Lokala smaker i centrum – långt över 200 lokala producenter


Till handelslagets tradition har ända från början hört ett tätt samarbete med lokala producenter. Från och med 2013 har vi på Varuboden-Osla målmedvetet jobbat för närproducerad mat. På butikshyllorna har det dykt upp allt mer närproducerat, och för tillfället levererar drygt 200 lokala producenter sina egna specialiteter till våra S-market- och Sale-butiker. De lokala produkterna har lyfts fram i butikerna med symbolen Smaker nära dig så att det är enklare för kunderna att hitta dem.

28.12.2021

Det viktiga arbetet bakom produkterna synligt

Vårt handelslag har många slags lokala producenter som vi samarbetar med. Ofta är välbekanta lokala produkter färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter. Dessutom finns det också många andra närproducerade produkter i våra sortiment. Vad sägs om glass gjord i Sjundeå, thailändsk mat från Ingå, kombucha från Borgå, åländsk lemonad för att bara nämna några.

I vårt handelslag har vi nu i drygt ett år gjort en artikelserie om våra lokala producenter. Ni har fått läsa om 14 lokala producenter och deras verksamhet. Vi har gjort en video om varje producent och hens produkter och den har visats på vårt handelslags sociala medier och på butikernas infoskärmar. Vi har publicerat en mer omfattande artikel och intervju med producenten på vårt handelslags webbplats. Nästa år kommer det återigen att finnas många intressanta historier bakom lokala produkter.

Lemonad, tårtor, honung, glass, kött, örter …

Vårt handelslag strävar hela tiden efter att öka antalet produkter av lokala producenter i och med att efterfrågan på närproducerat ökar. I år har vi igen fått många nya lokala produkter till vårt sortiment, bland annat thaimat i färdiga portioner, produkter från Strömsbergs kvarn och köttfärs från Ratia Ranch. Vi utvecklar ständigt vårt handelslags sortiment av närproducerat enligt våra kunders önskemål och enligt efterfrågan. Huvudvikten ligger på färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter, men utöver dessa finns också ett utbud av kött och charkuterier, bröd och spannmålsprodukter, sötsaker, bryggeriprodukter, honung, glass och konserver.  Vårt sortiment av närproducerade produkter varierar något enligt affär och ort. I alla våra mataffärer finns ändå ett brett sortiment av närproducerat i de olika produktgrupperna.

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. När en kund plockar en marmeladburk av en lokal producent i sin korg är hen också intresserad av historien bakom produkten.  Vi har redan presenterat 14 lokala producenter och du kan läsa deras berättelser här.

Det kommer mera…

Under året har vi presenterat många intressanta lokala producenter och lika många intressanta historier bakom produkterna. Vi har också många nya berättelser och videor att dela med oss igen nästa år. Åtminstone kommer det att finnas grönsaker, lemonad, kombucha, honung, bakverk och mycket mer. Följ gärna med vårt handelslags sociala medier så får du höra alla intressanta historier bakom våra lokala producenter.