I Akilles bandyskola kommer alla ut på isen – Varuboden-Osla är med och stöder verksamheten


Konstisen på Borgå bollplan fylls av ett stort antal entusiastiska bandyspelare på tisdagskvällar under hela vintersäsongen. Spelarna är allt från tre till tio år. Akilles bandyskola har funnits sedan 2003, och varje år har hundratals ungdomar möjlighet att träna bandy en gång i veckan gratis med lärare från Akilles representationslag. Vårt handelslag har varit med och stött den här verksamheten nästan från början.

18.2.2022

Drömmar går i uppfyllelse – alla barn har rätt till en hobby

För många familjer kan barnets hobby vara en jättestor ekonomisk investering och alla barn och unga har inte samma möjligheter att delta i någon hobbyverksamhet på fritiden som sina jämnåriga. Akilles bandyskola ger en möjlighet att bekanta sig med grenen, vara en del av ett lag och motionera gratis en gång i veckan. Många drar modigt på sig skridskorna när de vet att de kan komma och skrinna på isen precis just de gånger som passar dem själv.

– Vi har ingen förhandsanmälan, och man kan delta precis de gånger som passar en själv. Men vecka efter vecka återvänder små ivriga bandyspelare ut på isen. När man en gång har hittat hit, trivs man nästan utan undantag här hela säsongen, säger Kimmo Nuutti, som är ansvarig för bandyskolan.

Bandyskolan erbjuder barn en gratis utomhusaktivitet en gång i veckan. Vintertisdagar hålls det en timmes långa träningspass klockan 18–19.  Deltagarna behöver ha med sig egna skridskor och hjälmar. Närmare hundra barn tränar på isen varje tisdag. Rekordet har varit 156 deltagare som spelade på samma gång. Barnen delas in i grupper enligt ålder och flickorna har också en egen grupp. I bandyskolan övar man på olika saker, men utgångspunkten är att det sker genom lek och att ha roligt tillsammans. På planen lär man sig att jobba i grupp och att hantera en klubba och boll. Barnen tränar också mycket skridskoåkning genom lek och till exempel olika tafattlekar är populära. Tränarna är spelare från representations- och juniorlagen och det finns alltid minst sju på plats. I flicklaget har man försökt att ha ett par flicktränare eftersom flickorna vanligtvis har bildat ett rätt så stort lag. Barnen har en större iver till att träna när de får göra det med sina egna idoler.

Företagens stöd är ett livsvillkor för bandyskolans verksamhet i sin nuvarande form

Sedan början har bandyskolan fungerat med hjälp av frivilliga och sponsorer. Enligt Nuutti har Varuboden-Oslas sponsring bidragit till att man har kunnat arrangera gratis motion för barn och unga.

– Utan stöd från företag skulle det här inte vara möjligt. Vi betalar istiden med sponsring, och vi har år efter år haft denna standardtid varje tisdag klockan 18–19.  Klubbor och bollar kostar också mycket och det försvinner mycket bollar under året, så de måste alltid finnas bollar i lager. Före jul har vi också alltid ett juljippo, där varje deltagare får en överraskningspåse, och till den har vi fått produkter som donationer. Juljippot har varit populärt och besöks av julgubben, Akilles egen maskot ”Hunden” och Apsi Apa som alla har vågat sig på skridskor. De här trevliga traditionerna har vi försökt bevara i bandyskolan, säger Nuutti.

Genom sponsringen vill Varuboden-Osla vara med och stöda sådan lokal verksamhet som involverar en så stor grupp barn, unga och familjer som möjligt på sitt verksamhetsområde. Vårt handelslag stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att den verksamhet vi sponsrar medför glädje för så många som möjligt. I och med Akilles bandyskola har många Borgåbarn fått uppleva idrottsglädje och fina stunder på isen och nog finns det de som från Akilles bandyskola senare nått bandymästerskap.

 

 

 Akilles bandyskola

Fungerar i Borgå

Sedan 2003

Gratis för deltagare

Deltagarna är ca 3-10 år gamla

Varje tisdag på konstisen på Borgå bollplan