Leipomotoimintaa jo yli 120 vuotta – Halmeen leipomo osa Kauklahden historiaa


Espoon Kauklahdessa sijaitseva Halmeen leipomo aloitti toimintansa jo vuonna 1899. Maalaistalossa alkuajat toiminut leipomo on vuosien saatossa kasvanut, ja jo vuonna 1901 leipomolle rakennettiin oma puinen rakennus, josta toiminta on 1920-luvun lopulla muuttanut samassa pihapiirissä sijaitsevaan leipomorakennukseen. Emil Halmeen perustama toiminta luottaa vankkaan käsityöperinteeseen. Leivät ja kahvileivät leivotaan edelleen vanhojen reseptien mukaan käyttäen imellystä ja hapanjuurta. Leipomossa leivotaan lähes 200 erilaista tuotetta ja niitä myydään lähialueiden kaupoissa sekä leipomon yhteydessä sijaitsevassa leipomokahvilassa.

1.12.2022

Espoon vanhimpia yrityksiä

Halmeen leipomo on leiponut maistuvia ruokaleipiä ja kahvileipiä lähialueiden pöytiin niin arkeen kuin juhlaan jo yli 120 vuoden ajan. Leipomon perusti vuonna 1899 Emil Halme, joka oli saanut oppinsa leipurinammattiin Turussa ja myöhemmin Kirkkonummella sijaitsevassa Holmbergin leipomossa. Nuorella Emilillä oli kutenkin aivan toisenlaiset unelmat kuin oman leipomon perustaminen. Hän suunnitteli lähtevänsä paremman elämän perään Amerikkaan siirtolaiseksi. Hän kuitenkin myöhästyi Hangosta lähteneestä laivasta. Tämä toimi alkusysäyksenä oman leipomon perustamiseen ja saatavilla olevan tiedon mukaan Emil perusti leipomonsa 1. päivänä marraskuuta 1899.

Tähän aikaan lähes joka talossa leivät ja makeat tarjottavat leivottiin itse, ja näin ollen asiakaskunta oli aivan muuta kuin tänä päivänä. Lähistöllä sijaitsevien tiilitehtaiden työläiset ja rantarataa rakentamassa olevat työntekijät ostivat leipänsä Halmeen leipomosta ja pitivät yrityksen pystyssä. Vuosien saatossa asiakaskunta muuttui, Halmeen leipomon tuotteet päätyivät yhä useamman ruokapöydälle ja juhlien tarjottaviksi, ja suosio oli taattu. Leipomoyritys kasvoi ja tuotteita löytyi leipomokahvilan lisäksi lähes jokaisesta lähialueen ruokakaupasta.

– Tänään meillä on viisi autoa, jotka toimittavat tuotteitamme maanantaista perjantaihin myyntiin kauppojen hyllyille. Meille on myös tärkeää vuorovaikutus asiakkaidemme kanssa ja tässä meillä on apuna seitsemän aivan loistavaa konsulenttia. Konsulentit kiertävät kaupoissa maistattelemassa ja myymässä tuotteitamme. Tämä on erityisen arvokasta yrityksemme kannalta, koska se antaa toiminnallemme kasvot ja saamme myös tällöin arvokasta palautetta asiakkailtamme, jonka pohjalta voimme kehittää toimintaamme, sanoo leipomon toimitusjohtaja Stefan Åsten.

Osuuskauppamme kanssa yhteistyötä on tehty jo vuodesta 1925 ja Halmeen leipomotuotteitta löytyy kaikista yksiköistämme Kauniaisista Inkooseen.

