Livfyllt i rinken – I Porvoo Hunters i Borgå har det spelats ishockey redan i 25 år


Porvoo Hunters har i mer än två decennier gjort ett fantastiskt arbete med att få med ett stort antal barn, ungdomar och vuxna för att spela ishockey. I år fyller föreningen redan 25 år. Med åren har juniorverksamheten utvecklats och idag finns det ett brett utbud. Ishockeyns popularitet i vårt land kan inte förbigås och det syns också i hur populär den är som hobby. Verksamheten är beroende av sponsorer, eftersom isavgifterna är höga och utrustning och spelresor också slukar stora summor. Den här säsongen sponsrar vårt handelslag igen Hunters verksamhet.

25.11.2022

Laganda på topp

Ishockeyföreningen Porvoo Hunters har funnits förtjänstfullt redan i 25 år och under denna tid har många barn och ungdomar i Borgå haft möjlighet att spendera tid i rinken tillsammans med andra som gillar ishockey. Idag spelar både barn, ungdomar och vuxna i Hunters. Våren 2022 ordnade klubben också en ringetteskola för flickor födda 2014–2019 och det var en riktig succé. Ringetteskolan fick fortsättning, och på hösten fortsatte många av flickorna sin ringettehobby. Gemensamt för hockey och ringette är att de är lagsporter och att de tränar på samarbetskunskaper och sociala färdigheter. Som ett lag jobbar man tillsammans och uppmuntrar varandra. När vi våren 2022 besökte Hunters U12/U13-lagets träningar lyfte alla pojkar som vi intervjuade upp lagandan och spelkompisarna som det viktigaste i ishockeyspelandet.

– Det bästa med ishockey är att få vara på isen med bra typer och vår laganda, säger Elmo Kuusela, som spelar som ytter och back.

Laget tränar 3–4 gånger i veckan och vid sidan av det har många av dem också andra hobbyer såsom innebandy och fotboll. Under seriesäsongen, från oktober till mars, är det ungefär 30 matcher, så då år det självklart att man tillbringar mycket tid med sitt lag och sammansvetsas. Före seriesäsongen spelar man också matcher i olika rinkar.

Involverar över 400 personer

Ishockey som hobby involverar inte bara barn och ungdomar, utan även ett stort antal frivilliga och föräldrar som hjälper till. Barnens hobby förenar föräldrar, och på matcherna behövs de bland annat i funktionärsuppgifter och för att sköta cafeterian. Föräldrarna följer också med på spelresor. Att arbeta tillsammans skapar inte bara laganda, utan också ömsesidig respekt och uppskattning. Barn och föräldrar spelar också ibland tillsammans, t.ex. vid jul när vi tävlar mot varandra i en gemensam match.

Man kan börja spela hockey redan i treårsåldern, då Hunters hockeyskola introducerar barnen till skridskoåkning genom lek och gemensamma aktiviteter. De flesta börjar ändå spela vid fyra eller fem års ålder. Det första laget är för barn under 8 år och från det kan man fortsätta sin hobby ända till proffsspelare.

Förutom att spela ishockey ingår det också mycket annan fysisk träning. De tränar man muskelstyrka och olika rörelser som stöder skridskoåkning. Hunters vill också uppmuntra sina spelare att prova på andra sporter och ha olika hobbyer. Andra former av motion stöder de färdigheter som behövs på isen. Ishockeyär ett snabbt och fysiskt spel, men framför allt är det ett lagspel som kräver taktik och skicklighet.

Sponsring möjliggör barns och ungas hobbyverksamhet

Inom sitt eget verksamhetsområde, dvs. i östra och västra Nyland och på Åland, vill vårt handelslag vara starkt närvarande i de lokala aktörernas och människornas vardag. Vi delar ut cirka 200 000 euro per år genom sponsring till lokala aktörer inom idrott, kultur och social verksamhet. Ishockeyklubben Hunters i Borgå är en de föreningar som vi sponsrar. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

Också Hunters är beroende av sponsring. Med hjälp av vårt handelslags sponsring täcker de en del av sina isavgifter. I ishockey slukar utrustning, spelavgifter och isavgifter en stor summa och därför är det mycket välkommet med sponsring med tanke på verksamheten.

 

 

Porvoo Hunters

Plats: Borgå

Grundat: 1997

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten