Lika många sommarjobbare som vanligt på Varuboden-Osla under coronatiden


18.5.2020

Handelslaget Varuboden-Osla anställer igen den här sommaren 350 unga för sommarjobb och sommarpraktik.

– Många företag avbröt rekryteringen redan tidigare i vår men vi beslutade att fortsätta på vanligt sätt, berättar personalchef Paula Pajunen. Epidemisituationen är svår för de unga, och vi ville för egen del stöda ungdomarna genom att erbjuda dem sommarjobb på vanligt sätt. För unga är sommarjobbet också ett viktigt steg med tanke på framtiden.

Inom Varuboden-Osla har man under de senaste åren satsat mycket på introduktionen av nya anställda, och det gäller givetvis också sommarvikarier och sommarpraktikanter.

– Ifjol gjorde vi en enkät bland våra sommarjobbare, och våra sommarjobbare berömde särskilt den goda stämningen i våra enheter och introduktionen, berättar Paula Pajunen. Vi utvecklar introduktionen hela tiden, och i år har vi också nya webbaserade studiemoduler för våra nya anställda.

Under våren har coronavirusepidemin uppmärksammats på olika sätt i alla enheter, bl.a. kundkommunikationen, städningen och i personalens skyddsutrustning och -praxis. Det har också sammanställts ett eget infopaket för sommarjobbarna om säkerhetsfrågorna, och de får introduktion till rutinerna i enheterna.

– Vi har också varit i kontakt med våra sommarjobbare redan i förväg, och bl.a. berättat vilken skyddsutrustning vår personal har till sitt förfogande.

En av sommarjobbarna är Christian Svenskberg, som till vardags studerar företagsekonomi. Han jobbar nu redan andra sommaren i S-market Lovisa.

– Jag sökte flera platser, men Varuboden-Osla var den enda som kunde garantera mig ett jobb för hela sommaren, berättar Christian Svenskberg.

Också Christian berömmer introduktionen och den goda stämningen på arbetsplatsen.

– Här får man alltid hjälp när man behöver det. Jag är inte orolig för coronaepidemin, utan känner mig trygg på jobbet.

Under det rådande undantagstillståndet har personalen inom Varuboden-Osla flyttat bland annat från ABC-stationerna till markethandeln, och det har inte funnits behov av permitteringar inom handelslaget. Från början av juni återgår trafikbutikerna och restaurangerna igen till en mer normal vardag och arbetstagarna återgår till sina egna jobb – och på semester.

– Vi är verkligen glada över att vi igen får en stor grupp ungdomar som hjälper oss över sommaren. Samtidigt kan vi också stöda ungdomarna i denna exceptionella situation, säger Paula Pajunen.