Kohti ruokahävikin puolittamista S-ryhmässä


Hävikkitalkoot jatkuvat S-ryhmässä, ja vuonna 2023 myyntiin suhteutettu ruokahävikin määrä väheni ryhmän ruokakaupoissa 29 prosenttia vuoden 2014 vertailutasosta. Osuuskauppa Varuboden-Oslassa vastaava luku on peräti 43 prosenttia.

5.4.2024

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2023 otettiin loikka kohti tavoitetta, ja ryhmän ruokakauppojen myyntiin suhteutettu ruokahävikki oli alle 1,3 prosenttia. Tämän myötä S-ryhmän ruokakauppojen hävikki on vähentynyt 29 prosenttia vuoden 2014 lähtötilanteeseen verrattuna.

Varuboden-Oslassa hävikin suhde myyntiin oli viime vuonna alle 1,2 prosenttia, kun vuonna 2014 luku oli vielä yli kahden prosentin. Tämä merkitsee 43 prosentin pudotusta myyntiin suhteutetun hävikin määrässä.

Hävikin vähentäminen on päivittäistä työtä, joka tapahtuu suuressa määrin asiakkailta näkymättömissä, ja merkittävä osa työstä tehdäänkin jo ennen kuin tuotteet saapuvat kaupan hyllylle. Ennustepohjainen tilaaminen, data ja mittaaminen tähtäävät siihen, että kaupoissa olisi aina oikea määrä tuotteita asiakkaille tarjolla.

Meille tutut hävikkilaatikot nyt koko Suomessa

Jos tuotteen päiväys myymälässä alkaa lähestyä, vähennetään hävikkiä monin eri keinoin yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaille näkyvin ja tutuin osa hävikinhallintaa lienevät punalaputetut tuotteet. Tiukentuneessa taloustilanteessa punalaputettujen tuotteiden tunnettuus on kasvanut entisestään, ja S-ryhmän tuore asiakastutkimus osoittaa, että jopa 67 prosentille asiakkaista punalaputettujen tuotteiden suosiminen on keino säästää ruokakuluissa. Tuotteiden –30 % punalaputus muuttuu illan tunteina useissa myymälöissä ilta-aleksi, jolloin tuotteen alennusprosentti voi olla –60 %.

S-ryhmän ruokakaupoissa euromääräisesti eniten punalaputettuina myydään pakattuja kala-, kana- ja lihatuotteita, kuten broilerinfileetä, jauhelihaa ja karjalanpaistilihaa. Kappalemäärissä mitattuna suosituimpia punalapputuotteita ovat leipomotuotteet ja tuoreet valmisruoat, kuten riisipiirakat, croissantit, valmissalaatit, lihapasteijat ja ruispalat.

Punalappujen lisäksi myymälöissä on käytössä monia muitakin keinoja tehdä hävikistä hyvikkiä. Esimerkiksi Varuboden-Oslassa pitkään käytössä olleiden hävikkilaatikoiden käyttöä laajennettiin vuonna 2023 kaikkiin Suomen S-marketeihin. Laatikoissa edelleen käyttökelpoiset, mutta laadultaan jo hieman alentuneet hedelmä- ja vihannestuotteet myydään huokeaan hintaan. Hävikkiuhan alta pelastettuja hedelmiä ja vihanneksia myytiin S-ryhmän ruokakaupoissa vuonna 2023 noin 2 miljoonaa kiloa.