Kokkailua lapsille –Sjundeå Marthaförening on järjestänyt ruoanlaittokursseja jo lähemmäs 50 vuoden ajan


Siuntion ruotsinkielinen marttayhdistys, Sjundeå Marthaförening on aktiivinen yhdistys, joka jakaa tietoa jäsenilleen ja muille esimerkiksi arjen taidoista kuten ruoanlaitosta ja hävikin vähentämisestä. Yhdistys on toiminut yli 100 vuotta ja vuosien saatossa on toimintaa järjestetty erilaisin tavoin kuitenkin perusajatusta kunnioittaen. Lapsille suunnattuja kesäleirejä ruoanlaiton tiimoilta on järjestetty jo lähemmäs 50 vuoden ajan. Vuonna 2021 yhdistys vastaanotti lahjoituksen Paikallisesi hyvää -kampanjan kautta, jolla mahdollistettiin jäälleen yksi kesäinen leiri alakouluikäisille lapsille.

29.8.2022

Kesäistä kokkailua yhdessä samanikäisten kanssa

Sjundeå Marthaföreningin jokakesäinen ruoanlaittoleiri on suunnattu alueella asuville alakouluikäisille lapsille. Lapset kokoontuvat arkipäivisin viikon ajan nuorisoseurantalolle kokkailemaan, askartelemaan ja leikkimään ikäistensä kanssa. Ryhmässä on noin 15 lasta ja leiriä on ohjaamassa kolme nuorta. Tänä kesänä leirejä oli kaksi. Leiripäivät alkavat kello 10 aamupäivällä ja päättyvät kello 14.30. Päivän alussa ryhmä jaetaan pienempiin ryhmiin ja jokainen saa omat työtehtävänsä. Lapset valmistavat lounaan itse. Kurssilla lapset oppivat ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssit tukevat myös kotien ja perheiden ruokakasvatusta. Kurssille osallistuvat tutustuvat erilaisiin raaka-aineisiin ja osa niistä voikin olla joillekin kurssilaisille uusia tuttavuuksia. Raaka-aineissa suositaan satokauden tuotteita.

Jokaisella ryhmällä on päivittäin omat keittiövuorot, jolloin ollaan vastuussa itse ruoasta, jälkiruoasta tai leipomisesta. Lisukkeeksi valmistetaan salaatteja. Viikon ruokalistalla on muun muassa lohta ja perunasosetta, mausteista kanakastiketta, nakkikeittoa ja tortilloja. Kaikki reseptit löytyvät Ungmarthas lägerhäfte -respetivihosta, joka on täynnä reseptejä, askarteluvinkkejä, leikkejä ja vinkkejä. Kurssin osallistujat saavat tämän marttojen kokoaman reseptikirjasen omakseen.

Ruoanlaittokurssiin kuuluu myös tärkeänä osana itse ruokailu ja yhdessäolo. Pöytä katetaan kauniisti ja opetellaan, miten lautasliinoja taitellaan. Ruokailun lomassa keskustellaan päivästä ja miten ruoanlaitto on sujunut ja miltä ruoka maistuu.

  • Itse ruokailu ja sen ympärille rakentuva sosiaalinen tapahtuma on tärkeä osa ruokailutottumuksia. Monet perheet elävät kiireistä arkea, jossa harvemmin löytyy aikaa yhteisille ruokailuhetkille. Nämä ovat kuitenkin todella tärkeä osa ruokailu- ja tapakasvatusta ja siksi se myös kuluu olennaisena osana tätä kurssia, Sjundeå Marthaföreningin hallitusjäsen ja yksi leirin järjestäjistä, Mona Svartström kertoo.

Kurssit työllistävät myös paikallisia nuoria

Osuuskauppamme on mukana tukemassa yhdistyksiä ja seuroja, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille osuuskauppamme toimialueella. Haastavina aikoina on tärkeää tukea nuoria tulevaisuuden tekijöitämme. Sjundeå Marthaförening on jo lähemmäs 50 vuoden ajan järjestänyt ruoanlaittokursseja alueen alakoululaisille. Vuosien saatossa moni lapsi on saanut mukavia kesämuistoja ja taitoja tulevaisuutta ajatellen näiltä leireiltä.

  • Kun nuorena oppii valmistamaan maukasta ja ravinteikasta ruokaa on siitä paljon hyötyä myöhemmällä iällä. Varsinkin omaan kotiin muuttaessa ruoanlaiton perustaidot helpottavat arjesta selviämistä. Kurssilla tehdään yhdessä samanikäisten kavereiden kanssa ja opitaan yhteistyötaitoja puuhastelun lomassa. Uusien taitojen oppiminen kasvattaa myös lapsen itsetuntoa, Mona Svartström sanoo.

Sen lisäksi, että kurssi tarjoaa tänä kesänä jälleen 30 lapselle mukavan leirikokemuksen tarjoaa se leirin nuorille ohjaajille myös mahdollisuuden kesätöihin. Leiri työllistää kolme nuorta ja monelle tämä voi olla ensimmäinen oikea kesätyö. Paikallisesti hyvää -kampanjasta saadulla lahjoituksella katetaan osa ohjaajien palkoista. Pitkien perinteidensä ansiosta nämä jokakesäiset ruoanlaittoleirit ovat siuntiolaisille tuttuja ja monen nyt kurssille osallistuvan lapsen vanhemmat ovat omassa lapsuudessaan osallistuneet samaiselle leirille.

 

 

Sjundeå Marthaförening

Paikka: Siuntio

Perustamisvuosi: 1917

Jäseniä 67

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella järjestettiin ruoanlaittokursseja lapsille