Lähemmäs 1000 kiloa jauhoja päivässä

Leipomossa leivotaan maanantaista perjantaihin ja työntekijöitä on noin 50. Halme on leipomo, joka edelleen luottaa perinteiseen leivontatapaan ja on ylpeä siitä. Leipomossa kaikki tehdään käsin ja jokainen leipuri jättää oman kädenjälkensä lopulliseen tuotteeseen. Tutustuessamme leipomon toimintaan kuvaus- ja haastattelumatkallamme saimme kokea henkilöstön ainutlaatuisen yhteishengen. Täällä tehdään yhdessä loistavia tuotteita, eikä myöskään pelätä astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kun kyse on käsityöstä voi olla hieman haastavaa paikata työkaveria, jos työtehtävät eivät ole tuttuja. Tällä työpaikalla kannustetaankin siihen, että harjoitellaan eri pisteissä toimimista. Ja täällä tiedostetaan myös se, että perinteisen käsityöammatin oppiminen vie aikaa. Toisaalta Halme ei koskaan olekaan kilpaillut suurten, pitkälle automatisoitujen leipomoiden kanssa määrissä. Täällä tehdään perinteitä vaalien pienemmässä mittakaavassa.

Tuotteissaan Halme luottaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja käsityöhön. Paikallisia raaka-aineita suositaan siinä määrin kuin se on mahdollista. Päivässä taikinoihin kuluu noin 1000 kiloa jauhoja ja esimerkiksi suosittua Ciabatta-leipää tehdään aina kerralla noin 70 kilon taikina. Jauhovaraston vieressä porisee myös vanha ruisjuuri, jota pitää hoitaa huolella, jotta saadaan maukkaat ruislimput ja reikäleivät leivottua.

– Leipurin työssä ei voi katsoa kelloa, milloin taikina tai tuote on valmis. Tuotteet tarvitsevat aikaa, eikä taikinan tai kohoamassa olevien tuotteiden kanssa passaa kiirehtiä. Varsinkin taikinalle pitää antaa aikaa, ja tietyt taikinat saakin täällä meillä kohota viileässä vähintään vuorokauden ajan, kertoo Stefan.

Leipomossa on toiminnassa kolme uunia, joista kaksi on kiviuuneja ja vanhin niistä on ollut toiminnassa vuodesta 1952 saakka. Kaikissa uuneissa paistetaan lukuisat määrät suolaisia ja makeita leipiä ja uunit ovatkin lämpimät koko vuoden ympäri.

 

Lihapiirakoita, ruislimppuja, possumunkkeja…

Halmeen leipomossa leivotaan noin 200 eri tuotetta ja näistä iso osa leivotaan alkuperäisillä resepteillä. Perinteiset tuotteet ovat saavuttaneet niin suuren suosion asiakkaiden keskuudessa, että ne eivät varmaan koskaan tule poistumaan valikoimista, Stefan kertoo. Uusia tuotteita tuodaan aina silloin tällöin markkinoille, mutta tuotekehittely on pitkä prosessi, ennen kuin lopullinen tuote on poimittavissa kaupan hyllyltä ostoskoriin. Tuotekehittelyssä apuna on tiimi, joka suunnittelee uusia tuotteita. Palautteiden ja myyntien perusteella lähes alkuajoista mukana olleet tuotteet ovat vallanneet asiakkaiden makunystyrät ja näitä leivotaankin varsin suuria määriä. Perinteinen lihapiirakka on leipomon myyntivaltti ja asiakkaat ostavat myös paljon ruislimppua, ruisvuokaa, sämpylöitä, possu- ja kermamunkkeja, vaniljaviinereitä sekä berliininmunkkeja.

Käsityö, laadukkaat raaka-aineet ja korkealaatuinen asiakaspalvelu sekä loistava henkilökunta ovat olleet koko leipomotoiminnan perusta ja niitä vaalitaan edelleen. Nämä ovat osaltaan myös pitäneet leipomon hengissä vaikeinakin ajanjaksoina sen yli 100-vuotiaan historiansa aikana.

 

 

Oy Emil Halme Ab

Sijainti: Kauklahti, Espoo

Toimitusjohtaja: Stefan Åsten

Perustettu: 1899

Toimintamuoto: leipomotoiminta

Tuotteet: ruokaleivät ja kahvileivät