Halvering av matsvinnet målet i S-gruppen


I S-gruppen fortsätter svinntalkot, och år 2023 minskade matsvinnet i förhållande till försäljningen med 29 procent från jämförelsenivån 2014 i gruppens matbutiker. I handelslaget Varuboden-Osla är motsvarande siffra hela 43 procent.

5.4.2024

S-gruppens mål är att gå mot att halvera matsvinnet till 2030. År 2023 togs ett språng mot målet och matsvinnet i förhållande till försäljningen i gruppens matbutiker var mindre än 1,3 procent. I och med detta har svinnet i S-gruppens matbutiker minskat med 29 procent jämfört med utgångsläget 2014.

I Varuboden-Osla var andelen svinn i förhållande till försäljningen mindre än 1,2 procent förra året, medan siffran år 2014 fortfarande var över två procent. Detta innebär en minskning med 43 procent av svinnet i förhållande till försäljningen.

Att minska svinnet är ett dagligt arbete som sker till stor del bakom kulisserna, och en betydande del av arbetet görs redan innan produkterna når butikshyllorna. Prognosbaserad beställning, data och mätning syftar till att butikerna alltid har rätt mängd produkter tillgängliga för kunderna.

De bekanta svinnlådorna finns nu i hela Finland

Om datumet för produkten i butiken börjar närma sig minskar vi svinnet på många olika sätt tillsammans med kunderna. De rödmärkta produkterna är förmodligen den mest synliga och välbekanta delen av svinnhanteringen för kunderna. I det stramare ekonomiska läget har rödmärkta produkter blivit ännu mer kända, och S-gruppens färska kundundersökning visar att upp till 67 procent av kunderna föredrar rödmärkta produkter som ett sätt att spara på matkostnaderna. På kvällen förvandlas rabattprocenten –30 % på rödmärkta produkter i många butiker till en kvällsrea på –60 %.

I S-gruppens matbutiker säljs mest rödmärkta produkter i euro inom förpackade fisk-, kyckling- och köttprodukter, såsom kycklingfilé, köttfärs och karelsk stek. Mätt i antal stycken är de mest populära rödmärkta produkterna bageriprodukter och färska färdigrätter, såsom rispiroger, croissanter, färdiga sallader, köttpiroger och rågbitar.

Förutom röda lappar använder butikerna även många andra sätt för att göra svinn till vinn. Till exempel svinnlådorna, som länge använts inom Varuboden-Osla, togs i bruk i alla S-marketar i Finland 2023. Lådorna säljs till ett billigt pris och innehåller frukt- och grönsaksprodukter vars kvalitet redan har minskat något men som fortfarande går att använda. År 2023 lyckades man rädda cirka 2 miljoner kilo frukt och grönt från svinnhotet genom att sälja dessa lådor i S-gruppens matbutiker.