Halmes bageri i Köklax i Esbo, startade sin verksamhet redan 1899. Bageriet, som i början fanns på en bondgård, har vuxit med åren, och redan 1901 byggdes en egen byggnad i trä för bageriet och därifrån flyttade verksamheten till bageribyggnaden på samma gård i slutet av 1920-talet. Den bageriverksamhet som Emil Halme började med bygger på en gedigen hantverkstradition. Bröd och kaffebröd bakas fortfarande enligt gamla recept med sötning och surdegsgrund. I bageriet bakas det närmare 200 olika produkter och de säljs i närliggande butiker och i bagericaféet i anslutning till bageriet.
1.12.2022
Halmes bageri har bakat välsmakande matbröd och kaffebröd till både vardag och fest till närområdets invånare redan i över 120 års tid. Bageriet grundades 1899 av Emil Halme, som hade lärt sig bagaryrket i Åbo och senare i Holmbergs bageri i Kyrkslätt. Den unge Emil drömde ändå om något helt annat än att starta ett eget bageri. Han hade planer på att emigrera till Amerika för att få ett bättre liv. Men han missade båten som avgick från Hangö. Det var startskottet till att grunda ett eget bageri och enligt uppgifter som finns att tillgå startade Emil sitt bageri den 1 november 1899.
Vid den här tiden bakade man nästan allt bröd och kaffebröd i varje hus själv. Därför var kundkretsen då en helt annan än nu. Arbetare från de närliggande tegelfabrikerna och de arbetare som byggde på kustbanan köpte sitt bröd från Halmes bageri och höll företaget flytande. Under årens lopp förändrades kundkretsen, bageriets produkter dök upp på allt fler kunders matbord och bjöds på fester och succén var garanterad. Bageriföretaget växte och produkter fanns inte bara i bagericaféet, utan också i nästan alla matbutiker i närområdet.
– Idag har vi fem bilar som levererar våra produkter från måndag till fredag till försäljning till butikshyllorna. För oss är också interaktionen med våra kunder viktig och här har vi sju helt briljanta konsulenter som hjälp. Konsulenterna besöker butikerna, håller provsmakningar och säljer av våra produkter. Det här är speciellt värdefullt för vårt företag eftersom det ger vår verksamhet ett ansikte och vi får också värdefull respons av våra kunder, och på basis av det kan vi utveckla vår verksamhet, säger Stefan Åsten, vd för bageriet.
Halme har samarbetat med vårt handelslag redan en längre tid och deras bageriprodukter finns till salu på alla våra enheter från Grankulla till Ingå.
I bageriet bakas det från måndag till fredag och företaget har ungefär 50 anställda. Halme är ett bageri som fortfarande litar på det traditionella sättet att baka och är stolt över det. I bageriet görs allt för hand och det färdiga brödet får sin prägel av bagaren. När vi bekantade oss med bageriets verksamhet under vårt inspelnings- och intervjubesök fick vi uppleva personalens enastående sammanhållning. Här bakar man tillsammans utmärkta produkter, och de anställda är inte heller rädda att gå utanför sitt bekvämlighetsområde. När det gäller hantverk kan det vara lite utmanande att hoppa in om en kollega är borta och man inte är bekant med arbetsuppgifterna. På den här arbetsplatsen uppmuntrar man till att alla övar på att jobba på olika arbetsstationer. Och här är man också medvetna om att det tar tid att lära sig det traditionella hantverksyrket. Å andra sidan har Halme aldrig konkurrerat med stora, högautomatiserade bagerier med mängder. Här görs det i mindre skala genom att värna om traditioner.
I sina produkter förlitar sig Halme på högklassiga råvaror och hantverk. Lokala råvaror gynnas i så stor mån det är möjligt. På en dag går det åt ungefär 1000 kilogram mjöl och till exempel av det populära Ciabatta-brödet görs det alltid på en gång en ungefär 70 kilograms deg. Bredvid mjöllagret puttrar också den gamla surdegsgrunden, som man ska noggrant sköta om så att man kan baka smakliga råglimpor och hålkakor.
– I bageriyrket kan man inte titta på klockan när degen eller produkten är klar. Produkterna behöver tid, och det lönar sig inte att skynda på degen eller produkter som håller på att jäsa. Speciellt degen måste få tid, och här hos oss får mången deg jäsa i svalt i minst ett dygn, berättar Stefan.
I bageriet finns tre ugnar, varav två är stenugnar och den äldsta av dem har varit i bruk ända sedan 1952. I alla tre ugnarna bakas det mängder av salta och söta bröd och ugnarna är varma året runt.
I Halmes bageri bakas det cirka 200 olika produkter, och många av dem bakas med ursprungliga recept. De traditionella produkterna har blivit så populära bland kunderna att de förmodligen aldrig kommer att utgå ur sortimentet, säger Stefan. Nya produkter introduceras nu och då på marknaden, men produktutveckling är en lång process före den slutliga produkten finns på butikshyllan och kunder kan plocka den i sin kundkorg. Ett team hjälper till med produktutveckling och de planerar nya produkter. På basis av respons och försäljningssiffror har de bröd som funnits med sen början intagit sin trogna plats hos kunderna och de här bröden bakar man ännu idag i stora mängder. Den traditionella köttpirogen är bageriets trumfkort och kunderna köper också mycket råglimpor, rågbitar, munkgrisar och gräddmunkar, wienerbröd med vanilj och berlinermunkar.
Hantverk, högklassiga råvaror och kundbetjäning av hög kvalitet samt en lysande personal har varit grunden för hela bageriverksamheten och värnas om fortfarande. Dessa har också bidragit till att hålla bageriet flytande också när det varit svårare perioder under dess över 100-åriga historia.
Läge: Köklax, Esbo
Verkställande direktör: Stefan Åsten
Grundat: 1899
Verksamhetsform: bageriverksamhet
Produkter: matbröd och kaffebröd
8.10.2024 | Förmåner och tips
7.10.2024 | Nyheter
7.10.2024 | Evenemang | Nyheter | Sponsring