Lokal mat och öppna gårdar på Skördefesten 16–18.9 på Åland


Ålands största evenemang, Skördefesten, lockar också i år många besökare från både när och fjärran. Under evenemanget öppnar mer än 50 gårdar och lokala producenter sina dörrar för besökare, och på mer än tio restauranger kan man njuta av god lokal mat. Under helgen ordnas det många aktiviteter och evenemang i anknytning till temat. Varuboden på Åland är huvudsponsor för evenemanget.

1.9.2022

Skördefesten fick sin början i början av årtusendet och sedan dess har evenemanget vuxit år för år och är nu det största evenemanget på Åland. I fjol samlade Skördefesten närmare 15 000 unika besökare och 44 gårdar öppnade upp sina dörrar. Evenemanget är uppbyggt kring lokal mat och besökare kan bekanta sig med gårdarna, njuta av god lokal mat och delta i olika aktiviteter. Allt sedan början har vårt handelslag varit med och sponsrat evenemanget och de senaste två åren har vi varit huvudsponsor. I år ordnas Skördefesten 16–18.9.

 

Närproducerat är populärt

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. När en kund plockar en marmeladburk av en lokal producent i sin korg är hen också intresserad av historien bakom produkten.  Gårdarna håller sina dörrar öppna för konsumenter så att de får bekanta sig med de lokala producenternas vardag och arbete. På så sätt får uppskattningen av mat också en helt ny innebörd. Skördefesten är ett fantastiskt evenemang eftersom just dessa faktorer är i fokus och producenterna och deras varor får välförtjänt uppmärksamhet.

På själva Skördefesten finns det till salu mycket av säsongens lokala produkter. Evenemanget pågår bara ett veckoslut men kan man hitta många av de produkter man kommer i kontakt med på gårdarna i butikerna under hela säsongen.  Åland är särskilt känt för sina äpplen, men det finns också mycket av mejeri- och spannmålsprodukter och specialprodukter som choklad och limonad. Evenemanget är en av årets höjdpunkter på Åland och ett av de största årliga evenemangen. Liksom tidigare år finns det också i år gott om program att välja mellan.

Varuboden på Åland erbjuder en kockskola  

Varuboden på Åland, som är ett dotterbolag till Varuboden-Osla, är huvudsponsor för evenemanget och erbjuder också i år en kockskola för barn på lördag och söndag. I år hålls kockskolan på Mickels Gård i Gottby. Alla barn mellan 4 och 12 år kan delta i kockskolan, och vid sina egna arbetsstationer får de smaka på olika äppelsorter och även laga Skördefestens äppelmums. Matpedagogen Harriet Strandvik är ledare för kockskolan.

 

Välkommen till Skördefesten på Åland i höst!

 

Skördefest

  • Går av stapeln 16-18.9
  • Med på evenemanget är cirka 50 gårdar och mer än 10 restauranger.
  • Det ordnas mer än 20 Plåpp Åpp-aktiviteter.
  • Plock bland Plåpp Åpp-aktiviteter: Käringsunds viltsafari, Drygsböle Gårdscafé, kafferosteriet Rosteriverket och Ålands jakt- och fiskemuseum.
  • Varuboden på Ålands kockskola för barn ordnas på Mickels Gård och är gratis.
  • Mer information om Skördefesten finns här.
  • Skördefesten finns också på Instagram @skordefestaland och på Facebook Skördefesten på Åland.