Handla tryggt i coronatider

I Nyland är coronaepidemin nu inne i accelerationsfasen, och det rekommdernas att kunderna använder mask i affären. Dessutom är det bra att komma ihåg några grundläggande saker för att göra butikerna till så trygga platser som möjligt för både kunder och personal.

9.10.2020

1. Hur mår du?

Det är allt skäl att ge akt på hur man mår.
– Ingen har råd att vara oförsiktig. Om näsan rinner och halsen känns sträv, ska man inte ta sig till butiken. Det här gäller både kunderna och personalen, säger Mikko Koskinen, chef för riskhanteringen i S-gruppen.
Om kylskåpet gapar tomt och behöver fyllas på lönar det sig att beställa mat på nätet, anlita hemtransport eller t.ex. be en vän handla för din räkning. På Varuboden-Oslas område kan man handla mat på nätet och avhämta eller få hemkörd från S-market Näse i Borgå eller Prisma i Kyrkslätt. Dessutom kan man från alla våra verksamhetsställen beställa hemleverans av mat av vår partner GoParking (https://goparking.fi/gojelppi/). Under vecka 42 (12–16.10.2020) är det bra att prova på tjänsten, eftersom hemleveranserna är avgiftsfria.

2. Hygien

Man ska helst tvätta händerna innan man handlar, och också då man har handlat färdigt. Det finns också handsprit på verksamhetsställena.
– Ytorna i butikerna rengörs regelbundet, och man sköter hygienen exceptionellt noggrant, men man önskar att kunderna sköter sin handhygien, säger Koskinen. Om det är möjligt, kan man i det här läget också överväga att inte ta små barn med sig till butiken. Det är erkänt svårt att hålla små och flinka fingrar rena.

3. Säkerhetsavstånd

Golvdekalerna i butikerna påminner kunderna om säkerhetsavstånden, men det är något man ska ge akt på också om det inte finns några dekaler.
– Nu ska man ta det lugnt. Kom ihåg att hålla tillräcklig distans till andra då du köar till fruktvågen, betjäningsdisken eller kassan. Man ska inte heller stressa vid kassan. Den föregående kunden ska få packa sina inköp i lugn och ro. Så här i höstlovstider ska man minnas säkerhetsavståndet också i hotellreceptionen, i frukostrummet och vid lunchbuffén på t.ex. ABC, påminner Koskinen.
Det är också bra att tänka på när man ska ta sig till butiken. Vissa stunder på dygnet är det glesare mellan kunderna. Varuboden-Oslas butiker öppnar fortsättningsvis en timme tidigare på vardagsmorgnarna för personer som hör till riskgrupper.

4. Mun- och nässkydd

I Nyland är coronaepidemin inne i accelerationsfasen, och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt rekommenderar att man använder mask i alla offentliga utrymmen. Vi önskar att våra kunder följer myndigheternas rekommendationer.
Skyddsåtgärderna gäller också S-gruppens egen personal
– Personalen vid kassorna och andra kundtjänstpunkter skyddas av en skärm av plexiglas. De andra anställda använder visir eller mun- och nässkydd.
De aktuella rekommendationerna från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt finns på deras webbplats https://www.hus.fi/sv/det-regionala-coronavirusepidemilaget-och-rekommendationer