Högsommarens matfest – sommarens delikatesser för midsommarbordet bekvämt från vårt handelslag


Den här veckan firar vi årets största mathögtid, midsommar, som enligt tradition också varit en av de brådaste helgerna i våra matbutiker. Midsommaren samlar ihop mänskor vid dignande bord för att njuta av god mat och vänners sällskap. Säsongens första potatis, grillade läckerheter och goda jordgubbar är midsommardelikatesser för många finländare. Vårt handelslags matbutiker har lyft fram säsongens grönsaker och olika grilldelikatesser. För en trevlig samvaro hittar du också många olika sommarspel och redskap för vattenaktiviteter och ett omfattande urval sommarläsning i våra marketar och i Prisma.

20.6.2023

Midsommarens absoluta favorit är grillade delikatesser

Enligt en undersökning som gjordes av S-gruppen grillar finländarna 2–3 gånger under midsommaren, och vid sidan av grillat kött och korv finns det en mängd olika grönsaker på grillen. En vanlig midsommar ökar till exempel försäljningsvolymen av svamp och majs i vårt handelslag och är mer än 2,5 gånger större än under en normal vecka.

Fisk och skaldjur, grönsaker och frukt hamnar också allt oftare på grillen. Den efterlängtade färskpotatisen är också i säsong, och nu finns det också redan av lokala producenters smakliga knölar i butikerna. Tidiga grönsaker, kål, sparris, majs, zucchini, aubergine är också populära att grilla. Veganska och vegetabiliska alternativ blir allt populärare och utbudet har också ökat. Nu tillreder vi allt oftare förutom huvudrätt också förrätt och dessert på grillen.

En stor ändring i grillning är också den växande trenden att grilla frukter och grönsaker. Säsongens primörer är goda birätter och det räcker med en skvätt olja och lite salt som krydda. Grönsaker är mångsidiga att grilla; trä dem på spett, linda in i en bit folie eller glödstek dem.

Från vårt mångsidiga sortiment är det lätt för var och en att plocka sina egna favoriter till midsommarbordet i sin kundkorg. De kunniga försäljarna vid våra Mattorg ger tips och recept till grillning. Vårt handelslag har nio Mattorg i samband med våra S-marketar. I S-marketarna i öst har Lovisa, Näse i Borgå, Nickby och Söderkulla i Sibbo Mattorg och av butikerna i väst finns det Mattorg i Grankulla, Ekenäs, Karis och Ingå. Också i Prisma Kyrkslätt och i Jomala på Åland betjänas kunderna av Mattorget. En smaklig måltid avslutas med sommarens första jordgubbar, som tack vare det varma vädret mognar lagom till midsommar.

På midsommar i år syns säkert de allmänna trenderna för grillning, till exempel street food och långsammare matlagning med kolgrill eller genom att röka.

Midsommar är en av årets mest hektiska helgdagar i matbutikerna

Traditionellt har midsommaren varit en av de mest hektiska helgerna i våra matbutiker. Torsdagen har varje år visat sig vara den dag då de flesta besöker butikerna även om våra butiker betjänar kunderna under hela midsommaren. Det lönar sig att kolla midsommarens avvikande öppettider i våra butiker här.

– För att göra det smidigare att handla betjänar våra matbutiker med långa öppettider. Midsommarmaten kan också på många orter beställas via vår webbutik. Vi ökar kapaciteten i vår matbutik på nätet inför helgerna och nu är det sista stunderna att kontrollera den egna närbutikens situation och göra midsommarens beställning behändigt på nätet, säger markethandelns branschdirektör Bengt Vinberg.

Vid behov kan man ändra på beställningens innehåll närmare leveransdatumet, om matplanerna för midsommar inte är helt klara i detta skede. Beställningarna kan göras behändigt på nätet när som helst. Beställningar görs via webbplatsen S-kaupat.fi eller alternativt via mobilappen S-kaupat, där det är enkelt att plocka varorna i varukorgen och sedan hämta de beställda varorna från utlämningsstället. På vårt handelslags område finns det utlämningsställen i S-market i Lovisa, Näse i Borgå, Söderkulla i Sibbo, Ekenäs och Karis, i Prisma Kyrkslätt och Sale Grani.

Samvaro och semestrande

På midsommaren finns det gott om tid att pröva på olika sommaraktiviteter tillsammans med familj och vänner. I våra matbutiker finns olika sommarspel och uteleksaker för barn som exempelvis såpbubblor och sandleksaker. I Prisma finns det dessutom ett stort urval redskap för vattenaktiviteter. För dem som gillar ett lite lugnare program finns det i våra butiker också mycket sommarläsning.  I hängmattan eller på bryggan kan man i midsommartider med fördel försjunka i nya äventyr.

 

Medarbetarna i vårt handelslag önskar dig ett avkopplande midsommarfirande fyllt med högsommarens läckerheter!