Julbordets delikatesser från Mattorget


19.12.2020

Gravad och rökt fisk, smetanasill, sillsallad, svampsallad, julskinka, patéer, lådor, olika desserter… De här och ett brett urval andra delikatesser till julbordet hittar du på Mattorget. Vårt handelslag har nio Mattorg i samband med våra S-marketar. I S-marketarna i öst har Lovisa, Näse i Borgå, Nickby och Söderkulla i Sibbo Mattorg och av butikerna i väst finns det Mattorg i Grankulla, Ekenäs, Karis och Ingå. Också i Jomala på Åland betjänas kunderna av Mattorget. För att lätta på julstressen kan du köpa exempelvis all julmat från Mattorget eller tillreda en del själv och komplettera med färdiga rätter som du plockar i kundkorgen när du handlar. Försäljarna vid Mattorgen hjälper dig gärna och det lönar sig att fråga tips och recept av dem till julbordets håvor.

 

Fisk på julbordet

Mattorgen har så här inför jul erbjudande på norsk laxfilé och i priset ingår gravning eller kryddning. Ett mycket enkelt och läckert alternativ till bjudningen. Till försäljning finns också många olika sorters fisk- och skaldjurssallader som passar bra till julbordet. De är också goda att lägga på exempelvis en skiva skärgårdslimpa när man blir sugen på något saltigt. Förutom den traditionella skagenröran finns det en lite kryddstarkare räkröra med chili, röra på rökt fisk och smetanasill för att nämna några. Mattorgets professionella personal ger råd och tips om hur man exempelvis hanterar och tillagar fisk och dessutom finns det en mängd olika färdiga produkter att välja bland. Vore egengjord sushi något du kunde tänka dig att servera på ditt julbord i år? Fisken till sushin hittar du också på Mattorget. Många gör också sin egen sill till julen och det finns också många olika recept till det. Mattorgens teamchef, Essi Nikkinen tipsar om en läcker glasmästarsill som är rätt så enkel att tillreda och hinner bra bli klar före jul. Receptet till glasmästarsillen finns i slutet av den här artikeln.

Skinka eller kalkon?

Fast båda om man frågar Essi. I Mattorgets sortiment finns färdigt stekt julskinka om man inte själv har tid att börja steka den. Rimmad julskinka kan man köpa färdigt skivad och vill man prova på något annat så kan man köpa från Mattorget till exempel kallskuren kalkon.

–Om man vill steka skinkan själv och köper den som fryst, ska man komma ihåg att ta den i tillräckligt god tid fram och tina före stekningen. Man kan räkna med åtminstone tre dagar för att tina skinkan. Det är också bra att ta fram skinkan i rumstemperatur flera timmar innan den ska ställas i ugnen. En allmän anvisning är att man ska steka skinkan ungefär en timme per kilo. Det här stämmer inte riktigt alltid utan jag rekommenderar att man använder en innertermometer för att få det perfekta slutresultatet, tipsar Essi.

Under julen ligger tyngdpunkten i julens köttförsäljning förutom skinka också i kött som används till karelsk stek och köttbullar hör också till finländarnas favoriter på julen och därmed säljs det mycket köttfärs. Olika patéer och pastejer hör också till många kunders julbord.

Sju sorters sallader och andra delikatesser

Lådor hör traditionellt till julen. Från Mattorget kan man enkelt köpa morots-, kålrots-, potatis- och batatlåda. Man kan sätta en liten klick smör i lådan när man värmer dem i ugnen. Den absoluta favoriten i sortimentet är svampsalladen. Det köps också mycket färdig sillsallad, eftersom man då får den mängd man behöver. Man kan behändigt minska på matsvinn när man från Mattorget köper rätt mängd åt sig och sin familj. På det här sättet behöver man inte köpa stora förpackningar och sedan slänga bort en del efter julen. Om man inte gillar traditionella julrätter finns det ett stort urval andra sallader på Mattorget, exemeplvis caesar- eller kräftsallad.

För att inte glömma desserter

Höjdpunkten på varje måltid är en dessert som smälter i munnen. Om man vill ha en enkel och läcker avslutning på julmåltiden så rekommenderar Essi Mattorgets härliga pepparkaksmousse. Till de mer traditionella delikatesserna hör risgrynsgröt och plommonkräm. Från betjäningsdisken kan man också behändigt köpa färdig risgrynsgröt och plocka från butikens kylskåp en plommon- eller fruktsoppa till den. Julförberedelserna blir snäppet lättare när man kan köpa en del av det rätter man vill bjuda på färdiga.

 

Från vårt handelslags Mattorg kan man skaffa fast alla delikatesser till julbordet och får mer tid att njuta av sina näras sällskap. Alternativt kan man också köpa en del färdigt och tillreda sin egen bravur själv. Du får också många tips och recept av Mattorgets personal om du vill prova på något alldeles nytt i år. Gå och titta vilket läckert urval produkter det finns på ditt närmaste Mattorg.

 

Essis recepttips för julen