen är också att äta och vara tillsammans. Bordet dukas vackert och man får lära sig att vika servetter. När deltagarna äter pratar de om dagen, hur matlagningen lyckades och hur maten smakar.

  • Själva måltiden och den sociala händelse som är uppbyggd kring den är en viktig del av matvanorna. Många familjer lever i en hektisk vardag, där det sällan finns tid för gemensamma måltider. Dessa är en riktigt viktig del av mat- och umgängesfostran och därför är det också en väsentlig del av den här kursen, säger Sjundeå Marthaförenings styrelsemedlem och en av lägrets arrangörer Mona Svartström.

Kurserna ger också lokala ungdomar jobb

Vårt handelslag är med och stöder föreningar som ordnar aktiviteter för barn och unga på vårt handelslags område. I utmanande tider är det viktigt att stöda våra unga framtida mästare. Sjundeå Marthaförening har ordnat matlagningskurser för barn i grundskoleåldern i området i närmare 50 år. Genom åren har många barn fått trevliga sommarminnen och färdigheter för framtiden från dessa läger.

  • När man som ung lär sig att laga god och näringsrik mat har man mycket nytta av det senare i livet. Speciellt när man flyttar in i sitt eget hem går det lättare att klara av vardagen att man har baskunskaper i matlagning. På kursen jobbar man tillsammans med jämnåriga kompisar och lär sig att samarbeta vid sidan av de andra sysslorna. Att lära sig nya färdigheter ökar också barnets självkänsla, säger Mona Svartström.

Förutom att kursen igen i sommar ger 30 barn en trevlig lägerupplevelse, erbjuder den även lägrets unga ledare en möjlighet till sommarjobb. Lägret sysselsätter tre unga och för många kan detta vara deras första riktiga sommarjobb. Med donationen från kampanjen Det egna området till godo täcker man en del av ledarnas löner. Tack vare de långa traditionerna är matlagningslägren som återkommer varje sommar bekanta för Sjundeåborna, och många föräldrar till de barn som nu deltar i kursen har deltagit på samma läger i sin egen barndom.

 

Sjundeå Marthaförening

Plats: Sjundeå

Grundat: 1917

67 medlemmar

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Med donationen ordnades det matlagningskurser för barn